1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Koos kiriku heaks! Viljandi Pauluse kiriku restaureerimise avapaugu annab C-Jami heategevuskontsert
Koos kiriku heaks! Viljandi Pauluse kiriku restaureerimise avapaugu annab C-Jami heategevuskontsert

Koos kiriku heaks! Viljandi Pauluse kiriku restaureerimise avapaugu annab C-Jami heategevuskontsert

Populaarne tšellobänd C-Jam koos oma hõbehäälse solisti Mikk Kaasikuga annab 9. novembril Viljandi Pauluse kirikus kontserdi Eesti ühe kaunima kiriku restaureerimise heaks, tehes seda koos Viljandi Muusikakooli neidudekoori ja kahe noore tšelloõpilase Miko Marius Onni ja Karl Vahur Vingisaarega.

Foto: Jaan Männik

Viljandi Pauluse kirik on Viljandi ja ümbruskonna inimestele olnud avatud 152 aastat, selle aja jooksul ei ole seda kordagi kapitaalselt restaureeritud. Tehtud on vaid hädapäraseid töid. Tänaseks on olukord muutumas avariiohtlikuks! Kirikuõpetaja Allan Praats on võtnud kiriku päästmise oma südameasjaks. Alustatud on kiriku peatrepi restaureerimist, mis läheb maksma 15 720 eurot. Sellest summast on olemas 5000 eurot Viljandi linnavalitsuselt ja 5000 eurot koguduselt, mille annetas Austraalias elav väliseesti ettevõtja. Puuduolev 5720 eur loodetakse kokku saada heategevusliku kontserdi abil.

ERSOst pärit professionaalsete muusikute bänd C-Jam ühendab endas klassikalise keelpillikvarteti, improvisatsioonilise big-bändi, haarava rock-muusika ning tundliku tšellokõla ega jää sugugi alla maailmalavasid vallutanud 2Cellosele. „Harjutamise ajad on praguseks möödas,“ räägib kvarteti juht Pärt Tarvas 15 aastat tegutsenud ansamblist. „Aasta lõikes tuleb esinemisi umbes 100-120. Kõige kuulsusrikkam aasta oli 2008, siis oli 208 mängu. Kõige arvukama publikuga kontsert on meil olnud Kadrioru pargis koos Terminaatoriga, kus oli umbes 20 000 inimest.

Kas see Kadrioru kontsert on olnud ka kõige meeldejäävam kontsert teie endi jaoks?

Ei-ei! Me oleme käinud Anne Veskiga Venemaal, teinud ka tuure nii Hiinas kui Saksamaal. Ja Tartu Kaarsillal oleme ka esinenud. Seal taheti meid põlema panna. Oli tudengipäevade avamine ja korraldajad küsisid, kas nad võivad meie esinemise ajal ka rakette lasta. Meil polnud selle vastu midagi. Kui mängima hakkasime, siis selgus, et laengud olid paigaldatud bändist vaid meetri kaugusele. Olime hirmu ja sädemeid täis, põrgulärm pealekauba!

Mis Eestis publikule kõige enam meeldib?

Mängime poppi ja rocki, mida ERSO-mehed muidu tööjuures mängida ei saa. Ma ise olin 25 aastat klassika sees, isu sai täis. Me suhtleme publikuga, räägime lugusid vahele. Meie formaat ei ole akadeemiline, pigem rock-kontserdi oma.

Kui tihti võtate oma koosseisu selliseid soliste nagu Mikk?

Mikku me peame ikka juba päris omaks, tema ei ole külalissolist. Kontserdikorraldaja soovitas kolm aastat tagasi, et meil siin Tartu lähedal metsas on „üks kihvt poiss“, teda võiks proovida. Oo, jaa! Mikk on selline uskumatu vend, kes pealegi Saksamaal kuulsam kui Eestis. Ta laulab Vanemuise muusikalides, juhatab tütarlasteansamblit, kirjutab muusikat, mängib klaverit ja kitarri ning tunneb ka nooti! Me ei pea isegi eriti proove tegema. Meie tööprotsess näeb välja selline, et mina saadan talle noodid ja Mikk õpib ära. Ma arvan, et Eestis nii kõva venda pärast Joalat pole olnudki! Joala fenomen oli just see, et ta võttis noodi ette ja laulis, proove polnud vajagi. Kui Mikk oli 14-aastane, laulis ta oma esimese plaadi sisse ühe päevaga!

Te tulite kiirelt kaasa Viljandi kiriku heategevuskontserdi mõttega. Mida ootate Viljandi publikult, millised soovitused kaasa annaksite neile, kes teie kontserdile plaanivad tulla?

Tulge meiega, olge mõnusad, katsume selle trepi korda teha ja naudime toredat õhtut ilusa muusikaga!

Foto: Tiina Annamaa

Mikk Kaasik, C-Jam`i solist on 15-aastane noormees, kes elab Tartumaal ja käib Lähte Ühisgümnaasiumis. Põhikooli lõpuklassis õppiv laulupoiss on laulmisega tegelenud niikaua kui end mäletab. Praegu esineb ta nii solisti kui bändiliikmena koolilavast Vanemuise ja Estoniani, noppides auhindu nii kodumaistelt kui rahvusvahelistelt konkurssidelt. Kuidas kooli kõrvalt seda kõike jõuda?

Mikk Kaasik: Mu ema-isa on öelnud alati, et kes tahab, see jõuab. Mul on olnud küll selliseid momente, kus ma mõtlen, et kuidas ma jõuan. Aga see läheb üle. Ma olen põhikooli lõpuklassis, kuid see aasta ei ole nii hull, kui eelmine. Paar päeva nädalas nägid siis välja nii, et ma läksin hommikul kell 8 kooli, kool lõppes kahe-kolme ajal, pärast seda sõitsin bussiga Tartusse kas laulustuudiosse või muusikakooli ja koju jõudsin alles kell 8 õhtul, siis hakkasin õppima… Kui see mulle ei meeldiks, siis oleksin juba paar aastat tagasi lõpetanud, sest see võtabki väga palju aega. Aga see kõik on minu arust seda väärt!

Mikk Kaasik. Foto: Tiina Annamaa

Millist oma senistest saavutustest pead kõige suuremaks?

Eesti kõige vingem lauluvõistlus on Solistica, kus on väga-väga kõrge tase, aga ma olen selle võitnud ja see on minu jaoks seni tippude tipp.

Kellena sa ennast tulevikus ette kujutad?

Mul ei ole õrna aimugi, mida ma tulevikus hakkan tegema, sest mul on huvi nii paljude asjade vastu ja mul on neid valikuid tõesti palju. Peale muusika meeldib mulle ka näidelda – see on suur kirg! Ja koolis on mu lemmikõppeaineks keemia. Olen isegi kaalunud, et minust võiks saada keemiaõpetaja. Mu vanemad on mõlemad matemaatikaõpetajad. Samas ma tean, et mida ma sel valikuhetkel teen, on õige. Tahaksin lihtsalt tegeleda asjadega, mis pakuvad mulle huvi. Aga need eesmärgid, mille ma praegu olen endale seadnud, võivad viie aasta pärast olla hoopis teistsugused.

Kas sa vahel krutskeid ka teed, viskad mingit vimkat või oled hästi korralik koolipoiss?

(Naerab) Kindlasti tuleb selliseid hetki ette, et teen ka pahandust nagu iga 15-aastane. Ma ei ole selline viieline ja hästi korralik koolipoiss, vähemalt mitte kogu aeg.

C-Jam peab sind päris enda omaks, bändiliikmeks, mitte külalissolistiks. Kuidas sina neid iseloomustaksid? 

Vinged! Nendega on nii lõbus teha koostööd ja kuna nad on kõik ka professionaalid, siis sujub see koostöö väga kergelt. Peale proovi või enne kontserti on nendega jumala lõbus rääkida, meil on väga hea seltskond!

Pärt ütles, et sa oled Saksamaal kuulsam kui Eestis. Kuidas sind reklaami sisse pandi?

(Naerab) Telekommunikatsioonifirma Vodafone otsis oma reklaami ühte poissi, kes pidi oskama mängida ka tšellot. Ma pidin selles reklaamis mängima 15 sekundit tšellot ja nägema välja nagu ma oskaks seda väga hästi teha. Pool tundi enne filmimist tehti mulle koolitus, kuidas ma pean istuma, kuidas poognat hoidma ja kuhu vajutama. Nii ta läks…

On sul oma fännklubi ka olemas?

Kindlasti on ema ja isa mu suurimad fännid. Klassikaaslased tunnevad ka huvi, kuidas mul mõni esinemine läks, aga ma väga ei kipu sellest rääkima.

Sa esined õige varsti Viljandi Pauluse kirikus? Mida sina kui ühe ägeda bändi solist sellelt õhtult ootad?

Ma olen Pauluse kirikus ühel korral varem ka esinenud C-Jami jõulutuuri ajal. Ma tahan pakkuda head muusikat, et inimesed saaksid seda nautida ja et ma ka ise seda esinemist naudiks. Kontsert tuleb ilus!

9. novembril toimuva heategevuskontserdi korraldamist veavad TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia tudengid ja vabatahtlikud erinevatelt elualadelt. Tegutsetakse kogukonna hüvanguks ja vana väärika, Eesti ühe kaunima kiriku kaitseks. Mida suurem on Viljandi inimeste omaosalus, seda suurem võimalus on saada toetust ka riigilt ja fondidelt. „Eluohtlikuks muutunud peatrepp on alles algus. Aga kui me kiiresti ei tegutse, on mõne aasta pärast kirik laudadega kinni, sest ka katuse talad on läbi mädanenud. Praegu on appihüüe,“ ütles õpetaja Praats.

Kontserdi tulu läheb kiriku peatrepi restaureerimise kulude katteks. Aga toetada saab ka nii:
EELK Viljandi Pauluse Kogudus
SEB Pank a/a EE191010302007152005
Swedbank a/a EE132200221039206829
selgitus: Trepi toetuseks

 

Ene Veiksaar Toimetaja