1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Vähiravifond
  4. Vähiravifond kinkis Alarile elu
Vähiravifond kinkis Alarile elu

Vähiravifond kinkis Alarile elu

Mäletate Mustvee pereisa Alar Tuppi? Alar pöördus vähiravifondi Kingitud Elu poole 2015. aasta alguses, kui ta oli 46-aastane. Tema viimaseks õlekõrreks oli ravim, mis maksis 160 000 eurot ja mida haigekassa ei olnud valmis soetama.

Fond oli toona kõigest aastane. Alari ravikulu moodustas üle poole fondi aastaeelarvest. Hingevärinaga otsustati: Alar peab ravi saama! Fond pöördus ka ravimitootja poole. Esindust sellel firmal Eestis ei olnud, küll aga Lääne-Euroopas. Paari telefonikõne ja e-kirjaga õnnestus saada Alari ravimile umbes miljonikroonine soodustus!

Alar sai ravi ja melanoom alistatud. Läinud suvel tähistas Alar 50. juubelit ja sai viis kuud tagasi korraga kahekordseks vanaisaks! Tütar Helen ütleb, et Alar on maailma parim vanaisa.

Alar elab enda sõnul “täiesti tavalist elu”: käib tööl, kasvatab lapselapsi, armastab lähedasi ja tunnistab, et on saanud fondi annetajate toel elule juba õige mitu korrust juurde. Neli aastat kingitud elu!

Vähiravifondi asutaja Toivo Tänavsuu pälvis hiljuti meditsiinitöötajate hulgas korraldatud hääletuse tulemusel Meditsiinimõjutaja 2018 konkursil teise koha. Vähiravifondist on viie aasta jooksul abi saanud üle 550 inimese ja mitte ükski abivajaja ei ole jäänud vajaliku ravilahenduseta (eeldusel, et ta vastab fondi toetuse kriteeriumitele).

Kui 2017. aastal kogus fond 1,7 miljonit eurot, siis sel aastal oli oktoobri lõpu seisuga kogutud üle 2 miljoni euro. Mullu toetas fondi üle 30 000 inimese või ettevõtte. Tänavu ilmselt veelgi rohkem.

Fondi esindajad käisid hiljuti Tartus fondi ja raviarstide suhtlust puudutavaid kitsaskohti silumas. Näiteks pandi arstidele südamele, et nad selgitaks patsientidele põhjalikult, mis ravim see on, mida aitab osta vähiravifond: kui palju ravim maksab ja kuidas võib mõjuda. Samuti seda, kust tuleb fondi raha. Eesmärk on vältida seda, et vähiravifondi käsitletaks nn haigekassa nr 2-na. Ja patsiendile ei tohi jääda muljet, et elupikendav ravim on imerohi, mis teeb igal juhul terveks.

Onkoloog Kadri Putnik tõdeb, et kui vähiravifond alles loodi, oli ta üsna skeptiline. “Teades, kui palju on patsiente, kes võiksid vähiravi jätkamiseks lisaraha vajada, oli raske uskuda fondi jätkusuutlikkusesse,” meenutab Putnik. Nüüd on ta veendunud, et kõik onkoloogid, kes vähiraviga tegelevad, on Kingitud Elust teadlikud.

„Ma ei väsi inimestele südamele panemast: tulge meie püsiannetajateks. Kasvõi 1 euroga kuus,“ ütleb Tänavsuu.

Annetada saab SIIN!

 

Head Uudised GoodNews