1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Algas ühisrahastuskampaania Püha Johannese Kooli oma maja toetuseks
Algas ühisrahastuskampaania Püha Johannese Kooli oma maja toetuseks

Algas ühisrahastuskampaania Püha Johannese Kooli oma maja toetuseks

Püha Johannese Kool käivitas kampaania kristlikel väärtustel rajaneva hariduse edendamiseks ühisrahastuse toel. Kampaania stardib Hooandja platvormil ja see kutsub panustama nii väikeseid kui ka suuri annetajaid austavama ja hoolivama ühisruumi loomisse hariduses ja ühiskonnas üldisemalt.

Kavandatav koolimaja on ühtlasi mitmekülgne ja kõigile avatud haridus- ja kultuurikeskus, mis põhineb ajatutel väärtustel. Kooli juures tegutseb ka Tervikliku Hariduse Fond, mille eesmärgiks on kooli väärtuste jagamine laiema üldsusega konverentside ja kampaaniate (näit. “Ekraanivaba päeva” kampaania) kaudu.

Tallinnas Kivimäele kerkiva koolimaja ehitusega plaanitakse alustada käesoleval kevadel. Olemas on hoone projekt, ehitusluba, laenupakkumine pangalt ja pakkumine ehitajalt. Kogu ehituse maksumus on 5,6 miljonit eurot. Ehitustööde alustamiseks vajab kool omafinantseeringuna veel 600 000 eurot.

Annetuskampaania tunnuslause „Millimeeter lootusrikkust“ põhineb kooli innustaja ja sõbra, helilooja Arvo Pärdi tsitaadil, kes on öelnud: „Maailma parandamine ei alga mitte teisest maailma otsast, vaid sinust enesest. Millimeetri haaval.”

See ei kehti mitte ainult heliloomingu, vaid ka koolielu kohta. Püha Johannese Kooli direktori Liivika Simmuli sõnul ei saa õpetaja kasvatada või harida teisi, tegelemata lakkamatult enese kasvatamise ja arendamisega: “Koolis on need tegevused tihedalt põimunud.“

Simmuli sõnul näeme tänapäeva ühiskonnas üha enam vaimse tervise probleeme, depressiooni levimist noorte, isegi laste seas. „Püha Johannese Kooli iidsetel väärtusel põhineva haridusruumiga loodame aidata sirguda lootusrikkama maailma- ja minapildiga põlvkonnal, kes oma südikusega aitab tervendada ka meie aja hädasid,“ ütles Simmul.

„Alustasime vabatahtliku töö ja null-eelarvega. Siiani oleme tegutsenud rändkoolina, kolinud õpilaste lisandudes üha suuremale rendipinnale, unistades samal ajal ikka ka päris oma koolimajast,“ kommenteerib kooli sihtasutuse juhatuse liige Oleg Švaikovski. „Sihikindla töö ja heade inimeste abiga oleme aastate jooksul jõudnud nii kaugele, et oma kodu on käeulatuses. Kool on majandanud kokkuhoidlikult, kogunud sääste ja annetusi. Nii oleme aastate jooksul oma tulevase hoone rajamisse panustanud juba ligi miljoni euroga, ostnud krundi Nõmme mändide alla, investeerinud arhitektuurilahendusse, projekti ja töödesse ehitusplatsil.“

Liivika Simmul: „Kooli kasvamine on justkui südame avardamine – iga aastaga peab sinna mahtuma rohkem lapsi ja peresid. Meie ettevõtmine vajab ühte otsustavat tõuget, et pikk teekond ühelt üüripinnalt teisele jõuaks koduväravasse. Kutsume üles meile hoogu andma kõiki, kellele meie hariduslikud ideed ja ühiskonna teenimine sellisel moel südamelähedased on. Oleme kõik üksteisega seotud.”

Püha Johannese Koolis kohtuvad ajatu ja tänapäevane, kristlikud väärtused ja nüüdisaegne õpikäsitus. Koolihariduse kõrval on oluline, et inimene ei kaotaks sidet oma hingega, oma nähtamatu ja igavikulise identiteediga, sest vaid nii saab kujuneda terviklik isiksus. Pedagoogika on eelkõige elus suhe, kool pühendub teadlikult heade suhete loomisele ja hoidmisele laste, laste ja õpetajate, kolleegide, perede ja kooli, vanemate ja laste vahel. Kool väärtustab nii eesti kui mitte-eesti kodukeelega õpilaste kultuurilise identiteedi ülesehitamist ja rahu ühisruumis. Kool toetab laste keskendumisvõime ja loovuse arengut igapäevaste vaikuseminutite, välja lülitatud nutitelefonide ja pikkade õuevahetundidega. Kooli kujundava hindamissüsteemi keskmes on õpilaste enesereflektsioon. Sellele järgneb põhjalik sõnaline tagasiside õpetajalt. Kuni 6. klassini skaalalisi hindeid ei panda.

Püha Johannese kool on alates 2013. aastast Tallinnas tegutsev kristlik erakool. Tänaseks õpib koolis ligi 350 õpilast, lisaks eelkooli ja Jussikese lasteaia lapsed ning igal aastal lisanduvad kooliperre uued esimesed klassid. Plaanis on kasvada täismahus gümnaasiumiks.

Tervikliku Hariduse Fond loodi 2018. aastal eesmärgiga toetada tasakaalustatud ja tervikliku hariduse arengut. Fondi tegevuse kaudu on ajatutel väärtustel põhinev haridus- ja inimesekäsitlus kättesaadav kõigile huvilistele. Viimased kaks rahvusvahelist hariduskonverentsi (2019. ja 2020. a) toimusid koostöös Arvo Pärdi Keskusega.

Head Uudised GoodNews