1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. VIDEO: Eestlased viivad päikesevalguse 1500 Filipiini kodusse
VIDEO: Eestlased viivad päikesevalguse 1500 Filipiini kodusse

VIDEO: Eestlased viivad päikesevalguse 1500 Filipiini kodusse

VIDEO_Eestlased viivad päikesevalguse 1500 Filipiini kodusseEestis asutatud Andakidz MTÜ paigaldab järgmise aasta jooksul 2000 taaskasutatud plastpudelist tehtud päikesevalgustit hiljuti maavärina epitsentris olnud Filipiinide saarele Bohol. Tänu eestlaste panusele saavad valgustatud 1500 kodu ning mitmed kohalikud koolid ja lasteaiad.

Filipiinide abistamise projekt sai alguse eestlanna Birgit Nauri ja tema abikaasa Robin Gurney kolimisest Boholi saarele Filipiinidel, kus nad märkasid väga paljude kohalike inimeste elu äärmiselt kasinates tingimustes. Perekonna poolt heategevusprojektide läbiviimiseks asutatud MTÜ Andakidzi projektijuhina tegutseva Birgit Nauri sõnul on Fililpiinidel nagu paljudes maailma paikades inimesed olnud sunnitud ehitama käepärastest materjalidest hooned üksteisele väga lähedale, tihti puuduvad väikestel majadel ka aknad. Kuna elektrit pole võimalik paigaldada või on see elanike jaoks liiga kallis, puudub neil  juurdepääs valgusele.

“Lihtsate ja odavate päikesevalguse pudelite abiga õnnestub viia valgus tuhandete inimesteni, kellel puudub võimalus elektrit kasutada,” lisas Naur, kutsudes kõiki tublisid eestlasi projektile kaasa aitama. Paigaldatavate valguspudelite põhimõte on väga lihtne. Taaskasutatud plastikpudelid täidetakse veega ja lisatakse vee puhtana hoidmiseks pisut valgendit, misjärel kinnitatakse pudelid metallkatustesse tehtavatesse aukudesse. Päikesevalgus  võimendub ja levib läbi pudeli ruumidesse. Iga pudel tekitab sama palju valgust kui 55-vatine elektripirn. Päikesevalguse pudelid toodetakse ja paigaldatakse kohalike partnerite abiga esialgu Anda piirkonnas Boholi saarel. Hinnanguliselt 90% valguspudelitest läheb inimeste kodudesse, ülejäänud koolidesse ja lasteaedadesse. Birgit Nauri sõnul parandab valguse paigaldamine oluliselt kohalike naiste olukorda, kes tihtipeale päevad läbi hämarates ruumides koduseid toimetusi teevad. Samuti paranevad märkimisväärselt laste elu- ja õppimistingimused.

Algatatud pilootprojekti “Liiter valgust –  Bohol” suurim toetaja on Eesti Vabariigi Välisministeerium, mis panustab Andakidzi algatusse 25 000 euroga, ülejäänud vajalikud vahendid kogub ühing eraannetustest nii Eestist kui välismaalt. Välisministeeriumi arengukoostöö ja humanitaarabi büroo direktori Kaili Terrase sõnul on tegu suurepärase näitega säästliku ja keskkonnasõbraliku tehnoloogia kasutamisest.

“Just seetõttu otsustas arengukoostöö komisjoni sedavõrd paljude inimeste elukvaliteeti parandavale uuenduslikule projektile omalt poolt õla alla panna,” rääkis Kaili Terrase.

Ka hiljuti Eestit külastanud ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon mainis oma 16. novembril Tallinnas peetud avalikus kõnes valguspudeleid kui innovaatilist ja keskkonnasõbralikku lahendust.

“Meil on väga hea meel, et Eesti mittetulundusühendus Andakidz viib päikesevalguse tuhandete inimesteni hiljuti hiiglasliku looduskatastroofi üle elanud Filipiinidel,”  märkis Terras.

“Plaanisime pilootprojekti raames paigaldada valgustid esialgu ainult Anda piirkonda, kuid hiljutine maavärin ja hiiglaslik taifuun Filipiinidel muutis pisut algseid plaane,” selgitas Birgit Naur.

“Loomulikult saab Anda kavandatud valgustid, kuid soovime nüüd viia valguse ka maavärinas enim kahjustada saanud piirkondadesse Lääne-Boholil,” lisas Naur, kelle sõnul loodetakse pilootprojekti edu korral ja täiendavate vahendite leidmisel jätkata tasuta valguse viimist veel tuhandete inimesteni, andes kohalikele seeläbi ka tööd.

Andakidzi projekti peamine koostööpartner on MyShelter Foundation – uuenduslik Filipiini organisatsioon, mida tunnustatakse üle maailma nende päikesevalguse pudelite lahenduse tõttu. Fondi asutaja ja juhi Illac Diazi sõnul on Andakidzi “Liiter valgust” projekt fantastiline, millele tuleb igati kaasa aidata. “Ülim kiitus ka Eesti valitsusele, mis seda projekti toetab – see näitab ettenägelikkust ja tunnustust üha olulisemaks muutuvatele säästvate tehnoloogiate kasutamisele rahvusvahelistes abiprogrammides,” ütles Diaz.

Bohol on 1,3 miljoni elanikuga saar Filipiinidel, mida tabas käesoleva aasta 15. oktoobril 7,2-palline maavärin, mille tagajärjel suri ligi 200 inimest, hävisid tuhanded kodud ja tekkis miljonite eurode ulatuses kahjusid. Pelgalt kolm nädalat pärast maavärinat tabas Filipiinide keskosa, sealhulgas Boholit, hiigeltaifuun Haiyan. Enim sai kannatada Boholist põhjas asuv Leyte saar, mis toodab ka Boholile elektrit. Looduskatastroofi tagajärjel on kogu Boholi provints ilma elektrita ning kui selle esialgne renoveerimine võib valmis saada jaanuariks, siis elektrivarustuse täielik taastamine võib võtta kuni aasta.

Maailmas elab enam kui miljard inimest ilma elektrita. Filipiinidel on tänaseks juba paigaldatud päikesevalguse lambid 140 000 kodusse. Samasuguseid lampe leiab aga ka Indias, Bangladeshis, Argentinas, Fidžil ja Tansaania Ühendvabariigis. Seal, kus elekter on kallis või puudub üldse, tähendavad lambid päevasel ajal tasuta valgust siseruumides, millel puudub ka petrooleumi halb mõju tervisele.

VAATA videot, mis näitab olukorda Filipiinidel ning illustreerib päikeselambi tööpõhimõtet ja paigaldamist SIIT!
[iframe src=”//www.youtube.com/embed/o-Fpsw_yYPg”]
Andakidz on Eestis registreeritud mittetulundusühing, mis aitab vaesuses elavaid lapsi ja nende peresid Anda regioonis Filipiinidel.

Head Uudised GoodNews