1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Vähiravifond „Kingitud elu” toetab noort naist võitluses vähiga
Vähiravifond „Kingitud elu” toetab noort naist võitluses vähiga

Vähiravifond „Kingitud elu” toetab noort naist võitluses vähiga

Kingitud eluVähiravifond „Kingitud elu” toetab 36-aastast emakakaelavähki põdevat tallinlannat, aidates tal soetada tuhandeid eurosid maksva bioloogilise ravimi Avastin.

Naise kahekuuline ravi maksab ligi 5900 eurot, millesse ta ise panustab 150 euroga. Kui ravi toimib, jätkab fond selle finantseerimist, ehkki patsiendi vaatevinklist võiks ravi eest tasuda hoopis haigekassa.

Noor naine sai eelmise aasta augustis arstidelt šokeeriva uudise: tal on kolmanda staadiumi emakakaelavähk.

„Eelmise aasta jaanuaris soovisime mehega last saada aga minu tervisega oli kogu aeg midagi imelikku. Käisin regulaarselt arstide juures, kuid midagi ei suudetud tuvastada,” rääkis naine. „Alles enam kui pool aastat hiljem tuvastati ootamatult kolmanda staadiumi kasvaja: kohe määrati operatsioon, eemaldati lümfisõlmed. Sügisel sain 30 korda kiiritust ja 4 korda keemiaravi. Arstid olid tulemusega rahul.”

Sel kevadel tundis naine end taas halvasti ning analüüsid näitasid, et haigus on tagasi. Keemiaravi kombinatsioonis Avastiniga on tema viimane õlekõrs.

„Fondi toetuse eest ütlen kõikidele annetajatele suur-suur aitäh. Tegite mu tuju palju paremaks. Mul on lootus, et ravi annab jõudu ja tervist. Olen ju päris noor selle haiguse jaoks,” lisab naine pisarsilmil. Vähiravifondi “Kingitud elu” juhataja Toivo Tänavsuu ühineb tänusoovidega kõikide fondi annetajate suhtes: “Oleme järgmisele riikliku tervishoiusüsteemi poolt justkui hüljatud noorele abivajajale ulatanud päästerõnga, kinkides talle võimaluse terveneda ja elada.”

Juba üle poole aasta on vähiravifond „Kingitud elu” toetanud teise noore, 37-aastase naise emakakaelavähi ravi Avastiniga. Annetajate toel on fond naise tervise heaks panustanud enam kui 10 000 euroga võimaldades talle täisväärtuslikku elu oma lähedaste keskel.

Avastini kasutatakse mitmete vähipaikmete ravis, tavaliselt on see üks ravikomponent mitmest. Haigekassas ja sotsiaalministeeriumis on pikemat aega arutatud Avastini kompenseerimise võimalusi, kuid riigi rahakott on jäänud vähemasti nende kahe naise vähitüübi puhul suletuks.

Paar nädalat tagasi aitas vähiravifond “Kingitud elu” veel lisaks ka 61-aastast naist, võimaldades talle ravimi Perjeta. Ravikuuri hind oli üle 7200 euro, millest patsient katab 2000 eurot.

Kokku on tänavu vähiravifondist „Kingitud elu” abi saanud ligi paarkümmend eestimaalast ehk kaks korda rohkem kui eelmisel aastal. „Sel kevadel on fondi tabanud abitaotluste buum, mis paneb meile suurema vastutuse. Kuid pakub ka suuremat võimalust teha head rohkematele inimestele. Kutsun kõiki eestimaalasi üles fondi toetama ja elu kinkima,” ütles Toivo Tänavsuu.

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond „Kingitud Elu“ (www.kingitudelu.ee) on asutatud 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest. Fondi nõukokku, mis otsustab kas ja keda toetatakse, kuuluvad onkoloogid dr Peeter Padrik, dr Hele Everaus, dr Kristiina Ojamaa, dr Kadri Putnik ja tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse, näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp ja suhtekorraldaja Janek Mäggi.

Head Uudised GoodNews