1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Aitame Antsul Aidata
  4. Invataksojuhil Ants Väärsil saab täis neli aastat omakasupüüdmatut inimeste aitamist
Invataksojuhil Ants Väärsil saab täis neli aastat omakasupüüdmatut inimeste aitamist

Invataksojuhil Ants Väärsil saab täis neli aastat omakasupüüdmatut inimeste aitamist

Foto: Terje Lepp
Foto: Terje Lepp

28. novembril sai Põlva invataksojuhil Ants Väärsil täis neli aastat sellest, kui ta alustas haigete vedamist arstide juurde ja koju tagasi. Õigemini, ta sai sellel päeval õiguse neid vedada, esimene reis oli 2012. aasta 5. detsembril ja sellest ajast on Ants inimesi sõidutanud üle 1200 korra.

Selle aja jooksul on Antsu auto juba väsinud ja enam kui aasta eest alustas heade uudiste portaal GoodNews kampaania “Aitame Antsus aidata”, mille sisuks on raha kogumine uue auto ostuks läbi annetuste. Praeguseks on koos 30 532, 09 eurot ning uue auto tarvis on olemas ka varjualune, kuhu mahuks kohe mitu autot.

Varjualuse ehk “tõllakuuriga” on seotud ka Põlvamaal Mooste vallas elav Liilia Raik, kes töötab ühes aiamaju tootvas ettevõttes ning sai sealtkaudu heategevuslikus korras ehitamiseks puitmaterjali ning teistelt firmadelt muudki vajalikku nagu värve, kruvisid ja naelu. Vundamendi valas Ants Väärsi ise, muus osas aga aitasid mitmed ettevõtted ja töömehed.

Liilia Raik meenutab, et kord kiirabisse sattunult kuulis ta arste arutlemas selle üle, et peaks Antsu välja kutsuma, tema viib haige ära koju. “Mõtlesin siis, et kuidas üks suvaline mees järsku laupäeval enne südaööd välja sõidab, et keegi koju viia!” jutustab ta. Hiljem sai ta Antsuga tuttavaks ja on sestsaati teda jõudumööda aidanud. “Annaksin hea meelega raha, aga kui seda pole, aitan teistmoodi,” lubab peagi Eesti parima pagari saates üles astuv Liilia, lisades, et astub Antsu eest välja ka moraalselt, õhutades inimesi teda aitama.

Põlva pensionär Helgi Männik ütleb, et kui tema käib uuringutel, siis on näha, et kõik haiglatöötajad juba tunnevad Antsu ja tema tunneb kogu haiglat, sest ta viib oma patsiendid mistahes kohta ja kohe arsti juurde kabinetti. Invataksoga on sõita tulnud ka tema abikaasal, kes käib Võrus silmaarsti juures. “Ants on tore mees, temast toredamat annab otsida, sest ta viib inimese igale poole, kuhu vaja,” kiidab Helgi.

Tartu Ülikooli Kliinikumi registratuuri töötaja Lehte Sepp ütleb, et on näinud olukordi, kus ratastoolis haige tuuakse kohale ja jäetakse registratuuri juurde medtöötajate hoolde, kuid Ants sõidab ukse ette, aitab oma patsiendid ilusasti arsti juurde ja toob ka tagasi. “Ants Väärsi on üks neist inimestest, kes soovivad teisi väga aidata ja ei ütle kunagi “ei”, kes on ennastohverdavad ja asetavad teiste huvid oma huvidest ettepoole,” arvab ta. “Antsul on lahkus ja abivalmidus sees, ilmselt saab ta energia, mida teiste heaks kulutab, nende rõõmust ja tänulikkusest tagasi. Ta on väga kannatlik, rahulik ja vastutulelik ning leiab alati lahendused, seda enam, et tema patsiendid pole enam noored ja me teame, kuidas on maal transpordiga lood.”

Uue invabussi maksumuseks hindab Ants Väärsi ligikaudu 40 000 eurot ja oodatud on iga toetus. Võimalus on teda selles tegevuses toetada, annetades avatud fondidesse: helistades telefonil 900 6677, annetad kümme eurot ja OÜ Antsu Takso arveldusarvele EE611010220241726227 saab annetada enda jaoks sobiva summa.

Head Uudised GoodNews