1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Tänu headele inimestele saab teoks maagilise Kirna mõisa saalilae remont
Tänu headele inimestele saab teoks maagilise Kirna mõisa saalilae remont

Tänu headele inimestele saab teoks maagilise Kirna mõisa saalilae remont

Fotod: Margus Vilisoo

16. septembril ajaloolises ja energeetilises Kirna mõisas toimunud Dave Bentoni ja tema tütre Sissi ühiskontsert “Isa ja tütar” lõpetas Kirna Mõisa heategevusliku kontsertide sarja, mille eesmärgiks oli koguda kahe suve kontsertidega (kokku 7 kontserti) 11 000 eurot sihtotstarbelisi annetusi mõisa suure saali lae taastamiseks.

Selle aja jooksul toimusid Kirnas lisaks Dave Bentoni esinemisele Jason Carteri harf-kitarri kontsert, väelaulude kontsert Tom Valsbergi, Jane Kruusi ja Claudio Pincheiraga, maailmakuulsa hingelauliku Peia esimene kontsert Eestis, Puerto Ricolt pärit jutuvestja ja maailmaklassi muusiku Fantuzzi esinemine, HarfiMaagia kontsert ja palju muudki.

Enne viimast kontserti oli 6 kontserdiga fondi kogunenud 7200 eurot, viimase kontserdiga lisandus 800 eurot. Seega on lõpptulemusena fondis kokku 8000 eurot, millele lisandub Siiri Kumari pildioksjonilt saadav tulu, mis on 770 eurot. Kuigi esialgu pidi oksjoni tuludest mõisa remondiks minema vaid pool kogu summast, otsustasid Siiri Kumari workshopis tehtud fotode autorid, et annetavad kogu summa.

“Puuduoleva summa omaosalusest katame mõisale tehtud mittesihtotstarbelistest annetustest, nii et remont tegemata ei jää,” ütleb Kirna mõisa perenaine Tuuli Org.

Kontserdile järgnenud hommikul saabusid mõisa restauraatorid, et alustada viimistluskihtide uuringutega remonti minevas saalis ja trepihallis. Neid juhib Eesti ajalooliste maalingute tipprestauraator Hilkka Hiiop, kes on muuhulgas olnud Niguliste kiriku H. Rode altari taastamise rahvusvahelise suurprojekti algataja ja läbiviija ning praegu tegeleb ta koos EKA tudengitega ka Toomkirikus asuva Chr. Ackermanni altariseina uuringutega. Mõisas viib ta uuringuid läbi samuti tudengitest koosneva uurimisrühmaga. Viimistluskihtide uuringuga dokumenteeritakse kõik ajaloolised värvi- ja võimalikud maalingukihid alates hoone ehitamisest. See info on hädavajalik ruumide taastamiseks võimalikult autentsel viisil, samuti on see muinsuskaitseameti range nõudmine.

Leader meetmest rahastatava remondiprojekti käigus taastatakse mõisa suure saali lagi ja aknad-uksed, selle projekti 20% omaosaluseks raha kogutigi. See töö eeldab ka saali kohal asuvate katusekonstruktsioonide restaureerimist, sest need on saali laega orgaaniliselt seotud, katust ennast praegu ei vahetata.

Lisatööna taastatakse ka sammasportikus mõisa ees, aga see töö Leader projekti sisse ei kuulu. “Saali lage kaunistavate stukk-kaunistuste ja kunagiste uhkete saali kahhelahjude taastamine jääb esialgu oma aega ootama,” ütleb Tuuli Org.

Kirna mõisa omanikud on seadnud eesmärgiks taastada mõisa peahoone sellisena, nagu see vanasti oli ja rajada sinna holistiline tervise- ja rahulolukeskus, kus on ühendatud nii tipp-tehnoloogia, iidsed tarkused ja tervendustraditsioonid kui ka mõisapargi toetav maaenergeetika, mis aitavad üheskoos inimest tema teekonnal tasakaalus terviseni.

Head Uudised GoodNews