1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TÄIEGA TUBLID! Tudengid on heategevustele juurde leidnud 2000 uut püsiannetajat
TÄIEGA TUBLID! Tudengid on heategevustele juurde leidnud 2000 uut püsiannetajat

TÄIEGA TUBLID! Tudengid on heategevustele juurde leidnud 2000 uut püsiannetajat

Tavapäraselt suviti USA-s raamatuid müüvad tudengid värbavad selle asemel hoopis Eesti erinevatele heategevustele juurde püsiannetajaid. Kuu ajaga on tudengid leidnud üle 2000nde uue püsiannetaja, kelle aastane annetuste panus ületab 360 000 eurot.

Southwestern Advantage algatatud heategevusliku projekti Aitan Eestit juht Priit Märtin selgitas, et kui seni otsiti uusi püsiannetajaid üksnes telefoni teel, siis nüüd on hakanud tudengid käima ka ukselt uksele ning tegutsetakse ka kaubanduskeskustes. „Septembrini liigub üle Eesti kokku 20 tudengit, kes on võtnud endale ülesandeks heategevustele uusi püsiannetajaid leida,“ lausus Märtin.

Ukselt uksele käivad tudengid praegu Pärnus, Saaremaal ning ka Tartus ja Ida-Virumaal. Mõne nädala pärast suundutakse edasi Rapla-, Lääne- ning ka Harjumaale. Kõik annetuste kogujad on vastavate logodega riietuses ning nimesiltidega. Ühekordseid annetusi vastu ei võeta ning sularaha samuti ei küsita. Annetuste tegemine käib ainult läbi panga või paberil sõlmitud lepingu.

„Seni on tudengite kogemused inimestega suhtlemisel olnud üksnes positiivsed ja annetajad on olnud väga sõbralikud. Tihti kutsutakse noori ka tuppa kohvile. Meil on väga hea meel, et inimesed on nii hästi selle projektiga kaasa tulnud, sest püsiannetustest on nendele heategevuslikele organisatsioonidele just kõige rohkem kasu,“ lausus Märtin. „Ja ka tudengid saavad sellest väärtusliku kogemuse, mis paraku seekord USA-sse mitte sõitmise tõttu on jäänud saamata.“

Paljud annetajad on hakanud ka n-ö kuldannetajaks ehk on teinud püsiülekande, mis on vähemalt 100 eurot kuus.

Hetkel kogutakse annetusi üheksale organisatsioonile. Sügisest jätkub aktsioon telefonide teel ning siis laiendatakse abi saavate organisatsioonide ringi veelgi.

Praegu on Aitan Eestit  heategevuslike organisatsioonide nimekirjas:

  • Laste ja Noorte Kriisiprogramm
  • Eesti Sünnitusmajade Toetusfond
  • MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskus
  • Doktor Kloun MTÜ, mis aitab haiglas olevate laste tuju paremaks teha
  • Naerata Ometi, mis aitab puudustes peresid, lapsi ja terviseprobleemidega inimesi
  • Naeratuse Eest SA, mis toetab hambaravi vajavate isikute ravikulude katmist
  • Eesti Lasterikaste Perede Liit
  • Do Good MTÜ, mis pakub abi eelkõige raskustesse sattunud lastele ja üksikemadele turvakodudes
  • Junior Achievement Eesti, mille missioon on toetada ettevõtliku Eesti arengut

„Aitan Eestit MTÜ on võtnud sihiks muuta heategevus läbi püsiannetuste populaarsemaks, efektiivsemaks ja mõjusamakas. Loodetavasti saavad just meie tudengid selle eesmärgi täitmiseks kõvasti kaasa aidata. Samal ajal on see ka neile hea treening ajaks, mil saame siiski jälle USA-sse sõita,“ märkis Priit Märtin.

Eelnevatel aastatel on eestlaste juhendamisel käinud USA-s müügitööd tegemas ka tudengid Lätist, Leedust, Poolast ja Slovakkiast ning ka neis riikides on tudengid sellel suvel hoopis heategevuste jaoks tööd tegemas.

Esimest korda osalesid Eesti tudengid Southwestern Advantage’i suvetööl USA-s 2001. aastal. Nüüdseks on sellest programmist välja kasvanud Baltimaade üks edukamaid tudengiorganisatsioone, mille tegevusest on rahvusvahelise elu- ja töökogemuse saanud üle 2500 Eesti tudengi. Programmi raames saavad tudengid põhjaliku ettevõtlus- ja müügikoolituse ning seejärel veedavad suve Ameerikas reisides, ukselt uksele haridusraamatuid müües ning õpinguteks raha kogudes.

Head Uudised GoodNews