1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Tee heategu! Verekeskus kutsub Raplamaa inimesi kaunimat jõulukingitust tegema
Tee heategu! Verekeskus kutsub Raplamaa inimesi kaunimat jõulukingitust tegema

Tee heategu! Verekeskus kutsub Raplamaa inimesi kaunimat jõulukingitust tegema

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab Raplamaa doonoreid  14. detsembril  kella 10–14 Rapla Kultuurikeskuses (Tallinna mnt 17) toimuvale jõulueelsele doonoripäevale.

„Meil on hea meel igakuiselt Raplas doonoripäeva korraldada, sest Raplamaa inimesed on alati silma paistnud lahkete vereannetajate poolest. Loodan, et ka jõulukuul on suure südamega doonoritest heategijaid rohkesti,“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit, toonitades: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud head tegema, sest meie verevarud vajavad enamiku veregruppide osas täiendust, et saaksime ühiselt rahuliku südamega pühadele vastu minna.“

Eelmist, 12. novembril Rapla Kultuurikeskuses toimunud doonoripäeva külastas 55 inimest, neist 53 inimesel lõppes külaskäik eduka vereloovutusega.

Doonorlus on heategevus, mis ei nõua palju aega ega vaeva ning sellega saaksid hakkama paljud meist. Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrit verd. See on kõigest 8 protsenti kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Annetatud verd kasutatakse iga päev rasketel operatsioonidel, sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Lisaks on doonorivere toel võimalik teha iga päev paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse kartuses sooritada. Verd loovutades saame olla kindlad, et Eesti haiglate verevarud on piisavad. Verepuudus on meie kõigi ühine mure, sest abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda ka meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie elu.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilo kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat. Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel soovituslikult 90 päeva. Vereloovutusele tulles tuleb kindlasti kaasa võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.

Iga doonor saab vereloovutuse eest hea enesetunde teadmisega, et on kedagi aidanud ning lisaks sellele väikese kingituse verekeskuselt.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja sõbrad”. Verekeskus on ka Instagramis @verekeskus.

Head Uudised GoodNews