1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. INTERVJUU! Ettevõtja Rainer Virve: ühiskonnale tuleb midagi tagasi anda
INTERVJUU! Ettevõtja Rainer Virve: ühiskonnale tuleb midagi tagasi anda

INTERVJUU! Ettevõtja Rainer Virve: ühiskonnale tuleb midagi tagasi anda

rainer-virveKolmapäeval toimub restoranis Trühvel heategevuslik õhtusöök, mille tulu läheb Eesti võistlejatega kaasa Londonis toimuvale heategevuslikule triatlonile, et sealt jõuda spordiürituse korraldaja Belroni kaudu Lõuna-Aafrika lasteni. Kogu sellest ettevõtmisest räägib üks Eesti-poolsetest triatlonivõistlejatest, firma Carglass juhatuse liige Rainer Virve.

Sportlased on pannud seljad kokku ja annetanud üüratul hulgal raha laste heaks. Kuidas teie selle projektiga liitusite?

Organisatsioon nimega Belron on korraldanud seda triatlonivõistlust juba alates 2002. aastast. Carglass Eesti on selle organisatsiooniga seotud, me oleme üks väike osa sellest. Iga aasta 24. septembril korraldatakse üks heategevuslik rahvusvaheline võistlus, kuhu erinevad riigid, kes selles osalevad, koguvad raha. Kogu see raha annetatakse Belroni poolt moodustatud kommuunile, mis asub Lõuna-Aafrika Vabariigis ja aitab sealseid lapsi. Hetkeseisuga on sinna läbi aastate läinud 7,5 miljonit eurot, sel aastal loodetakse saada veel 2,5 miljonit eurot. Selle rahaga on moodustatud lausa üks tore kommuun, kus on koolid, lasteaiad, erinevad programmid ja spetsialistid selleks, et need lapsed saaksid varakult õppida, neid suunatakse õigele teele ja võimaldatakse hilisemas elus ka korralik ametipost ja töö. Mina olen kolmel aastal triatlonil osalenud, siiani küll üksinda. Sellel aastal plaanime minna väheke suurema pundiga, läheme sinna kuuekesi ja võtame erinevatest distantsidest osa. Olümpiadistantsi triatlonist võtame osa mina ja Eesti tipptriatlonist Aleksandr Latin, sprindidistantsist võtab osa Sven Freiberg, kes on Carglass Eesti tegevjuht ja me läheme sinna ka meeskondlikult, kus üks inimene ujub, üks jookseb ja üks sõidab rattaga. Kõiki neid inimesi, kes me seal võistleme, välja arvatud Aleksander Latin, on oma ala spetsialistid kogu aasta aidanud, õpetanud ja treeninud. Ujumisoskustega on aidanud Indrek Sei, jooksul ja rattarajal on kaasa aidanud Kirill Kotšegarov, kes läheb Eestit sel aastal esindama ka Hawaile, kus peetakse täispika triatloni maailmameistrivõistlused. Nii et tulemas on üks igati tore üritus.

Ma saan aru, et võistlusest saadud tulu läheb otse edasi. Kaugetesse maadesse heategevust tehes kardetakse, et ei tea kui palju seal vahepeal korraldamiseks ja kohale jõudmiseks kõrvale läheb, aga antud projektis tulu vist jõuab otse aadressaadini?

Nii ta on, et kogu selle ürituse korraldamise otsesed kulud kannab Belron ja kõik annetused igast erinevast riigist suunatakse heategevusse nende laste tarbeks. Selle organisatsioni nimi on Afrika Tikkun, kuhu kõik see raha läheb.

Teie, spordimehed, panete abistamiseks seljad kokku ja see ei ole meile võõras, aga numbrid on suured. Kuidas sinna inimesed kaasatakse, kas need on sportlased, kes tegelevad ise ettevõtlusega, sest sportlased vajavad üldjuhul ka ise toetamist?

See on pisut teisiti. Belron on maailmas suur organisatsioon, mis on laialt levinud ja kellele kuuluvad erinevad suured äriühingud ja seni on kokku kutsutud inimesi oma allorganisatsioonidest. Sel aastal on teistmoodi, Belronile kuuluvad organisatsioonid erinevates riikides kutsuvad lisaks selle riigi sportlasi, teisi äriühinguid ja nii edasi. Kui tänaseni on võistlejate arv küündinud 1800 piirimaile, siis sel aastal loodetakse kaasata kuni 10 000 võistlejat. On ka palju rohkem erinevaid võistlusdistantse, kaasa arvatud poolmaraton, üritatakse püstitada Guinessi rekord ja palju kõike muud huvitavat. Sellest saab täpsemalt lugeda nende kodulehelt.

Seni olete käinud üksinda, nüüd olete kaasanud teisi sportlasi, aasta aega on olnud ettevalmistus ja varsti toimub pidulik üritus heategevuslikul eesmärgil. Kust selline mõte tuli, et võiks Eesti ühiskonna kaasata?

Inglise keeles on sellele üks hea sõnaühend, social responsibility, et ühiskonnale tuleb midagi tagasi anda. Üksinda andes ei küüni need summad paraku nii kõrgele, siis plaan sel aastal, kui läheme juba natuke suurema seltskonnaga, oleks koguda juba pisut rohkem raha, ja selle raames tekkis mõte teha üks tore heategevuslik õhtusöök, mille tulu suuname kõik sinna. See leiab aset järgmisel kolmapäeval resoranis Trühvel, kus siinne peakokk Silver Teeäär paneb välja viiekäigulise õhtusöögi, Kaidi Kerdt Veinisõbrast on sinna juurde lisanud loodetavasti kõige paremad veinid ja šampanjad, meelt lahutab võrratu Eliis Pärna oma võrratute lugudega ja Monika aitab kogu seda üritust koondada.

Kas oodatud on kõik või pigem spordisõbrad, ettevõtjad, kes tahavad annetada või ka gurmaan, kes mõtleb, et aitaks pisut kaasa?

Pigem loodame kokku kutsuda mõnusa seltskonna, kes üheskoos veedavad toreda õhtu. Idee on annetada selle õhtusöögi tulu. Loomulikult on kõigil võimalus ka lisaks annetada, kui soov on, kuid see ei ole siiski otsene eesmärk.

Miks te tegelete heategevusega? Mis käivitab teis sellistes projektides kaasa löömise?

Minuga seotud ettevõtetes on sport suure au sees. Juba sportimine ja enda tervise eest hoolitsemine on suur asi. Ma usun, et iga Eesti ärimees või ärinaine on huvitatud hea eesmärgi nimel midagi ka ühiskonnale ära andma. Sellest jääb suhu hea maik ja sisemusse hea tunne, sellepärast teen ka mina seda.

Monika Kuzmina, Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews