1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Ülemiste Center OÜ heategevusprojekt: aiategevuste arendamise kava Eesti asenduskodudele
Ülemiste Center OÜ heategevusprojekt: aiategevuste arendamise kava Eesti asenduskodudele

Ülemiste Center OÜ heategevusprojekt: aiategevuste arendamise kava Eesti asenduskodudele

Ülemiste keskusel on soov aidata Eesti asenduskodusid heategevusprojektiga ”Väikesed näpud mulda”, mille eesmärgiks on anda 2013.aasta kevadeks võimalikult paljudele lastekodudele võimalus pidada oma peenart, põllulappi või kasvuhoonet.

Ülemiste keskus on ka varasematel aastatel toetanud erinevaid asenduskodusid, ning tihedast läbikäimisest ja koostööst lastekodudega sündis projekt, mis on käivitunud 2012. aasta septembris.

Enamikes Eesti asenduskodudes on olemas maa, mis seisab hetkel tühja ja kasutuna. Selle asemel on paljudel lastekodudel soov ja tahtmine pidada oma põllulappi, peenart, kasvuhoonet, aiakasti vms, mis annaks eakohast tegelust lastele ja võimalust seeläbi omandada esmaseid tõdesid ja harjumusi aianduse (aiatööde, aia pidamise) kohta, mis omakorda tulevad kindlasti kasuks neile tulevikus, astudes iseseisvasse ellu.

Tänaseks on projektist huvitatud kokku 19 lastekodu ning iga lastekodu vajadused ja soovid on individuaalselt välja selgitatud maakonniti.

HARJUMAA

1.    TALLINNA LASTEKODU

Tallinna Lastekodu soovib ühte kasvuhoonet koos sinna kuuluva kogu varustuse ja vahenditega ja veel taimi ning mulda juba olemasolevatesse aiakastidesse.

2.   KEILA SOS NOORTEKODU

Keila SOS Noortekodu sooviks väiksemat sorti kasvuhoonet koos vundamendiga ja häid inimesi, kes aitaks kasvuhoone ka üles panna. Kui juba hoone püsti, oleks vaja juurde ka mulda, taimi ja seemneid. Paar labidat kuluksid ka ära!!!!

3.   HAIBA LASTEKODU

Haiba lastekodu soovib mustsõstra-, punasõstra-, karusmarjapõõsaid, kirsipuid, õunapuid. Puude ja põõsaste istutamiseks  oleks vaja head mulda, labidaid ja aiatöö teeks kindlasti lihtsamaks ka aiakäru.

IDA-VIRUMAA

4.   KOHTLA-JÄRVE LASTEKODU

Kohtla-Järve lastekodu vajab oma aia korrashoiuks muruniidukit, rehasid , välisharju, okste lõikurit, madalate lillede seemneid, turvast ja trimmerit.

5.   MARIA JA LAPSED MTÜ

Maria ja laspsed sooviks saada endale kasvuhoone ja sinna sisse vajaliku mulla. Soov oleks kasvatada tavalisi tomateid ja ka väikeseid kirsstomateid. Samuti soovivad lasped rajada väikese tulbipeenra erinevate tulbisortidega ja ka maitsetaimede peenra. Aitöödeks oleks vaja labidaid, rehasid, väikeseid aiatööriistu, aiakäru ning ämbreid.
Maria ja lapsed oleksid väga õnnelikud erinevate suvelille sortide üle, mis kaunistaksid nende aeda.

6.   KIIKLA LASTEKODU

Kiikla lastekodul on väga suur aed ca 25 ha ja sellest maa-alast lähtuvalt on ka nende unistused suured. Soov on rajada oma viljapuude ja marjapõõsaste aeda, milleks oleks vaja rohkelt õunapuid, ploomipuid, kirsipuid, punase ja mustasõstra põõsaid, karusmarjapõõsaid, vaarikaid jne. Peenardel ja kasvuhoones soovivad lasetkodu kasvandikud kasvatada kurke, tomateid, peete, kaalikaid, sibulaid, herneid, aedube, põldube, salatit, maitsetaimi ja lilli. Edukaks aiatööks oleks vaja mulda, töökindaid, kastekanne, ettekasvatuskaste, oksakääre, kobestajaid katteloori, peenrakile, linnuvõrku jne.

7.   NARVA LASTEKODU

Narva lastekodu soovib lillekaste aknalauale, kus kasvatada maitsetaimi. Selleks, et taimed saaksid kasvada, oleks vaja ka mulda!

JÕGEVAMAA

8.   SIIMUSTI LASTEKODU

Siimusti lastekodu soovib ühte kasvuhoonet koos vundamendi ja montaaziga. Sinna juurde mulda ja maitsetaimi, kasvuhoonetaimedest kurke, tomateid ja paprikat. Vajadus oleks ühe kompostkonteineri ja vihmaveekoguja osas. Töökad lapsed vajavad väikeste käte kaitseks töökindaid.

JÄRVAMAA

9.    KOERU PEREKODU

Koeru perekodu soovib kasvatada suvelilli rõdukastides. Sellesk oleks vaja rõdukaste, erinevaid lilleseemneid, mulda ja suvelilleväetist.

10.   PAIDE SOTSIAALTÖÖKESKUSE JÄRVAMAA LASTEABIKESKUS

Paide Sotsiaaltöökeskuse Järvamaa Lasteabikeskuse soovitud on järgmised: maasikaistikud, kõrvitsaseemned, seemnepaber, toakasvuhoone, turbatabletid, käsipihusti, survepihusti, kasvutunnelid, tametoed ubadele, hernestele ja kurkidele, riputusnöörid.

LÄÄNEMAA

11.   HAAPSALU HOOLEKANDEKESKUS SA

Haapsalu Hoolekandekeskus sooviks selle projekti kaudu oma peremajade terrassidele suuri savist lillepotte, kus saab suvel lilli ja maitsetaimi kasvatada. Taimede kasvatamiseks oleks vaja ka mulda.

LÄÄNE-VIRUMAA

12.   VINNI PEREKODU

Vinni perekodu peremajal on oma kasvuhooned ja täidavad kasvatajate ja kasvandike
ühiste pingutustega oma eesmärki väga edukalt. Heade inimeste abiga oodatakse mulda, kurgi- ja tomatitaimi, tilli – , salati – , rediseseemneid ning mugulsibulaid. Aiatarvikutest oleks vaja rehasid, labidaid, murukääre, väikeseid oksakääre ja kui võimalik, siis ka lillepotte koos suvelilledega.

PÄRNUMAA

13.   PÄRNU LASTEKÜLA

Pärnu lasteküla soov oleks saada 7 mehaanilist muruniidukit, erinevaid köögivilja ja maitsetaimede seemneid, eelkasvatus kasvuhooneid või kasvatuskaste aknalaudadele panemiseks, 100m. katteloori ja 100m. geokangast.

TARTUMAA

14.   TARTU KOIDU ASENDUSKODU

Tartu Koidu asenduskodu vajadused aiandustarvete osas oleksid järgmised: oksakäärid, oksatangid, labidas, reha, muruseeme (tallamiskindel), muruväetis, kastekann. Vajadus oleks ka muruniiduki järele. Lisaks oleksid lasped tänulikud erinevate kevad-, suve- ja sügislillede taimede ja sibulate eest.

15.   TARTU LASTE TURVAKODU

Tartu Laste turvakodu vajaminevate esemete ja vahendite soovid: turbatabletid seemnete kasvatamiseks, käsipihustid,  kastmisvoolik koos voolikukäruga, kastekannud, aiakäru, rehad, labidad, hangud, kühvlid, kablid, töökindad, aiakäärid, trimmer rohuketta ja võsa-teraga, mulda, kooremultš ja bioväetist.

16.   VAHTRAMÄGI MÄE-KODU

Vahtramägi Mäe-kodu soovid aiaprojektiga seoses on järgmised: lehtede riisumiseks muru rehad, aia rehad, aialabidas, aiahark, hekikäärid, oksakäärid, kobestajad, kühvlid, aiakäru, kastmisvooliku komplekt (30-40m), töökindad ja muld.

17.   ELVA VÄIKELASTEKODU

Elva Väikelastekodu vajaks kahte kompostkonteinerit. Veel oleks vaja taimetugesid tomatitele, kurkidele, ubadele ja hernestele. Laste suureks sooviks on ise kasvatada maasikaid, erinevaid marjapõõsaid ja õunapuid.

VALGAMAA

18.   SA TAHEVA SANATOORIUMI ASENDUSKODU OSAKOND

SA Taheva Sanatoorium soovib asenduskodu lastega tegeleda suvelillede ja tomatitaimede ettekasvatamisega ning toas aknalaual maitsetaimede kasvatamisega. Selleks läheb vaja mulda, seemneid ja potte või muid anumaid taimede kasvatamiseks.

VILJANDIMAA

19.   SA PEREKODU

SA Perekodu viis erinevat peremaja ootavad heade inimeste abiga järgmisi asju: taimetugesid tomatitele, ubadele, hernestele ja kurkidele. Riputusnööre ja sidumisteipe, turbatablette, käsipihusteid kahjurite tõrjeks, toakasvuhoonet, kasvutunneleid, mulda ja multši. Kõige roohkem aga loodavad lapsed ise hakata kasvatama maasikaid.

Ülemiste keskus soovib täita laste ja kasvatajate soovid ning unistused, kaasates sellesse protsessi ka oma keskuse kliendi. Annetusi kogutakse keskuse annetusmunasse, a/a –le ja annetustelefonile 900 2013. Klientide annetatud summale lisab Ülemiste Center OÜ täpselt samaväärse summa. Projekti “Väikesed näpud mulda” eesmärk on annetatud rahade eest 2013. aasta kevadeks kõigile asenduskodudele soetada mulda, aiatööriistu ja aiatarbeid, kasvuhooneid, taimi ning seemneid.

Ülemiste keskuse ideega on oodatud liituma kõik firmad ja organisatsoonid, kel “Väikesed näpud mulda” projekti vastu huvi ja hinges tahe heateoks.

Kuidas Sina aidata saad?

Võta ühendust Ülemiste keskuse esindaja ja tegevuskava „Väikesed näpud mulda“ juhi Arle Soesoniga telefonil 52 91 410 või kirjuta aadressile arle@ulemiste.ee

Head Uudised GoodNews