1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. IGALE KOOLILAPSELE ARVUTI I Kodanikualgatusega hakkab tegelema Lastekaitse Liit
IGALE KOOLILAPSELE ARVUTI I Kodanikualgatusega hakkab tegelema Lastekaitse Liit

IGALE KOOLILAPSELE ARVUTI I Kodanikualgatusega hakkab tegelema Lastekaitse Liit

Täna täitus üks kuu kodanikualgatusest “Igale koolilapsele arvuti”. Ühtlasi on tegemist olulise verstapostiga, mil koolide, omavalitsuste ja ettevõtetega suhtlus antakse üle Lastekaitse Liidule. Kiirelt üle-eestiliseks liikumiseks kasvanud ettevõtmise raames on kuu aja jooksul omanikku vahetanud enam kui 1200 arvutit.

Ühe vana, teise uus

“See on olnud üks hullumeelne ralli, mille tempo ja maht kohati äärmustes, kuid samas on see toonud kokku väga ägeda ja võimeka tiimi, tänu kellele oleme saanud aidata niivõrd paljusid lapsi ja peresid,” meenutas Kätlin Rohilaid-Aljaste viimast kuud. Lisaks algatuse poolt vahendatud arvutitele hindab ta enim asjaolu, et tekkis üldine trend kodus ringi vaadata, kas seal leidub ehk mõni vana arvuti, mis oleks kellegi teise jaoks uus ja reaalselt vajalik.

Tuhanded kaasamõtlejad, sajad panustajad ja kümned ettevõtted, kes appi tulnud – igaühel on olnud oma roll, mille tulemusel on tänaseks läbi algatuse Facebooki grupi omaniku leidnud hinnanguliselt üle 400 ning läbi kodulehe üle 800 seadme. Teisel juhul oli eeltingimuseks see, et peres ei ole kas üldse arvutit või on ühe arvuti kohta enam kui kolm koolilast.

Mis saab edasi?

Üksikuid abivajajaid veel tekib ja ka tulevikus tuleb kindlasti juurde peresid, kellel on õppetööks arvutit vaja. Prognooside kohaselt on vähekindlustatud ja suurperedesse vaja annetada iga-aastaselt kuni 400 seadet.

Selleks, et tagada kodanikualgatusena sündinud liikumise jätkusuutlikkus, antakse üks osa “Igale koolilapsele arvuti” projektist üle Lastekaitse Liidule, kes on koostööpartnerina selle algatusega kaasas olnud ning võtab alates tänasest koordineerida koolide, omavalitsuste ja ettevõtete suuna.

“MTÜ Lastekaitse Liit kaudu oleme pakkunud ettevõtetele võimalust arvuteid annetada ning ühtlasi on meie inimesed olnud abiks nii nimekirjade koostamisel kui ka arvutite transpordi korraldamisel,” kirjeldas Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala organisatsiooni senist rolli.

Samanimeline Facebooki grupp jääb ka edaspidi toimima kodanikualgatusena. Selguse huvides saab grupi nimi täienduse “Igale koolilapsele arvuti – inimeselt inimesele” ning sealne arvutite omanikuvahetus toimub osapoolte omavahelisel kokkuleppel ja vastutusel.

Kuidas edaspidi abi saada?

Edasi on kaks võimalust, kas ühineda “Igale koolilapsele arvuti – inimeselt inimesele” Facebooki grupiga või võtta ühendust enda kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajaga, kes abivajaja soovi Lastekaitse Liidule edastab. Ühtlasi on oodatud Lastekaitse Liiduga ühendust võtma kõik ettevõtted, kes soovivad arvuteid annetada.

“Kõige suurem väärtus, mille ma siit olukorrast endaga kaasa võtan, on erinevate teadmiste ja oskustega inimesed, kes minu jaoks on nüüdsest olemas,” on vastus, mis tuleb liikumise algataja Sven Jablonski huulilt, “nad on mind rikastanud ja motiveerinud”.

“Igale koolilapsele arvuti” eestvedajate usk ja lootus on see, et kõnealune algatus on kasvõi natukene avanud inimeste silmi ja südameid ka muude teemade osas. “Teinekord ei olegi vaja muud, kui märgata ja tegutseda, kuna lahendus on siinsamas nina all,” usub Kätlin Rohilaid-Aljaste, kellel on siiralt hea meel, et Lastekaitse Liit on nõus ja valmis selle projekti üle võtma ning seda edasi vedama.

“Omalt poolt soovin öelda suur aitäh nii selle algatuse eestvedajatele kui ka kõigile teistele, kes on praeguses olukorras panustamas, et laste ja perede elu parem saaks,” on Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala tänulik.

“Ühtlasi kasutan võimalust ja ütlen, et ka teil kõigil on võimalik kas ise aidata või märgata, tänada ja tunnustada neid, kes teile oma tegemistega silma jäänud. Seda kas isiklikult pöördudes või miks mitte esitades see inimene või organisatsioon vabariiklikule  “Lastega ja lastele”  tunnustusauhinnale, mille kandidaate on võimalik esitada kuni mai alguseni,” lisas Ojala lõpetuseks.

Tänusõnad

Algatuse “Igale koolilapsele arvuti” eestvedajad tänavad kõiki inimesi ja ettevõtteid, kes on nõu ja jõuga kaasa aidanud, et enam kui 1200 last arvutid on saanud. Eraldi soovivad nad välja tuua kaadrite taguse korraldusmeeskonna: Anna-Liisa Villmann, Heikki Kernu, Laura Rahamägi, Kadi Märk, Aleksandra Munts-Avajõe, Annika Silde, Regita Kumel, Andra Rohilaid, Jana Maria Rohilaid, Elerin Piiroja, Anu Järvepera.

Senised suurimad arvutite annetajaid on olnud Igavene Heategu, Meitern Capital Advisor, Replace, Loreal, Sparkling Group, SW Energia, Adcash, TransferWise. Oma teenuste ja toodetega on panustanud Omniva, Pakendikeskus, Tele2, Telia.

Head Uudised GoodNews