TOIDUPANK! Henrik Kalmeti lihtsa riisiroa retsept
Toidupank ja Rimi kutsuvad detsembris kõiki, kel vähegi võimalik, tegema annetust Toidupanga jaoks. Näitleja Henrik Kalmet, kes on ise samuti toidukogumistel kaasa löönud, innustab inimesi tänavu heldemad olema, sest abivajajaid on kriisi tõttu kordi rohkem kui varem.
„Väga paljud inimesed on sattunud täna keerulisse olukorda, kus neil pole muud võimalust, kui loota Toidupanga abile,“ sõnas Henrik. Neile aga, kes tunnevad, et nad peaksid praegu olema igaks juhuks kokkuhoidlikumad – kes teab, mis tulevik toob –, soovitab Henrik hakata ise rohkem kokkama.
„Valmis- ja kiirtoidud ei ole mõistlik valik, eriti siis, kui rahakott on õhuke. Tegemist ei ole just eriti soodsate toitude ega ka tervislike lahendustega,“ rääkis Henrik.
Henrik lisab, et ta on küll väga kehv kokk, kuid mõnda lihtsat ja rahakotisõbralikku rooga oskab temagi valmistada. „Näiteks lihtne riisiroog – sinna võib põhimõtteliselt lisada kõike, mis endale aga meeldib. Riisi on ikka väga lihtne keeta. Selle tõestuseks on puhtalt fakt, et isegi mina saan sellega hakkama. Juba see peaks innustama igaüht proovima! Heaks boonuseks on, et pannitäit riisirooga saab süüa mitu päeva. Siis on aega raskest kokkamiskogemusest taastuda enne, kui pead järgmise retsepti ette võtma.”
Toidupanga juht Piet Boerefijn märgib, et üks probleeme Eesti inimeste hulgas on ka oskamatus oma rahaga ringi käia. „Loomulikult on igal inimesel õigus täisväärtuslikule ning mitmekülgsele toidule. Just seda me Toidupangaga pakumegi. Mind teeb aga murelikuks see, et rääkides nii mõnegi abivajajaga, tuleb välja, et ta ostabki oma pensioni või sotsiaaltoetuse eest poolfabrikaate – tegemist on ebamõistliku kulutusega. Siit võib teha järelduse, et paljudel Eesti inimestel pole elementaarseid söögitegemise oskusi või siis huvi. Neil on tekkinud harjumus ning harjumuse jõust on raske vabaneda. Finantsilisest kirjaoskusest räägitakse meil palju, aga reaalsete sammudeni, kuidas inimestest saaks osavamad majandajad, pole jõutud,“ lisas ta.
Toidupanga kogumiskärud on detsembris Rimi kauplustes. Tänavu annab Rimi Toidupangale iga annetatud kilo toidu kohta kilo puu- ja köögivilju.
Henriku lihtsa riisiroa retsept
200 g riisi
100 g šampinjoni
1 paprika (roheline/kollane)
1 suurem porgand
1 suurem punane sibul
100 g kirsstomatit
200 ml vahukoort
100 g sulajuustu
Praadimiseks õli
Esmalt keeda riis ja kurna. Koori sibul ning porgand, mis tuleb lõigata pooleks ja seejärel peenelt (umbes 2mm) viilutada. Viiluta paprika sama peenelt kui porgand. Pese kirsstomatid ja šampinjonid. Lõika kirsstomatid pooleks, seened aga neljaks.
Aja pann kuumaks, lisa õli ja prae šampinjonid kuldpruuniks. Lisa juurde sibul, paprika ning porgandid. Prae, kuni pannil olev kraam on kergelt pruunistunud ja maitsesta soola-pipraga. Vala pannile vahukoor ja lisa keedetud riis. Keeda riisiroog kergelt läbi ning lisa juurde sulajuust, viimasena aga kirsstomatid. Keeda kogu pannitäis läbi veel 1-2 minutit ja vajadusel maitsesta.