1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Amuuri tiiger Pootsman läheb Tšehhi Tiigrioru valmimist ootama
Amuuri tiiger Pootsman läheb Tšehhi Tiigrioru valmimist ootama

Amuuri tiiger Pootsman läheb Tšehhi Tiigrioru valmimist ootama

Tallinna loomaaia ainukesele amuuri tiigrile Pootsmanile on välja valitud sobiv kaaslane Tanya lähiajal järglaste saamiseks Tšehhi loomaaias. Tallinnasse tagasi saab ta eeldatavasti siis, kui siin on valminud talle uus kodu Tiigriorg, mille ehitamiseks käivitas Tallinna Loomaaia Sõprade Selts koos loomaaiaga mullu heategevuskampaania.

Pootsmanile sobiv kaaslane Tanya Foto Tallinna loomaaed

„Seitsme ja poole aastase Pootsmani ema ja isa on sündinud vabas looduses ja praegu on tal parim aeg pereloomiseks, kuid paraku ei saa loomaaed hetkel siia ühtegi tiigriemandat tuua, pole tingimusi,“ nentis Tiigrioru heategevuskampaania projektijuht Veronika Padar. „Seetõttu otsustas paljundusprogrammi koordinaator, kes töötab Londonis loomaaias, et on parem kui väärtuslik loom saab omale hea kaasa esialgu mujal.“
Ettepanek tiiger Ohustatud Liikide Euroopa Programmiga (EEP) Tšehhi Zlín-Lešná loomaaiale laenata tuli amuuri tiigrite ja amuuri leopardide EEP koordinaator Jo Cookilt. „Pootsman on geneetiliselt väga oluline tiiger loomaaedade populatsioonis, kuid tal ei ole järglasi. Mitu pesakonda üles kasvatanud Tanya on samuti väga heade geenidega, kuid vanuse tõttu võib tal olla veel vaid üks võimalus emaks saada. Seetõttu soovitasime laenata Pootsman Tšehhi loomaaeda loodetavasti edukaks paaritumiseks, hiljem tuleks ta tagasi Tallinna, kus võiks tulevikus veel mitu pesakonda saada,“ ütles Cook.
Mida kiiremini valmib Tiigriorg, seda kiiremini Pootsman Tallinnasse tagasi saabub, nendib Veronika Padar. „Selle nimel tuleb anda heategevuskampaaniale hoogu juurde. Meenutades jääkarude vana kodu ja vaadates uut Polaariumi, on hea tõdeda, et Eesti rahva ja Tallinna Linnavalitsuse abiga sai kitsukesest karupuurist uhke ja kõigile rahvusvahelistele standarditele vastav jääkarukodu. Peame ka nüüd ühiselt pingutama, et Tiigriorg valmiks.“
Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi vaderiprogrammis on Pootsmani vaderiks OÜ Krah Pipes, kes samuti kinnitas, et jätkab Tiigrioru kampaaniafondi rahastamist.