1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. KORDAME ÜLE I Kuidas sina saad eriolukorra ajal aidata?
KORDAME ÜLE I Kuidas sina saad eriolukorra ajal aidata?

KORDAME ÜLE I Kuidas sina saad eriolukorra ajal aidata?

Kui soovid anda oma panuse koroonaviiruse vastu võitlemisse ning aidata neid, kes kuuluvad riskigruppi või on liikumispiirangu tõttu üksikud, saad palju ära teha. Enne kui otsustad hakata vabatahtlikuks, veendu iseenda ja teiste turvalisuses ning alusta aitamist enda lähedalt.

Kui hoiad ennast, hoiad teisi

Hooli enda ja teiste turvalisusest ning tervisest. Enne vabatahtlikku tegevust veendu, et oled terve ja oskad nii ennast kui ka teisi viiruse eest kaitsta. Ära pane ennast teisi aidates ohtu ning ära levita ise viirust edasi. Kui kuulud ise riskigruppi – oled vanuses 60+ või põed mõnd kroonilist haigust – on mõistlik kodus püsida ning mitte panna end asjatult ohtu. Riskigruppi kuuludes saaksid inimesi aidata näiteks toetava telefonivestlusega. Jälgige Terviseameti juhiseid.

Hoia ühiskonda tervikuna

Enne vabatahtlikuks hakkamist mõtle läbi, kuidas vabatahtlikku tööd tehes minimeerida viiruse levikut. Jäta meelde, et avalikus ruumis tuleb hoida teistest 2m kaugusele. Tööd tehes peaks vältima ühistransporti, käima jala või sõitma jalgrattaga, võimalusel kasutama oma autot või taksot. Kui tunned end tõbiselt, lõpeta igasugune liikumine väljaspool kodu.

Hakka vabatahtlikuks

Vabatahtlikule tegevusele üleskutsete puhul tuleb säilitada selge pea ja olla kindel, et eesmärk, vahendaja ja üleskutsuja on usaldusväärsed. Ainult nii suudad kaasa aidata viiruse leviku tõkestamisele ja kaitsta end kelmuse eest. Jälgi ametlikke kutseid ja kasuta usaldusväärseid kanaleid vabatahtliku tegevuse osas.

Alusta enda lähedalt

Kui oled terve ja soovid vabatahtlikuna panustada ning hätta jäänud inimesi abistada, alusta enda lähedalt – kodust, kodumajast, tänavast, külast, asumist, seltsist. Oluline on tagada, et keegi ei jääks tähelepanuta või vastupidi paneks end ohtu kedagi aidates või abi vastu võttes. Abi pakkumisel tuleb hoiduda füüsilistest kontaktidest, et minimeerida ja vältida viiruse edasist levikut ning suurema kahju tekitamist.

  • Hea viis aidata on helistada vanavanematele ja muudele vanematele sõpradele, lobiseda niisama ja selgitada neile koroonaviiruse levimise ja eriolukorra olulisemaid üksikasju. Samuti saad uurida, kas neil on toitu, küttepuid ja vajalikke ravimeid ning vajadusel neid varustada.
  • Perega pead-jalad koos elades saad aidata teisi austades ja nende soovidega arvestades. Kui peres on palju lapsi, aitab igapäevast elu sujuvamaks muuta rutiin. Lastele on oluline selgitada, mis on koroonaviirus ja miks on kehtestatud eriolukord.
  • Ka sõpru ei tohi unustada, aga küllakutsed ja kohtumised lükka peatsesse tulevikku. Sõpradega suhtle digitaalselt.

Hoia teisi väärinfo eest

Internetis ja sotsiaalmeedias on liikvel palju eksitavat informatsiooni koroonaviiruse ning eriolukorra kohta. Valeinfot uskudes võib inimene ohtu seada iseenda, oma perekonna ja ühiskonna tervikuna. Kaitsed ennast ja teisi, kui teavitad väärinfo leidmisest helistades telefonil 6 123 456.

Head Uudised GoodNews