1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TOIDUPANK TÄNAB KÕIKI ANNETAJAID! Toidupankadele annetati kokku 29 730 kg toidukaupu
TOIDUPANK TÄNAB KÕIKI ANNETAJAID! Toidupankadele annetati kokku 29 730 kg toidukaupu

TOIDUPANK TÄNAB KÕIKI ANNETAJAID! Toidupankadele annetati kokku 29 730 kg toidukaupu

Mari-Liis Dolenko Foto: Nele Hendrikson
Mari-Liis Dolenko
Foto: Nele Hendrikson

16. ja 17. oktoobril toimunud toidukogumispäevade tulemusega võib igati rahul olla. Sel korral annetati toidupankadele üle Eesti kokku 29 730 kg toidukaupu.

„Oleme väga tänulikud kõigile headele inimestele, kes ei pidanud paljuks oma kohalikku toidupanka toetada,“ ütleb Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson. „Lisaks kuulub meie eriline tänu kõikidele nendele vabatatlikele ja vabatahtlike meeskondadele, kes tulid appi toidukogumispäevi läbi viima. Oma isikliku aja annetamine on meile suurim kingitus kõigi nende umbes 500 inimese poolt!

Vabatahtlikuna toidukogumispäevadel osalenud Kodanikuühiskonna Sihtkapitali vabaühenduste toetusprogrammi juht Mari-Liis Dolenko: „Tahan öelda kogu KÜSKist osalenud tiimi nimel, et laupäevane kogemus oli midagi erakordset ja südantsoojendavat. Sai selgeks, et kui sõnum on lihtne ja süsteem läbipaistev, siis aitavad inimesed väga hea meelega – ükskõik kas siis paki rosinate või poole kärutäie konservide ning makaronidega, ikka vastavalt võimalustele. Heategemise ja abistamise rõõm osutus kordades suuremaks, kui seda ehk ette kujutanud olime. Kõlab võib-olla veidi isekalt, aga juba selle tunde saamise pärast kutsun kõiki üles Toidupanka nende tänuväärses töös abistama. Lõppeesmärgi olulisus – reaalse abi jõudmine peredesse, kus seda vaja – on selge niikuinii.“

Kokku osales 38 kauplust 19-s erinevas linnas. Eriti tublid olid näiteks Valga Toidupank ja Jõgeva Toidupank, kes pakkusid ka lähikonnas asuvate linnade elanikele võimaluse aktsioonis kaasa lüüa. Valga Toidupank siis lisaks Valgale veel Tõrvas ja Otepääl ning Jõgeva Toidupank lisaks kodulinnale ka Põltsamaal ja Mustvees.

Koguseliselt on olnud toidukogumispäevade tulemus varasemalt suurem vaid korra – 2014. aasta jõulude eel, mil tulemuseks oli 63 608 ühikut, mis on umbes 35 000 kg. „Meie igapäevases töös arvestame kaupu kilodes. Kui varem arvestasime toidukogumispäevade annetusi erandkorras ühikutes, sest nõnda oli vabatahtlikel veidi lihtsam, siis sellest aastast oleme ka toidukogumiste tulemuste arvestamisel üle minemas kilo-arvestusele,“ kommenteerib numbreid Hendrikson.

Kokkuvõttes koguti kõige enam kaupa vaesuses elavatele perede aitamiseks Tallinnas, kus toidukogumine toimus 9-s poes – tulemus 12 130 kg. Väga hästi läks ka Tartu kahes poes (3004 kg) ja Pärnu neljas poes (2850 kg). Rakvere Toidupangale annetati kokku kolmes kaupluses 1795 kg toiduaineid.
Kaupluse-põhises arvestuses tuleb eraldi tänada Tallinna Lasnamäe Prisma kliente, kes kahe päevaga ainsana annetasid kaugelt enam kui 2000 kg: täpsemalt 2676,6 kg.

Esimest korda toimusid toidukogumispäevad Harjumaal Raudalu Konsumis (ETK). Debüüdi tegid samuti Tallinnas nn Postimaja Rimi ning hiljuti avatud Viimsi Rimi, mõlemal pool läks edukalt ja inimesed olid meeldivalt üllatunud oma kodupoes Toidupanga punastes põlledes vabatahtlikke nähes.

Kaubagruppide osas troonivad esikohal tavapäraselt kuivained, konservid ja purgitoidud, pasta ning maiustused. Siin-seal poetatakse siiski toidupanga kogumiskärudesse jätkuvalt ka värsket kaupa, sel korral kokku üle Eesti 400 kg.Toidupangad tuletavad lahketele annetajatele meelde, et on lihtsam kaupa transportida, kui meile pakutakse „parim enne“-tüüpi ehk kauemsäilivaid tooteid. Samas leiab siiski annetuskärudest ka võid, mune, vorsti-juustu ning aed- ja puuvilju. Sel korral oli isegi pakk pelmeene! Sellise kauba toimetame küll kiiresti külma, kuid see vajab eraldi hoolt.

Toidukogumispäevade näol on tegemist Eesti toidupankade töös erandliku aktsiooniga, mille kestel pakutakse just eraisikutele võimalus kohaliku toidupanga tööd toetada. Igapäevaselt teevad toidupangad tööd selle nimel, et päästa äraviskamisest võimalikult palju head toidukaupa – koostööd tehakse kaupluste, hulgiettevõtete, toidutootjate ja talumeestega.

Sellel aastal toimub kolm toidukogumisaktsiooni, mil poodide külastajad saavad kohalike vaesuses elavate perede jaoks toidukaupa osta. Toidupanga vabatahtlikud jagavad kauplustes infot ning aitavad kauba kokku koguda. Seejärel transporditakse see kohaliku toidupanga lattu ja jagatakse sealt lähinädalate jooksul regulaarse toiduabi koostises laiali.

Abi vajavad lastega pered on välja valitud kohalike sotsiaalosakondade poolt, sest heategevusorganisatsioonidel puudub endil ülevaatlik info abi vajavate inimeste kohta.

Järgmised toidukogumispäevad on 11. ja 12. detsembril.

Eesti Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi Heategevusfondi ja Swedbanki poolt selleks, et aidata leevendada vaesusprobleemi ja võidelda toidu raiskamise vastu.
Hetkel on Eestis 14 toidupanka.

Toidupank kuulub Vaesuse Vastu Võitlemise Euroopa Võrgustikku (EAPN Eesti).

Head Uudised GoodNews