1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. LOE INTERVJUUD! SOS Lasteküla toetajate juht Kadi Sumberg: igal lapsel peab olema keegi, kes tema eest seisab ja võitleb
LOE INTERVJUUD! SOS Lasteküla toetajate juht Kadi Sumberg: igal lapsel peab olema keegi, kes tema eest seisab ja võitleb

LOE INTERVJUUD! SOS Lasteküla toetajate juht Kadi Sumberg: igal lapsel peab olema keegi, kes tema eest seisab ja võitleb

Kadi
Oma lastele püüab Kadi, kes on fotol koos poja Manfrediga, õpetada, kuidas vaadata inimesi ja ümbritsevad südame, mitte silmadega

Kadi Sumbergi ülesandeks on tagada, et SOS Lastekülal oleks häid toetajaid. Ja seda väga olulise eesmärgi nimel – et võimalikult paljud lapsed saaksid kogeda õnnelikku lapsepõlve, vaatamata oma keerulisele elusaatusele.

Kadi, sul on keeruline ametinimetus, fundraisingu juht… Mida sa täpsemalt SOS Lastekülas teed?

Minu töö on koguda vahendeid selleks, et SOS Lasteküla saaks aidata võimalikult palju abivajajaid lapsi. See hõlmab nii rahalise annetusi kui ka igasuguseid muid koostööprojekte, inimkeeli tõlgituna, ma loon võimalusi selleks, et me eraisikute ja ettevõtete abiga saaksime üles kasvatada lapsed, kel ei ole elus nii hästi läinud.

Miks sa seda tööd teed?

Mul endal oli väga õnnelik lapsepõlv. Mind on väga hoitud ja armastatud. Lisaks emale ja isale oli mul ka vanavanemate hool ja armastus. Sealt ka soov töötada laste heaks, kel pole õnne olnud seda kogeda. Igal lapsel peaks olema kodu, kus ta saab toetust ja armastust, isegi siis, kui on pahandusega hakkama saanud. Lapsel peab olema keegi, kes võitleb ja seisab ta eest. Ma arvan, et iga laps väärib seda. Lisaks olen finantsi õppinud ning töö numbritega ja aktiivne suhtlus sobib mulle.

Meenub sulle miski, mis sind hiljuti SOS Lastekülas väga rõõmustas? Et tundsid, et oled õiges kohas ja teed õiget asja…

Kõige rohkem rõõmustab mind see, kui lähen laste juurde ja näen nende silmades sära. Tore on jälgida nende kasvamist ja arengut… Siis ma tean, et see töö, mis ma teen, läheb õige asja jaoks.

Nähes kõrvalt lapsi, kellel on olnud kurb lapsepõlv, oled sa vahel maailma peale pahane? Ehk mingi olukord, mis sind on väga kurvastanud…

Hästi oluline on meeles pidada, et kui lapsed siia tulevad, on nende soov minevik seljataha jätta. Lapsed ei taha haletsust, vaid soovivad halva unustada ja keskenduda tulevikule ja heale. Kui mu käest vahel küsitakse laste lugude kohta, siis ma tavaliselt ütlen, et ka kõige hullemad stsenaariumid, mis sulle pähe tulevad, on tõenäoliselt tõeks saanud. Meie juures on üle 200 lapse, suureks on kasvanud neist üle saja. Meie ülesandeks on leida lapse juures see positiivne, teda tunnustada ja läbi selle teda suunata.

Meie lastel on kontakt ka oma bioloogiliste vanematega. Vaatamata kõigele, on iga lapse jaoks üldiselt tema isa ja ema kõige armsamad, ükskõik millised nad on. Ja kui nad lubavad neile, et helistavad või tulevad külla, aga ei täida lapsele antud lubadust ja laps nii väga ootab… Laste kurbust kõrvalt näha on väga valus.

Kõige olulisem on meie jaoks püsiannetus, mis annab vajaliku kindlustunde.

Miks võiks annetada SOS Lastekülale?

Nendel lastel ei ole mitte kedagi teist, kes nende eest seisaks ja võitleks ja neid elus edasi aitaks. Kui lapse enda vanemad ei suuda last kasvatada, siis ma usun, et meie kõigi ülesandeks võiks olla sellele lapsele uue turvalise kodu ja armastavate vanemate tagamine.

Millised on võimalused SOS Lasteküla laste ja perede toetamiseks?

Kõige olulisem on meie jaoks püsiannetus, mis on igakuine väike annetus. Väikestest annetustest tuleb kokku suur summa. Stabiilne sissetulek annab kindlustunde nii meile kui SOS perevanematele, et me saame meie juures olevad lapsed suureks kasvatada. Kui tuua paralleele tavaperedega, siis ka nende jaoks on püsiv sissetulek ehk palk väga oluline – selleks, et saaks oma eluolu ja vajadusi natuke ette planeerida. SOS lastekülade pere on aga üks väga suur perekond ja lapsed tulevad meile keskmiselt 15 aastaks. 200 lapse suureks kasvatamine on suur väljakutse!

Meie peresid ja lapsi saab toetada ka ühekordsete annetustega. Mind ennast väga rõõmustab koolilaste korraldatud heategevusüritused või kui inimesed ja ettevõtted soovivad oma sünnipäevakingitused meie toetuseks teha. Nii kogume raha näiteks suvelaagriteks ja meie endi laste sünnipäevade toetuseks. Aastas on meil ka mõned suuremad ühekordsed annetuskampaaniad – remondi- ja koolikampaania. Aasta alguses kevadel vaatame üle, millist remonti meie peremajad vajavad ja kui meil õnnestub heade inimeste ja ettevõtete abiga remondiks vajaminev raha kokku koguda, siis saamegi selle ära teha. Laste koolitee toetuseks hakkame annetusi koguma augustis, koolikulud on meie perede jaoks üks väga suur kuluallikas. Suurte perede vanemad tõenäoliselt teavad väga hästi, millest ma räägin… See aasta kogume ka esmakordselt heategusid laste kingisoovi täitmiseks.

Kuidas SOS Lastekülal läheb?

Selle asjaga on vist nii, et selleks, et sind teataks, et sa meeles oleks ja et inimesed sind aitaks, tuleb tööd teha. Usun, et paljud Eesti inimesed sooviksid aidata meie lapsi ja peresid, aga selleks tuleb nendeni kuidagi jõuda.

Tegelikult läheb SOS Lastekülal väga hästi. Kui neli aastat tagasi oli meil 400 püsiannetaja toetus, siis nüüd on neid, kes meie töösse iga kuu väikese panuse teevad, üle 4000. See annab meile olulise kindlustunde ja oleme selle usalduse eest siiralt ja südamest tänulikud.

Hetkel on SOS Lastekülal ka välisabi, mis järk-järgult väheneb. Et seda osa kompenseerida, teeme aktiivset tööd püsitoetajate leidmise nimel. Kui suurte pankade juures tegutsevatel fondidel on üle 7000 püsiannetaja, siis usun, et SOS lastekülale, kus elab üle 200 lapse, annaks 8000 püsiannetajat kindlustunde ja võimaluse tagada neile lastele püsivalt armastav ja turvaline kodu. Meiega ühines selle aasta alguses Juuru lasteküla koos 30 lapsega. See oli samuti üksnes võimalik tänu meie püsiannetajatele.

Tänu toetajatele oleme saanud hakata vaatama ka väljapoole SOS Lasteküla. SOS peretugevdusprogrammi raames aitame neid lapsi, kellel on küll vanemad, kuid kes elavad väga vaestes tingimustes. Paljudel vanematel ei ole tööd ja haridust ning nad ei oska või ei suuda oma lapsi kasvada. Aitame neil peredel taas jalule saada, õpetame neile laste vajadusi märkama. Oma tööga on meil õnnestunud ära hoida kõige hullem – lapse vanemate juurest äravõtmine. Oleme ennetustööga suutnud peresid õigel ajal aidata ja meie kogemus näitab, et sellesse tuleks oluliselt rohkem panustada.

Lapsed ei taha haletsust, vaid soovivad halva unustada ja keskenduda heale.

Kas SOS Lasteküla toetajal on võimalus näha, mille heaks ta annetus läheb? Kas peredele saab külla tulla?

Meie peredele saab külla tulla külade sünnipäevadel või kohvikupäevadel. Sinna on meie toetajad alati väga oodatud. Palju lugusid jagame oma FB kontole ja neli korda aastas saadame ka uudiskirja, kus räägime laste ja perede tegemistest. Jaanuaris soovime toetajatega jagada tagasisidet selle kohta, mille jaoks oleme oma annetajate raha kasutanud. Püüame oma tagasisidet aina paremaks teha. Kõige südamlikumat tagasisidet saab lugeda meie sel aastal ilmunud raamatust „Meie kõigi lapsed“. Arvan, et iga inimene peaks selle raamatu korra läbi lugema ning olema õnnelik, et me oleme saanud nii paljude laste eluteed muuta. Sealt raamatust saab väga positiivse laengu.

KUIDAS HEADE UUDISTE PORTAALI LUGEJA SAAB AIDATA?

Suurim kingitus SOS Lasteküla laste ja perede toetuseks on püsiannetus ehk igakuine pisike annetus. See annab kindlustunde, et lastel on turvalised ja armastavad kodud ka tulevikus.
SOS Lasteküla on väga tänulik ka ühekordsete annetuste eest, mis aitavad toetada laste haridusteed ja hoida korras peremaju.
Jõulukuul on SOS Lasteküla tänulik nii väikeste kui suurte annetuste eest, mis aitavad täita laste kingikotti ja tuua jõulurõõmu.

SOS Lasteküla laste ja perede toetuseks saab teha heateo SIIN.

Head Uudised GoodNews