1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HEATEGEVUS ÄRIGA KÄSIKÄES! Saaremaa saab taas värskeilmelise tuuliku
HEATEGEVUS ÄRIGA KÄSIKÄES! Saaremaa saab taas värskeilmelise tuuliku

HEATEGEVUS ÄRIGA KÄSIKÄES! Saaremaa saab taas värskeilmelise tuuliku

Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal
Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal

Eesti ühe juhtiva alkoholitootja ja maaletooja Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskuse algatatud pukktuulikute renoveerimisprogrammi laekus septembri lõpuks kuusteist taotlust.

Oktoobri jooksul valitakse kõikidest kandidaatidest kolm-neli tuulikut, mida Altia Eesti, Saarte Turismiarenduskeskuse ja Tuulikute Meistrikoja esindajatest koosnev žürii külastab enne lõpliku otsuse langetamist. „Kõik septembri jooksul meieni jõudnud taotlused olid laitmatult vormistatud ning saarlaste ettepanekud renoveerimist väärivate tuulikute osas väga hästi argumenteeritud. Iga taotlus sisaldab pukktuuliku hetkeseisu dokumenteerivat fotot, asukoha täpset kirjeldust ja nägemust tuuliku edaspidisest kasutusest. Valikuprotsess ei saa olema lihtne ning kindlasti tuleb see põnev,“ kommenteeris Altia Eesti AS juhatuse esimees Kristel Mets.

Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskus sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel ettevõtte juhtiv bränd Saaremaa Vodka toetab Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. Eelmisel aastal rahastas Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning toetas Leedri küla tuuliku taastamist. Mullu sügisel valiti kolmandaks renoveeritavaks tuuleveskiks Saaremaa Ilaste tuulik, mille restaureerimistööd toimusid selle aasta suvel ja pidulik avamine leidis aset 16. septembril. Üritusest võtsid osa ka Rahvusvahelise Veskiühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen ja nõukogu liige Ton Meesters Hollandist. Ajalooline Saaremaa veski oli valminud Saaremaa ja Hiiumaa meistrite koostöös.

Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal
Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal

Rahvusvahelise Veskiühingu president Willem van Bergen näitas Saaremaa pukktuulikute renoveerimisprojektile oma poolehoidu: „Mul on väga hea meel, et on loodud koostöö Altia Eesti ja kohaliku kogukonna vahel ning projektijuhtimine on koostööpartnerite poolt hästi organiseeritud. Loodan, et sellest saab pikaajaline koostööprojekt ning minu soov on, et lähiajal taastatakse üks tuulik ka täielikku töökorda ja hakatakse regulaarselt jahu jahvatama,“ ütles van Bergen.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord on tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta on need hävimas. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend. Tuulikute taastamine Altia Eesti AS poolt aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele.

Altia Eesti AS on Põhja- ja Baltimaades tegutseva juhtiva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Altia kõige tuntum Eestis toodetud kaubamärk on Saaremaa Vodka ja ettevõte turustab ka mitmeid tuntud rahvusvahelisi joogibrände.

Head Uudised GoodNews