1. Avaleht
  2. Heategu
  3. PUNANE RIST KOGUB ANNETUSI! Mägi-Karabahhi elanike humanitaarvajadus on tohutu
PUNANE RIST KOGUB ANNETUSI! Mägi-Karabahhi elanike humanitaarvajadus on tohutu

PUNANE RIST KOGUB ANNETUSI! Mägi-Karabahhi elanike humanitaarvajadus on tohutu

Rahvusvahelise Punase Risti Komitee sõnul on kuu pärast relvarahu Mägi-Karabahhi elanike humanitaarvajadus tohutu.

Olulisel määral on häiritud sadade tuhandete inimeste elu, elamupiirkondades leidub rohkelt plahvatusohtlikke lõhkekehi, paljudel puudub info lähedaste käekäigu kohta.

Septembri lõpus ägenenud relvakonflikt mõjus piirkonnale laastavalt: hulk tsiviilelanikke hukkus või sai vigastada, tuhanded inimesed kaotasid kodu, hävisid koolid ja haiglad, kannatada said elutähtsad varustusvõrgud. Paljud pered pidid ohutust silmas pidades kodust lahkuma, paljud kaotasid kodu lahingutegevuse tõttu. Tavapärane tööelu on tugevalt häiritud, elatusvahendeid napib. Meditsiiniasutused on suure surve all, sest lisaks muule tuleb tegeleda koroonahaigetega.

Praegu on suur rõhk surnukehade kiirel leidmisel ja üleandmisel peredele, et neile saaks korralda väärikad matused. Operatsioonid lahinguväljal langenute leidmiseks on aga äärmiselt ohtlikud, kuna seal leidub palju lõhkekehi. Veelgi enam, keeruline maastik, miinuskraadid ja tugev lumesadu muudavad liikumise aeglaseks.

Tegeletakse ka kinnipeetavatega: külastatakse sõjavange ja tsiviilkinnipeetavaid ning edastatakse neile ja nende peredele suusõnalisi ja kirjalikke Punase Risti teateid.

Alates detsembrist on regiooni 15 haiglat saanud meditsiinitarbeid ja üle 50 000 inimese toiduabi ning hügieeni- ja majapidamisvahendeid. Paigaldatud on 17 generaatorit ja 400 kütteseadet ning toodud 10 detektorit miinitõrjemeeskondadele. Rahvusvaheline Punase Risti Komitee, Armeenia Punane Rist ja Aserbaidžaani Punane Poolkuu hindavad piirkonnas humanitaarvajadusi ning teevad kõik endast oleneva, et jõuda abivajajateni.

Eesti Punane Rist kogub veel kuni 20. detsembrini annetusi Mägi-Karabahhi konfliktipiirkonna tsiviilelanikele hädavajaliku soetamiseks.

Head Uudised GoodNews