1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Always ja Eesti Punane Rist algatasid kampaania vähekindlustatud tüdrukute toetuseks
Always ja Eesti Punane Rist algatasid kampaania vähekindlustatud tüdrukute toetuseks

Always ja Eesti Punane Rist algatasid kampaania vähekindlustatud tüdrukute toetuseks

Koostöös Eesti Punase Risti ja Eesti Seksuaaltervise Liiduga alustas Always ka tänavu kampaaniat #igapäevloeb, et toetada vähekindlustatud neide Eestis hügieenivahenditega.

Paljude noorte naiste jaoks on menstruatsioon igakuine võitlus nii iseenda kui ka sotsiaalse eluga. See on küll osa naiseks olemisest, kuid ometigi tekitab küsimusi, miks elame olukorras, kus 36% Eesti neidudest tunnevad menstruatsiooni saabudes piinlikkust ja iga kümnes jääb menstruatsioonivahendite puudumise tõttu lausa koolitegevusest kõrvale.

„Menstruatsioon ei peaks olema piinlik. Piinlik on pigem see, et meil on 2021. aastal endiselt ebamugav tavapärasest elu osast rääkida. Piinlik on ka see, et meil on endiselt noori, kellel puudub ligipääs eelistatud menstruatsioonivahenditele,“ ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu president ja naistearst Jaana Below.

Menstruatsioonivahendite puudumisega ja seetõttu ka päevade pärast koolist kõrvale jäämisega puutuvad küll paratamatult rohkem kokku vähemkindlustatud noored, kuid lisaks tulevad mängu ka päevad kui tabuteema. „Noored ei julge sellest lihtsalt rääkida ja tunnevad sellega seoses piinlikkust. Ka see mängib suurt rolli selles, kas ja kui vabalt ollakse valmis menstruatsioonivahendite puudumisega seoses abi küsima,“ selgitas ta.

Selleks, et päevad ei oleks ebamugav tabuteema, tuleb sellest ühiskonnas rääkida. Igaüks saab aidata: räägi probleemist, aruta teemat enda ümber olevate inimestega, jaga enda lugu. „Me ei peaks olema olukorras, kus kondoomiaparaat ööklubis või kaubanduskeskuses on täiesti tavaline nähtus, kuid menstruatsioonivahendid ei ole koolide ja huviringide tualettides ja riietusruumides endiselt saadaval, rääkimata tualettruumidest meditsiiniasutustes. Samuti puuduvad paljude koolide tualettruumides tingimused privaatselt korduvkasutatava menstruatsioonivahendi puhastamiseks. Keegi ei peaks muretsema, kas nad saavad enda tavapärase elukorraldusega jätkata lihtsalt sellepärast, et nende keha teeb seda, mida keha tegema peab,“ nentis Below.

Eesti Punase Risti kommunikatsioonijuhi Liis Ehrmingeri sõnul on hügieenitarvete puudus pidev probleem. „Infot abivajajate kohta jõuab meieni ikka ja jälle ning kõikjalt Eestist. Sellised algatused nagu Alwaysi #igapäevloeb on väga tänuväärsed – möödunud aastal saime neidudele jagada 121 000 hügieenisidet, mis tõi leevenduse tuhandetele,“ rääkis Ehrminger. „Loodame sel aastal puudust veelgi enam vähendada ja jõuda lähemale ka sellele, et menstruatsioon ei oleks tabuteema ning nii emad kui ka isad, koolid ja huviringid suudaksid noori nende õrnas eas toetada.“

Always annetab igalt kampaaniaperioodil tehtud hügieenisidemepaki ostult ja ka sotsiaalmeediapostituselt, kus on kasutatud teemaviidet #igapäevloeb, ühe sideme ka Eestis abi vajavatele neidudele. Hügieenivahendid jõuavad abivajajateni läbi Eesti Punase Risti ja Eesti Seksuaaltervise Liidu.

Always korraldas 2019. aastal küsitluse, millest võib lugeda SIIT.

Head Uudised GoodNews