1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Kinnitati Ukraina annetuskampaaniat läbiviiva Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse majandusaasta aruanne
Kinnitati Ukraina annetuskampaaniat läbiviiva Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse majandusaasta aruanne

Kinnitati Ukraina annetuskampaaniat läbiviiva Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse majandusaasta aruanne

Möödunud majandusaasta suurimaks tegevuseks oli 24.02.22 ellu kutsutud heategevuslik annetuskampaania, millega toetatakse erineva varustuse ning meditsiinivahendite ostmist ja saatmist Ukrainasse. Sihtasutus jätkas ka tavapäraste tegevustega viies läbi Aasta Ohvitseri ja Aasta Allohvitseri konkurssi, tunnustades parimaid juhte Kaitseväe Akadeemias ning toetades hukkunud kaitseväelaste peresid. 

„Paljud meie hulgast mäletavad aega, kui meid unustati demokraatliku maailma poolt aastakümneteks ning pidime järjepidevalt tõestama oma selget ning tugevat soovi olla iseseisev riik ja rahvas. Sarnases ellujäämisvõitluses on täna ka ukrainlased ja me saame oma toetuse ja sõprusega olla eeskujuks kõigile, kes täna kahtlevad, kas ja kuidas peaks Ukrainat toetama” ütles Riigikaitse Edendamise SA nõukogu esimees Toomas Luman sihtasutuse annetuskampaaniat iseloomustades. 

Riigikaitse Edendamise SA juhataja Mait Palts sõnas, et 2022. aasta oli Ukraina sõjaga seonduvalt tavapärasest oluliselt töömahukam. „Sõja esimesel päeval koos Eesti Reservohvitseride Koguga alustatud annetuskampaania mõju on raske alahinnata. Saame igapäevaselt pilte ja tänusõnu nii Ukraina Rahvuskaardilt kui ka teistelt koostööpartneritelt, et meie tehtav päästab elusid.”  

Palts rõhutas, et Ukraina sõja taustal ei ole vähemtähtis ka meie endi kaitseväelaste toetamine ning nende väärtustamine. Seetõttu jätkas sihtasutus ka tavapäraste tegevustega, millega tõstetakse esile nii õppivaid kui ka täna aktiivses teenistuses olevaid kaitseväelasi. Lisaks toetab SA koostöös Eesti Vigastatud Võitlejate Ühinguga hukkunud kaitseväelaste peresid.

Sihtasutuse nõukogu otsusega on SA tegevus läbinud iga-aastaselt auditeerimise. Viimase majandusaasta aruanne on samuti auditeeritud ning järeldusotsus väljastatud märkusteta. 

Annetused ning Ukraina kampaania 

2022. aastal laekus Riigikaitse Edendamise SA-le annetusi kogusummas 2 610 279 euro, millest 20 000 eurot annetati hukkunud kaitseväelaste perede toetamiseks ning 17 500 eurot Aasta Ohvitseri ja Aasta Allohvitseri konkursi preemiateks. 

Ukraina annetuskampaania raames soetatud ja kohale toimetatud abist suurima osa moodustasid 2022. aastal: 

  • Taktikalised esmaabikomplektid – 28 000 tk, sh koos lahastega – 2 000 tk; 
  • Taktikaline kuivtoit – 29 000 portsjonit; 
  • Žgutid (eraldi esmaabikomplektidest) – 5 000 tk; 
  • Taktikalised talvekindad – 1 850 paari; 
  • Termopesu – 1 800 kmpl; 
  • Ravimid erinevatele haiglatele – 25 alust; 
  • Erinevad meditsiiniseadmed (kaasaskantavad röntgenid, patsientide jälgimise monitorid, ultrahelimasinad, perfuusorid, vere ja vedelike soojendamise seadmed, laste hingamisaparaadid) – ca 20 ühikut.
  • Kiirabid – 15 tk. 

Täispika nimekirja annetuskampaaniaga Ukrainasse viidud abist leiab siit ning majandusaasta aruandest. Sihtasutuse partneriks Ukrainas on sealsed kohalikud kaubanduskojad (eelkõige Ivano-Frankivki, Dnipro ning Tšernihivi kaubanduskojad), kes kannavad varustuse laialikandmisega seotud kulud iseseisvalt ning Riigikaitse Edendamise SA neid rahaliselt ei toeta.  

Seadus võimaldab teha Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse säilitamiseks ning sihtotstarbeliselt humanitaarabi andmiseks ja korraldamiseks annetusi läbi Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse tulumaksuvabalt. Seega ei pea sihtasutusele annetuse tegemisel piirmäärasid arvestama. Annetused on tulumaksuvabad, kui need on tehtud 2022. aasta 24. veebruarist kuni 2023. aasta 31. detsembrini. 

Tänaseks on annetusi Ukraina abistamiseks kogutud juba üle kolme miljoni euro. 

Aasta Ohvitseri ja Aasta Allohvitseri konkurss 

Alates 2007. aastast korraldavad sihtasutus ning Kaitseväe Peastaap koos „Aasta Ohvitser” ja „Aasta Allohvitser” konkurssi. 2022. aasta preemiad jaotati järgmiselt: 

Aasta Ohvitser 

  • kolonel Margo Grosberg 

Ergutuspreemiad 

  • major Erki Kala 
  • major Tõnis Pärn 

Aasta Allohvitser 

  • veebel Renee Aluste 

Ergutuspreemiad: 

  • veebel Ragnar Looris 
  • veebel Eduard Värä

Parimate juhtide tunnustamine Kaitseväe Akadeemias 

2018. aastal loodi erukolonelleitnant Ülo Tamre ja Tamara Tamre algatusel sihtfond väärtustamaks Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes (Kaitseväe Akadeemia) omandatavat sõjaväelise juhtimise alast haridust. 

Parim juht põhikursusel 2022 

  • KVA kõrgharidusõpe, Jan-Georg Juškevitš 
  • KVA kutseõpe, Mattias Laht

Mis on Riigikaitse Edendamise Sihtasutus? 

Riigikaitse Edendamise SA on asutatud 2004. aastal Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Kaitseministeeriumi poolt. Sihtasutuse tegevusi finantseeritakse ainult eraisikute ning ettevõtete toetustest. Sihtasutus toetab Eesti Kaitseväe ja Kaitseliidu väljaõppe ja IT-varustatuse parandamist, üld- ja juhtimisalase haridustaseme tõstmist, silmapaistvate kaitseväelaste ja kaitseliitlaste tunnustamist, mitmekülgse meditsiini- ja humanitaarabi pakkumist.  

Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse nõukogul on viis liiget. Nõukogu esimehena tegutses 2022. aastal Toomas Luman. Teised nõukogu liikmed on Martin Herem, Hanno Pevkur, Neinar Seli ja Ants Sild. Sihtasutusel on oma veebileht, mis on leitav siit! 

Head Uudised GoodNews