1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. VIDEO! Aita sina ka! Rasket haigust põdeva Lea viimane õlekõrs on ülikallis ravi Moskvas
VIDEO! Aita sina ka! Rasket haigust põdeva Lea viimane õlekõrs on ülikallis ravi Moskvas

VIDEO! Aita sina ka! Rasket haigust põdeva Lea viimane õlekõrs on ülikallis ravi Moskvas

Lea Vitsut põeb sclerosis multiplex haigust ja on eesti arstide poolt ravimatuks tunnistatud.

Kuid Moskva erakliiniku näol on naisel viimane õlekõrs, kus tehakse ülikallist tüvirakusiirdamist, mis karmi tõve süvenemise peataks. Kunstnik Margus Elts just seeläbi abi saigi.

Igas suuruses toetused on teretulnud LEA VITSUT’i kontole EE677700771002011805 märkides selgitusse „Annetus”.

Vaata TV3 videot! 

Mis haigus on sclerosis multiplex (SM)? 

SM on salakaval haigus, mis tabab ka tugevaid ja noori inimesi. See on pea- ja seljaaju mittetraumaatiline haigus, kus immuunsüsteem ründab närvikiudusid. Tekib põletik ja moodustuvad armid (sclerosis). Haiguse nimetuse sõnasõnaline tõlge on “hulgiarmid”.

Sammhaaval hakkab sellest igaüks isemoodi aru saama, sümptomid on väga erinevad, olenevalt millised närvikiud on armistunud. Need võivad olla sensoorsed häired või liikumisraskused, tasakaalukaotus, koordinatsioon, spasm või nägemise häire jne. Haiguse tulemusena jääb inimene lõpuks täielikult liikumisvõimetuks ja voodihaigeks. Eestis on umbes 1000 -1500 SM haigusega inimest.

Protseduurist lähemalt

Autoloogne vereloome tüvirakkude siirdamise protseduur on andnud paljudele SM haigetele üle maailma uue võimaluse, pidurdades märgatavalt haiguse kulgu. On mitmeid näiteid, kus ratastoolis olnud patsiendid on hakanud peale protseduuri iseseisvalt kõndima.

Ravi käigus kogutakse patsiendilt tüvirakke, need töödeldakse, külmutatakse ning pärast keemiaravi kantakse need infusiooniga patsiendi vereringesse tagasi. Tüvirakud liiguvad vereringest luuüdisse, kus nad jagunevad ja küpsevad vere rakkudeks.

Ravi jaguneb erinevateks etappideks – tüvirakkude mobiliseerimine, perifeerse vere tüvirakkude kogumine, tüvirakkude töötlemine ja külmutamine, siirdamiseelne kõrgdoosis keemiaravi, tüvirakkude siirdamine ehk transplantatsioon ning taastumine.

Moskvas tehakse seda protseduuri 50 000 euroga, mujal maailmas algavad hinnad 100 000 eurost, USAs jäävad hinnad koguni 150 000 – 200 000 USD vahele. Eestis SM haigetele seda protseduuri ei tehta.

Monika Kuzmina Peatoimetaja