1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TUBLI, TALLINN I Tallinna linn toetab 15 000 euroga Austraalia loomade abistamist
TUBLI, TALLINN I Tallinna linn toetab 15 000 euroga Austraalia loomade abistamist

TUBLI, TALLINN I Tallinna linn toetab 15 000 euroga Austraalia loomade abistamist

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil toetada 15 000 euroga Austraalia ulatuslikes maastikupõlengutes kannatada saanud ja elupaiga kaotanud loomade abistamist.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul mõjutab Austraalias toimuv mitte ainult praegu tulest haaratud piirkondi, vaid maailma palju laiemalt ning seeläbi ka kõiki meid. Praeguste hinnangute kohaselt on maastikupõlengutes elu kaotanud vähemalt miljard looma, lisaks on hävinud paljude loomade elupaigad. „Austraalia manner on unikaalse loomastikuga ning see on meie kõigi ühine looduspärand. Keegi ei tea täpselt, kui palju liike on tulekahjude tõttu hävimisohus, kuid arvatakse, et paljud ohustatud liigid on sattunud seetõttu veelgi kehvemasse olukorda või lausa väljasuremise äärele,“ ütles ta.

Kõlvarti sõnul on see põhjus, miks paljudes riikides kogutakse annetusi ja otsitakse võimalusi, et Austraaliale raskes olukorras appi tulla, ning seetõttu annab oma panuse ka Tallinna linn. „Üks peamine tegur, mis on sedavõrd ulatuslike tulekahjudeni viinud, on kliimasoojenemine, mis on Austraalias kaasa toonud pikenenud kuivaperioodid ja väga kõrged temperatuurid. Kuna kliimasoojenemise põhjused on globaalsed, on kõigil arenenud riikidel oma roll ja vastutus aidata sealse looduskriisi leevendamisele kaasa. Meist oleneb ka see, mis ootab meid ees tulevikus,“ lausus ta.

Tallinna toetuse edastab oma Austraalia partnerorganisatsioonile Tallinna loomaaed, mis lisab sellele loomaaia külastajatelt liigikaitseks kogutud 24 000 eurot ning Loomaaia Sõprade Seltsi eraldatud 6100 eurot. Oma panuse saavad anda ka kõik teised soovijad – alates eelmise nädala lõpust on Austraalia loomade toetuseks annetuse teinud 337 inimest kogusummas 11 170 eurot. Tallinna loomaaed saadab toetusraha Austraalia Loomaaedade ja Akvaariumite Assotsiatsiooni looduse alalhoiu fondile, mille abipalvet on vahendanud Maailma Loomaaedade Liit. Fondi on toetanud paljud loomaaiad üle maailma ning raha koguvad ka paljud rahvusvahelised organisatsioonid.

Tallinna Loomaaia direktori Tiit Marani sõnul annab loomaaedade koostöövõrgustik usaldusväärse võimaluse toetada Austraalia loomapääste- ja rehabilitatsioonikeskuste tööd tules kannatada saanud ja elupaiga kaotanud loomade aitamisel. Annetustega aidatakse tema sõnul laastavatest maastikupõlengutest päästetud loomi ravida ning saata nad hiljem tagasi loodusesse. „Austraalias toimuv on oma olemuselt globaalne kriis, mida peab ka globaalselt püüdma leevendada. Loomaaedade rahvusvaheline kogukond aitab sellele kaasa nii palju, kui suudab,“ ütles ta. „On uhke kuuluda inimeste hulka, kes hoolivad teistest ka siis, kui häda tundub olevat meist kaugel.“

Tallinna Loomaaed jätkab annetuste kogumist vähemalt jaanuari lõpuni. Annetuse tegemiseks vajalik info on leitav loomaaia kodulehelt.

Head Uudised GoodNews