1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Pardiralli annab lootust vähihaigetele lastele
Pardiralli annab lootust vähihaigetele lastele

Pardiralli annab lootust vähihaigetele lastele

Sel nädalal algas nummerdatud vannipartide müük 8. juunil peetavaks Pardiralli perepäevaks Kadriorus. Eesmärgiks on toetada vähihaigetele lastele nende ravimite soetamist, mida haigekassa ei rahasta ning pakkuda lastele ja peredele ka psühholoogilist tuge.

Igal aastal saab Eestis vähidiagnoosi 30-35 last. Seda on palju.

Kuidas laps ja pere selle uue olukorraga toime tulevad, kust hankida infot, kes ulataks toetava sõbrakäe? Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liit ongi loodud tugiorganisatsioonina, sel nädalal tähistavad nad oma 27. aastapäeva. Liitu juhib koordinaator-tugiisik Luive Merilai. Sama vankrit veavad ka vähiravifond „Kingitud elu“ ning heategevusfond Minu Unistuste Päev. Nad kutsuvad endid kogukonnaks.

Tänavu läheb müüki tuhat parti rohkem kui mullu, kokku 15 000. Kahe esimese päevaga oli juba kogunenud üle kümne tuhande krooni. Ürituse üks eestvedajaid Märt Avandi ütles Pardirallit tutvustades, et annetada soovijail tasub pardiostuga kiirustada, sest lõpus läheb rebimiseks, eelmisel aastal müüdi viimased pardid oksjonil.

Mullu koguti ralliga üle 200 000 euro, millest lõviosa, 170 000 eurot kulus kahe lapse ravimitele – alternatiivsed ravimid on väga kallid. Ülejäänud rahaga on  toetatud tugiteenuseid, sealhulgas psühholoogilist abi peredele ja raviteraapiat väikestele patsientidele Tallinna ja Tartu lastehaigla onkoosakonnas. Merilai ütles, et mõlemas haiglas tegelevad lastega professionaalsed loovterapeudid.

„See on vahva, et saime tuhat parti juurde. Need tuleb nüüd ükshaaval nummerdada, teeme seda kogukonnaga. Mul aitab see hoida mõtteid positiivsel,“ ütles Maia-Mari Roasto, kelle 7-aastane tütar Lenna tegi läbi ajukasvaja operatsiooni. „Ma ei tohi auku kukkuda, mul on kolm last ja teised lapsed vajavad ka tähelepanu.“

„Ma tõesti ei tea, kelle poole ma oleksin pöördunud, kui ei oleks meie liitu ja Luivet!“ ütles Roasto. „Nüüd on mul kindlustunne, et ükskõik mis probleem ka tekib, psühholoogiline või juriidiline, on mul üks kindel inimene, kelle poole pöörduda.“

„Iga laps väärib rõõmsat lapsepõlve,“ ütles Luive Merilai. „Anname oma kalliskividele ja nende vanematele lootust.“

Perepäev toimub kuuendat korda, kogu info on olemas veebilehel pardiralli.ee.

Aita Nurga Toimetaja