1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TOETA NOORI FILMITEGIJAID! Noored filmiväntajad ootavad headelt südametelt tuge
TOETA NOORI FILMITEGIJAID! Noored filmiväntajad ootavad headelt südametelt tuge

TOETA NOORI FILMITEGIJAID! Noored filmiväntajad ootavad headelt südametelt tuge

Filmimõtte algataja, produtsent, operaator ja lõpuks ka monteerija on 13-aastane Jaagup Tuisk Foto: Kersti Niglas
Filmimõtte algataja, produtsent, operaator ja lõpuks ka monteerija on 13-aastane Jaagup Tuisk
Foto: Kersti Niglas

Seltskond Kaari Sillamaa Kaunite Kunstide kooli filmihuvilisi noori tahab suvel maha saada ühe omalaadse filmiga, mille nimeks on juba pandud “Doomino”. Et projektile rahalist katet saada, on noored pöördunud headele ideedele toetust otsiva ühisrahastusplatvormi Hooandja poole. Selle kaudu saavad heasoovlikud annetajad anda endast osakese ilusate ideede teostumiseks.

Filmimõtte algataja, produtsent, operaator ja lõpuks ka monteerija on 13-aastane Jaagup Tuisk, kes on tuntumaks saanud trios “Kaks ja pool meest,” lauldes emadepäeva tuuril koos Eesti tuntud lavahäälte Uku Suviste ja Kristjan Kasearuga.

Filmindus pole noormehele võõras: ta on juba teinud tuntuks saanud lühifilmi, mis räägib tema  vennast ja teistmoodi inimese elulistest probleemidest. Seda saab näha lingil:

Film sai positiivse tagasiside, selle on peaauhinna vääriliseks hinnanud sotsiaalministeerium ja Puuetega Inimeste Koda ning see jõudis ka ETV “Terevisioonis” vaatajate ette. Jaagupilt paluti luba näidata seda filmi õppefilmina Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskoolis, kus lisaks tervetele õpivad ka puuetega inimesed. Noor filmilooja loodab, et film tema vennast paneb mõtlema ka need, kel tervis korras.

“Uue filmi idee sai alguse juba eelmisel suvel, kui mul tuli mõte järgmisel suvel üks pikem film kokku vändata,” räägib Jaagup. “Sellest väikesest mõttest hakkas kõik kasvama ja lõpuks oli meil vinge tiim koos. Meid seob Kaari Sillamaa muusikaliteater, kus me suveti teeme filme ja ülejäänud aasta muusikale.”

“Doominost” tuleb idee autori sõnul klassikaline õudusfilm.

“Valisime horrorifilmi žanri, sest noored armastavad õudukaid. Hollywoodis ja mujal maailmas tehakse neid palju ja neil on ka palju vaatajaid, aga Eestis pole selles žanris filme veel eriti tehtud,” jutustab Jaagup. “Teeme seda filmi, sest me kõik huvitume filmindusest ja meile meeldib see, mida me teeme. Õnneks on meil olemas nii teadmised kui ka kogemused.”

“Oleme tiimiga kõik ise teinud: stsenaariumi kirjutas 16-aastane andekas tüdruk Marion Tammet, mina tegin filmi eelarve, korraldasime koos režissööri ja stsenaristiga väikese castingu, kus valisime näitlejad, samuti tegime ajakava ja valisime võttepaigad. Mina hakkasin kohe toetajaid otsima,” kirjeldab noor produtsent.

Film tuleb natuke ületunni pikk, seda saab kindlasti näha esilinastusel ja kui hästi läheb, ka teles ning festivalidel.

Meeskond on loomemaailmas juba jalajäljed maha pannud. Peaosatäitja Kaarel Orumägi on tuntud Eesti telesarjast “Pilvede all”, kus ta mängis Peepu. Lisaks näitlemisele on Kaarel ka lavastaja, kes tõi lavale üle-eestilise noortemuusikali “Lumivalgeke”. Kaarel on helilooja ja hea laulja.

Režissöör Andri Suga on oma hääle andnud Hollywoodi animafilmide paljudele tegelastele, keda vaatajad on näinud nii kinos kui televisioonis, näiteks filmis Up ja Lion King. Ta on lavastajaks ka noorte näiteringis.

Produtsent/operaator/projekti algataja Jaagup Tuisk on filmindusega tegelenud paar aastat, ta on lühifilmide kategoorias osalenud mitmel konkursil ja võitnud mitmeid esikohti. Jaagup lõi kaasa saates “Laulupealinn” koos Koit Toomega ning käesoleval aastal osaleb ta koos Uku Suviste ja Kristjan Kasearuga koosluses “Kaks ja pool meest”. Jaagup tegi juba 12-aastaselt oma produktsioonifirma Jaks Studios, mis tegeleb filmide tootmise ning helisalvestusega. Salvestatud laule saab kuulata Jaks Studios Youtube kanalil.

“Me oleme Kaari Sillamaa kunstikoolis saanud filmialase koolituse, meil on ideed ja tahe film ära teha, ja kui saame võimaluse areneda, siis ehk saab kunagi meist, Eestist pärit noortest filmiloojatest, Oscari-galal osaleja!” annab Andri Suga edasi tiimi moto. “Kui film õnnestub – ja Teie abiga see juhtub – , siis tahaksime seda telesse pakkuda ja ka festivalidele saata.”

Noorte unistuse täitumiseks saab neid aidata veel loetud päevad.

Hooandjas aadressil www.hooandja.ee saavad inimesed toetada südamelähedasi projekte endale sobiva rahasumma ulatuses.

“Tuleb julgelt ette võtta ja oma unistused teoks teha!” on “Doomino” produtsent Jaagup Tuisk positiivne.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews