1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Täna toimub Viimsi Püha Jaakobi kirikus järjekordne kontsert uue oreli ehitamise toetuseks
Täna toimub Viimsi Püha Jaakobi kirikus järjekordne kontsert uue oreli ehitamise toetuseks

Täna toimub Viimsi Püha Jaakobi kirikus järjekordne kontsert uue oreli ehitamise toetuseks

Viimsi Püha Jaakobi kirik
Foto: Viimsi Jaakobi kirik

Viimsi Püha Jaakobi kiriku kogudus alustas märtsis raha kogumist, et ehitada kirikusse uus orel. Annetuste kogumisele aitab kaasa kontsertide sari, millest esimene kontsert toimus juba 10. märtsil. Täna esinevad Viimsi Püha Jaakobi kirikus kell 19.00 sopran Greesi Langovits, sopran Kristi Veeber, bariton Ott Indermitte ning klaveril saadab Hille Poroson. Esitatakse Buxtehude, Vivaldi, Pergolesi, Händeli, Rozycki ja mitmete teiste heliloojate loomingut.

„Viimsi Püha Jaakobi kirik on ainuke uus luteri kirik, mis ehitati peale Eesti taasiseseisvumist. Kauni arhitektuuri ja väga hea akustikaga, on see kirik saanud armastatud kontserdipaigaks ja ka lindistamiste kohaks,“ sõnas Viimsi Püha Jaakobi kiriku organist Hille Poroson. „Senini puudus aga kirikus orel. Peale kahte aastat on jõudnud oreliprojekt nii kaugele, et Viimsi Püha Jaakobi koguduse nõukogu on kuulutanud välja orelifirma, kellelt konkursi tulemusena tellitakse orel – Mühleisen Orgel – Leonbergist. Heategevuslikud üritused, mida kogudus korraldab, on oreli ehitamisel suureks toeks.“

Täna esinev ansambel tuli esmakordselt kokku 2011. aasta suvel. Ansambli liikmed Greesi Langovits, Kristi Veeber ja Ott Indermitte on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lauluosakonna kursusekaaslased (Langovits ja Veeber on lõpetanud EMTA magistrantuuri aastal 2011; Indermitte 2012) ja neid saadab organist Hille Poroson (lisaks EMTA’le täiendanud end ka Saksamaal Lübecki Muusikakõrgkoolis). Kõik neli muusikut on kokku tulnud erinevatest kogudustest: Tallinna Jaani, Oleviste, Pärnu Agape ja Rapla Maarja-Magdaleena. Lisaks eelpool mainitule ühendab neid soov esitada vaimulikku klassikalist muusikat.

Koos on esinetud mitmel pool Eestis (Keila, Rapla, Kärdla, Narva jm) ja Petseris (Venemaa).Osaletud on ka mitmetel festivalidel ning kontsertsarjade raames, sh Tallinna Vanalinnapäevad ja Kirikurenessanss. Ansambli repertuaar on tänaseks päris mahukas, sisaldades nii Vierdancki, Buxtehudet, Rozyckit, Vivaldit, Pergolesit, Händelit, Bachi, Francki, Saint-Saënsi ning ka Eesti muusikat (Sink, Tobias, Karindi, Lepnurm jt).

2013. aastal on toimunud oreli toetuseks ka Viimsi koguduse segakoori kontsert, ETV tütarlastekoori (A.Saluveeri juhatusel) , Pärt Uusbergi koori „Head ööd ,Vend“ , Elo Toodo viiuli-ja laulustuudio ja Eesti Raadio lastekoori kontserdid.

Head Uudised GoodNews