1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Toetame luupushaigeid lapsi – Mihklit ja Jekaterinat
Toetame luupushaigeid lapsi – Mihklit ja Jekaterinat

Toetame luupushaigeid lapsi – Mihklit ja Jekaterinat

Vendo Mihkel ja Jekaterina põevad süsteemset sidekoehaigust. Laste ravi on keeruline ning lähtuvalt haigusprotsessi ägedusest tuleb mõlema lapse baasravi vahetada. Uue ravimi ostmist aga Haigekassa paraku ei toeta.

10-aastast Vendo Mihklit (pildil) vaevab juveniilne süsteemne erütematoosluupus ehk noorte liigesepõletik. Antud haiguse puhul on iseäralikuks krooniline autoimmuunse tekkega põletik mitmetes organites. Lapseeas kahjustuvad sageli nahk, liigesed, närvisüsteem ja pea kõigil haiguse põdejatel kujuneb neerukahjustus. Lisaks võivad haigusest haaratud saada kopsud, luuüdi, maks ja põrn. Vendo Mihkel on saanud aasta vältel pidevalt suukaudset ravi prednisolooniga ehk hormoonravi. Prednisolooni doosi alandamisel on paraku tekkinud alati luupuse ägenemine ehk laps on muutunud sellest glükokortikoidhormoonravist sõltuvaks. Poisil püsib luupusele iseloomulik näolööve, mis muutud intensiivsemaks prednisoloonravi doosi alandamisel. Luupuse ravis kasutatakse baasravi ja tsütostaatilisi ehk kasvajatevastaseid preparaate, mis aitavad alla suruda autoimmuunse põletiku protsessi ning ei lase haigusel edasi areneda. Paraku pole seni Vendo Mihkli ravi andnud soovitud tulemusi. Arvestades haigusprotsessi raskust, ravi oodatud tulemuste mitte saavutamist, kõrvaltoimete kujunemist ning võimalikku neerukahjustuse ohtu – on oluline baasravi vahetada. Kuna olemasolevad baasravi võimalused on end ammendanud, võeti kasutusele ravim, mida Eesti Haigekassa ei kompenseeri.

Lastefond toetab luupushaigeid lapsi. Mõlema lapse raviotsus on võetud vastu SA TÜK lastekliiniku üldpediaatria osakonna otsusena. Alates 2013. aasta algusest toetus jätkub mõlema lapse peale kokku kuni 250 eurot kuus.

Kuidas Sina saad aidata?

  • hakates püsiannetajaks
  • tehes ülekande Lastefondi annetuskontodele, lisades selgituseks „Luupushaigete laste toetuseks“:
    221015828742 (Swedbank)
    10220014910011 (SEB)
    334408530000 (Sampo)
    17000285384 (Nordea)
    771000610813 (LHV)
Head Uudised GoodNews