1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. ASUTATI OTSINGUFOND! Kadunud inimeste leidmise tõhustamiseks asutati Otsingufond
ASUTATI OTSINGUFOND! Kadunud inimeste leidmise tõhustamiseks asutati Otsingufond

ASUTATI OTSINGUFOND! Kadunud inimeste leidmise tõhustamiseks asutati Otsingufond

OtsingufondVastloodud fond hakkab esimesena raha koguma Võrus kadunud Markkuse otsinguteks.

Kaduma läinud inimeste otsimisega tegelev sihtasutus Kadunud asutas täna Otsingufondi, mille eesmärk on anda kadunud inimeste otsingutele täiendavat ressurssi selles osas, mida ei kata vabatahtlike pühendumus ning riiklikud struktuurid.

Fondi vahendite kasutamise üle hakkab otsustama vähemalt kolmeliikmeline nõukogu, mille algkoosseisu kuuluvad tunnustatud noorsootöö eestvedaja ja ETV+ peatoimetaja Darja Saar, tehnoloogiaettevõtete strateegiline konsultant ja Solon Partnersi parnter Yrjo Ojasaar ning turvaspetsialist ja Estonian Security Agency tegevjuht Priit Kopti.

Sihtasutuse juhi Aare Rüütli sõnul ei ole tänaseni olnud süsteemset lahendust, mis aitaks inimeste leidmiseks kõiki võimalusi maksimaalselt tarvitusele võtta. “Suhteliselt lihtsasti saadakse kokku küll suur hulk vabatahtlikke, kes on valmis maastikku kammima, kuid tavaliselt sellest ei piisa,” rääkis ta. “Reeglina on tarvis ka psühholoogilist nõustamist lähedastele, õigusabi, tellida ekspertiise, teha teavitusööd ning anda eradetektiividele neid ülesandeid, millele politseil ressurssi ei jätku,” tõi sihtasutuse juht näiteid.

Ainult erakorralisetel juhtumitel võib osa loetletud funktsioonidest õnnestuda vabatahtlike abil mingi perioodi jooksul ära katta. Võrus Kaduma läinud Markkuse juhtum on Rüütli sõnul jõudnud just punkti, mis Otsingufondi loomise vajaduse taaskord ilmekalt esile tõi.

Fondi nõukogu liikme Yrjo Ojasaare sõnul on tegemist vajaliku algatusega, mis peab oluliselt kiirendama inimeste leidmist. “Kuigi Eestis kaob aastas tuhandeid inimesi ja enamasti leitakse nad ka üles, siis paarkümmend inimest jääbki kadunuks. Nende lähedastel ei tohi olla teadmist, et mingid võimalused jäid otsingutel rahapuudusel kasutamata,” ütles Ojasaar. “Võimalik, et tehnoloogiakallakuga riigina tuleb meil üles leida ka need ideed, kuidas otsingutega kaasnevaid ülesandeid tulevikus innovaatiivsemalt ära lahendada,” lisas ta.

Otsingufond on eelarveväline SA Kadunud juures tegutsev fond. Otsingufondi statuudi kohaselt kogub fond vahendeid eraisikute ja organisatsioonide annetustest ja toetustest. Fondi kogunenud raha kasutatakse Eestis kaduma läinud inimeste otsingutega kaasnevate kulude katmiseks. Otsingufondi vahendite kasutamise üle otsustab fondi nõukogu. Fondi kogunenud raha, mis ei leia kasutust Markkuse otsingutel, kasutab fond abi osutamiseks teiste kadumisjuhtumite lahendamisel. Otsingufondi arveldusarve number on EE441010220248190225.

Head Uudised GoodNews