1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. FOTOD I Tallinna Lastehaigla sai uue lastereanimobiili Toetusfondi annetajate toel
FOTOD I Tallinna Lastehaigla sai uue lastereanimobiili Toetusfondi annetajate toel

FOTOD I Tallinna Lastehaigla sai uue lastereanimobiili Toetusfondi annetajate toel

Heategevuskampaaniaga „Reanimobiilita on elu võimatu“ kogus Tallinna Lastehaigla Toetusfond 2019. aastal heade inimeste annetusi, et osta lastehaiglale uus reanimobiil. Täna anti vastvalminud reanimobiil haiglale pidulikult üle. Lastereanimobiili maksumus koos kogu vajaliku meditsiiniaparatuuri ja seadmetega oli 200 000 eurot.

„Tallinna Lastehaiglale uue lastereanimobiili soetamisse panustasid tuhanded eraisikud ja kümned ettevõtted. Inimeste abivalmidus teeb südame soojaks ning oleme neile kõigile väga tänulikud“ ütles Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer. „Toetusfondi annetajate abiga on soetatud ka kõik varasemad Tallinna Lastehaigla reanimobiilid alates 2001. aastast. Meie toetajad mõistavad tänapäevase reanimobiili vajalikkust, sest eluohtlikku olukorda sattunud lapse, nii vastsündinu kui ka kuni 18-aastase noore, abistamiseks peab olema valmisolek 24/7.“

„Reanimobiil erineb olulisel määral tavalisest kiirabiautost,“ selgitas Tallinna Lastehaigla anestesioloogia-intensiivravi osakonna juhataja Mari-Liis Ilmoja. „Kaasaegne reanimobiil on sisuliselt mobiilne intensiivraviosakond, kus on tagatud kogu kolmanda ehk kõrgeima astme intensiivravimaht kõige kriitilisemas seisundis olevate patsientide transportimiseks. Reanimobiilis olev varustus võimaldab patsiendi täismahulist monitooringut, vajadusel saab patsiendi viia juhitavale hingamisele ning läbi viia muid vajalikke meditsiiniprotseduure. Sügavalt enneaegselt sündinud beebide kiireks transportimiseks Tallinna Lastehaiglasse on reanimobiilis kuvöös ehk inkubaator.“

„Kui lapse elu on kaalul, peab meditsiinipersonal tegutsema ajaga võidu, sekunditki kaotamata,“ ütles Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Katrin Luts. „Iga abi vajava lapse elu päästmise nimel tuleb parendada raviahela iga lüli. Raske trauma või haiguse korral võib transpordi kvaliteet mõjutada lõpptulemust olulisel määral. Et tehniliselt oleks kõik laitmatu, vajab reanimobiil ning selles olevad meditsiiniseadmed iga 5-6 aasta tagant välja vahetamist. Meile annab suure kindlustunde, et Tallinna Lastehaiglal on nüüd uue põlvkonna kõigile kaasaegsetele nõuetele vastav reanimobiil, mis võimaldab alustada patsientide intensiivraviga juba teel haiglasse.“

„Silwi Autoehitus on uue lastereanimobiili ehitamisse ja sisustamisse kogu südamest panustanud, sest väikeste patsientide turvaliselt haiglasse jõudmine on meie jaoks ülioluline,“ lausus Silwi Autoehituse AS juhatuse esimees Märt Tõnumaa. „Täna Tallinna Lastehaiglale üle antava, eelmisest uuenduslikuma reanimobiili alusmudeliks on Mercedes Sprinter 319, mis on ergonoomilisem, turvalisem ja vaiksem ning täiesti uue sisesalongi lahendusega. Reanimobiilil on palju lisavarustust sõiduohutuse tagamiseks, näiteks 360-kraadine kaamera, parkimise- ja manööverdamise andurid, pimenurga andurid peeglites ning tagumine õhkvedrustus. Meie koostöö Tallinna Lastehaigla ja Toetusfondiga on kestnud pikki aastaid, täna üle antav reanimobiil on arvult neljas. Meil on väga hea meel, et oleme saanud laste tervise ja heaolu parandamisele kaasa aidata.“

Heategevuskampaania „Reanimobiilita on elu võimatu“ suurima toetuse korraldasid USA rockansambel Metallica ning bändi Eesti kontserdi organiseerija Live Nation, kes annetasid 2019.a. suvel Tartus toimunud kontserdi piletitulust reanimobiiliostuks 27 500 eurot. McDonald’s restoranid müüsid McHappy Day heategevuskampaania raames rinnamärke ning kogusid oma külastajate abiga uue lastereanimobiili soetamiseks 22 000 eurot.

Alates 2020. aastast võimaldab Neste Eesti kasutada Tallinna Lastehaigla reanimobiilisõitudeks keskkonnasäästlikku Neste MY diislikütust. Neste Eesti on annetanud Tallinna Lastehaiglale kütust reanimobiili väljasõitudeks alates 1993. aastast ning on seeläbi Toetusfondi kõige pikaajalisem sponsor.

Tallinna Lastehaigla lastereanimobiil teeb aastas keskmiselt 250 väljasõitu raskes seisundis patsientide transportimiseks. Vajadusel toimub vastsündinute transport Tallinna sünnitusmajadest ning teistest Eesti haiglate sünnitusosakondadest Tallinna Lastehaigla vastsündinute osakonda ning laste transport uuringutele. Reanimobiili kasutatakse ka laste transportimisel ravile lähivälisriikidesse, näiteks Soome.

Reanimobiil on eriliselt ja lastepäraselt kujundatud – nii paistab liikluskeerises silma, et transporditakse raskelt haigeid lapsi. Reanimobiili kaunistavad urmelite pildid. Urmelid on väikesed, umbes pöidlapikkused olendid, kes sünnivad ainult siis, kui keegi teeb südamest tuleva heateo.

SA Tallinna Lastehaigla Toetusfond asutati 1993. a. jaanuaris. Fond on 27 aastat tegutsenud selle nimel, et aidata kaasa lastesõbraliku haigla kujundamisele ja parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna Lastehaiglasse. Toetusfond soovib oma tegevusega muuta positiivsemaks ühiskonna suhtumist lastesse ning eriti haigete laste probleemidesse.

Head Uudised GoodNews