1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Ülemiste keskuses toimunud inspiratsioonipäev „Lükkame käima! Topeltkink 2022“ tõi kohale sadakond lastekodulast
Ülemiste keskuses toimunud inspiratsioonipäev „Lükkame käima! Topeltkink 2022“ tõi kohale sadakond lastekodulast

Ülemiste keskuses toimunud inspiratsioonipäev „Lükkame käima! Topeltkink 2022“ tõi kohale sadakond lastekodulast

Ülemiste keskuses toimunud inspiratsioonipäev „Lükkame käima! Topeltkink 2022“ tõi kohale sadakond lastekodulast ning nende viiskümmend õpetajat üle Eesti. Päev algas põneva aruteluga, kus oma ala eksperdid jagasid teadmisi ja nõuandeid ettevõtlikkusest, võttes arvesse järjest rohelisemaks muutuvat tulevikku.

Foto: Ülemiste keskus

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt leidis, et kõige suurem viga on mitte proovida. „Tuleb katsetada ning ebaõnnestumise korral uuesti proovida. Oluline on õppida probleemidega toime tulemist ning tahtmist otsida lahendusi, mitte tõsta käsi üles ning alla anda,“ lausus ta. „Minu silmis elavad Eestis kõige ettevõtlikumad inimesed. Meil on sirgunud mitmed ükssarvikud. Tähtis on leida üles asjad, mis endale meeldivad ning olla pidevalt uudishimulik, nõnda paneme aluse järgmistele edukatele ettevõtmistele,“ ütles Sutt.

Foto: Ülemiste keskus

Koolitaja ja rahatarkuse edendaja Kristi Saare jaoks on ettevõtlus oskus näha probleeme ja neid ka lahendada. „Mõtteviis, et lahendatav probleem peab olema suur, tekitab esmajoones pigem hirmu. Alustada võib väikselt. Ettevõtjana on võimatu kõiki asju kohe osata,“ ütles Saare lastele. „Mind ennast on väga palju aidanud teised inimesed. Eesti on nii väike, et kui kellelgi on abi vaja, siis saab seda meie väiksuse juures kiiresti. Suhtle inimestega, kes on sinu olukorras varasemalt olnud,“ soovitas ta.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits meenutas, et tema ettevõtlikkuspisik näitas end juba lapsena. „Mul oli tohutu tahe ja organiseerimisvõime korraldada spordivõistlusi,“ meenutas ta. Ettevõtlusega alustamisel tuleks aga Pärnitsa sõnul meeles pidada, et toote või teenuse välja mõtlemine on üks asi, teine on selle elluviimine ning kolmas ja kõige olulisem on oskus idee maha müüa ka teistele.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits. Foto: Ülemiste keskus

Vestlusringi osalejad nõustusid, et ühiskondlik vastutus on ettevõtjate seas aastast aastasse kasvanud ning peegeldub igas nende otsuses. Möödas on ajad, mil ainuke eesmärk oli kasumi maksimeerimine, ettevõtted on hakanud vaatama ka laiemat mõju nii keskkonnale kui ühiskonnale ja peetakse loomulikuks tagasi panustada. Oma positiivset panust saab jagada ka näiteks läbi heategevuse või inimeste teadlikkuse tõstmise ja siin on oluline roll just suurematel ettevõtetel, kes saavad ses osas eeskuju näidata.

Andres Sutt tõi lastele elulise näite ettevõtlusest oma kodukohvikuga Muhus, mida mees on teinud viimased viis aastat. „Kohviku mõte ei ole palju raha teenida vaid kogukonnas koos toredalt aega veeta,“ ütles ta. Keskuse juht Guido Pärnits usub, et planeedi päästavad tarkus ja teadmised. Saare arvates saab igaüks panustada väikestest asjadest. „Kui oma toodet müüa, siis võib keskenduda pakendi keskkonnasõbralikkusele. Kui korraldada üritust, siis saab kasutada korduvkasutatavaid nõusid,“ tõi Saare praktilisi näiteid ning lisas, et kõik need väiksed sammud on olulised.

Päeva teises pooles said lapsed töötubades praktilisi nõuandeid, kuidas end ja oma loomingut meeldejäävalt ja nutikalt maailmale tutvustada – seda õpetasid neile Ameerikas õppiv sotsiaalmeedia ekspert Victoria Villig ning reklaamiagentuuri Tank loomeinimesed.

Victoria Villig. Foto: Ülemiste keskus

Lisaks avanes töötubades võimalus ehitada viskelennukeid ning praktiseerida oma kokandusoskuseid. Laste suureks rõõmuks pääsesid nad keskuse ekskursiooni käigus kohtadesse, kuhu tavakülastaja ei satu – erilist elevust tekitas neis keskuse turvaruum ning üüratult suur ventilatsioonikamber. Peale Trampolino batuudikeskuses müramist lõpetas tublide ning ettevõtlike laste päeva kinokülastus.

Head Uudised GoodNews