1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Kaasav annetussüsteem õpetab kogukonda tagasiandmist
Kaasav annetussüsteem õpetab kogukonda tagasiandmist

Kaasav annetussüsteem õpetab kogukonda tagasiandmist

Sel aastal asendas Ülemiste keskus sularaha annetuskasti elektroonilise annetussüsteemi vastu, kus külastajad saavad soovitud summas toetada nelja organisatsiooni. Siiski jääb alles mänguline võimalus toetada organisatsioone sularahaga.

Ülemiste keskuse vastutustundliku ettevõtluse valdkonnajuht Tiia Nõmm ütles, et süsteemi muutmise eesmärk on pakkuda külastajatele rohkem võimalusi kogukonda tagasi anda. Tema sõnul liigub kaubanduses sularaha järjest vähem, mis võib olla ka üheks põhjuseks, miks annetusaktiivsus aastatega langenud on. „Praegu seab annetamisele piirid sularaha olemasolu. Selleks, et inimesed ei peaks annetamiseks eraldi sularahaautomaati külastama, oleme otsustanud lisada annetuskastidele ka kaardimakse võimaluse,“ sõnas ta. „Automaadist saab kõige väiksema väljavõtu teha viie euro väärtuses, kuid kaardimaksevõimalus annab inimestele suurema vabaduse annetada just talle sobivas summas,“ lisas Nõmm.

Foto: Ülemiste Keskus

Nõmme sõnul aitab annetamisaktiivsust tõsta ka silmapaistev annetusstend, mis on kui omaette vaatamisväärsus. „Kaasav annetussüsteem oma disainitud ka lapsi silmas pidades, õpetades neid mänguliselt juba varakult kogukonnale tagasi andma,“ rääkis ta. Nõmm toob näite, kuidas uue stendi sularahamoodulis asuvad erinevatel kõrgustel mündipilud, et ka väiksemad lapsed ulatuksid annetusi tegema. „Annetamisest võiks saada positiivne harjumus, mis tekib juba varajases eas,“ lisas vastutustundliku ettevõtluse valdkonnajuht Tiia Nõmm.

Kaasav annetussüsteem oma disainitud ka lapsi silmas pidades, õpetades neid mänguliselt juba varakult kogukonnale tagasi andma.

Organisatsioonid, keda uue annetussüsteemiga toetada saab, on Eestimaa Looduse Fond, Eesti Loomakaitse Selts, Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond ja Eesti Punane Rist. Uuendus puudutab ka Ülemiste keskuse panust – keskus lisab annetusele omalt poolt teist sama palju juurde. Näiteks annetades viis eurot, saab organisatsioon kümme. Muudetud annetusstend asub endiselt Rimi ees.

Foto: Ülemiste Keskus

TÜK Lastefondi strateegiajuhi Siiri Ottender-Paasma sõnul on pikaajalised koostööd need, mis annavad heategevusorganisatsioonile kindluse ja ka julguse järjest enam aidata. „TÜK Lastefondi missiooniks on võimaldada haigetele lastele ravi ning juba alustatud ravi katkestamine on halvim, mis juhtuda saab. Aastatepikkune koostöö Ülemiste keskusega on aga just selline, millele saame loota ning keskuse poolt ellu kutsutud uus innovaatiline annetamisvõimalus taas nii äge, et sellest ei saa lihtsalt mööda jalutada. Usume, et mänguline heategu aitab nii lastel kui täiskasvanutel senisest veelgi paremini mõista, miks peaks ja võiks aidata kedagi, kes ise ennast aidata ei saa,” sõnas Ottender-Paasma.

Foto: Ülemiste Keskus

Eesti Punase Risti kommunikatsiooni- ja turundusjuht Meelis Piller rääkis, et organisatsioonile annetamine on praegu langustrendis. „Uue makselahendusega annetussüsteem avab kindlasti annetamiseks rohkem võimalusi ning usume, et ka annetused hakkavad tõusma,“ sõnas ta. Piller lisas, et praegu kogutavad annetused lähevad tasuta esmaabiõppe korraldamiseks lasteaedades ja koolides. „Esmaabioskused võivad päästa elusid ning aidata meil kõigil olla paremini ette valmistatud ootamatute olukordade lahendamiseks. Selleks, et saaksime oma tööd veelgi tõhusamalt teha ja jõuda rohkemate inimesteni, on tarvis heade inimeste abi. Iga annetus aitab meil levitada esmaabi teadmisi ja oskusi, õpetada lapsi ja noori ning soetada vajalikku varustust,” ütles ta.

Esmaabioskused võivad päästa elusid ning aidata meil kõigil olla paremini ette valmistatud ootamatute olukordade lahendamiseks. Selleks, et saaksime oma tööd veelgi tõhusamalt teha ja jõuda rohkemate inimesteni, on tarvis heade inimeste abi.

Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Geit Karurahu ütles, et seltsile annetades on inimestel võimalus anda oma panus nende loomade aitamiseks, kes ei ole veel kohanud oma eluteel hoolivat inimest või on mingil põhjuselt temast ilma jäänud. „Samuti aitavad annetused ELSil töötada selle nimel, et läbi loomapidajate nõustamise, koolitamise, teavitamise ning seadusloomes osalemise loomade elu ja olu paraneb,“ lisas ta.

Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Silvia Lotman rääkis, et on rõõmustav näha, kuidas Eesti annetuskultuur järk-järgult areneb. „Arusaadavalt on annetamine kolinud suuresti digitaalsesse maailma ning sestap tervitame Ülemiste uut e-annetussüsteemi algatust. Eestimaa Looduse Fond kasutab sel aastal kogutud annetusi loodussõbraliku metsanduse talgute korraldamiseks ja vanade metsade elanike kaitseks. Annetamine on üks võimalus panustada meie ühise elukeskkonna hoidmisesse ning nõnda selle rolli enda jaoks mõtestada ja väärtustada,“ sõnas Lotman.

Head Uudised GoodNews