1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. VÄÄRT ÜLESKUTSE! Lääne-Virumaa kutsub kogu Eestit üles toetama Moldovat
VÄÄRT ÜLESKUTSE! Lääne-Virumaa kutsub kogu Eestit üles toetama Moldovat

VÄÄRT ÜLESKUTSE! Lääne-Virumaa kutsub kogu Eestit üles toetama Moldovat

Rakvere Haigla juht Ain Suurkaev andmas üle kiirabiauto dokumente Criuleni maavanemale Vitalie Rotarule
Rakvere Haigla juht Ain Suurkaev andmas üle kiirabiauto dokumente Criuleni maavanemale Vitalie Rotarule

Eile sai kiirabiauto üleandmisega avapaugu Lääne-Virumaa heategevuskampaania sõprusmaakonna Criuleni laste ja abivajavate perede ning sotsiaalvaldkonna toetamiseks.

Neljapäeval kogunesid Rakvere haiglasse Eesti Vabariigi 96. aastapäevaks külla tulnud Moldova delegatsioon Criuleni rajoonist ning heategevusliku algatuse „Aitame Moldovat“ eestvedajad. Heategevuskampaaniat veavad Lääne-Viru Maavalitsus, Rakvere Karmeli kogudus, Kuusakoski, Rakvere Lions klubi, Rakvere Haigla, Rakvere Kolmainu kogudus ja Virumaa Teataja.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ja Criuleni maavanem Vitalie Rotaru meditsiiniseadmeid täis laaditud kiirabiautoga
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ja Criuleni maavanem Vitalie Rotaru meditsiiniseadmeid täis laaditud kiirabiautoga

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum andis ülevaate kampaania taustast, sisust ja ajakavast. Maavanem rõhutas, et olles saanud iseseisvuse taastamise aegu palju tuge teistelt riikidelt – Soomest, Rootsist, Norrast, Saksamaalt, on nüüd, mil möödunud on rohkem kui 20 aastat, meie auküsimus ja sisemine sund aidata raskustes Moldovat. Kampaania saab alguse neljapäeval aset leidnud kiirabiauto annetamisega Rakvere Haigla poolt.  Kiirabiauto võttis vastu Criuleni maavanem Vitalie Rotaru. Kasutatud töökorras kiirabi alarmsõiduk, mis seni teenindas Lääne-Viru maakonna inimesi, oli täis laaditud erinevaid meditsiiniseadmeid ja –tarvikuid. Samast päevast alates on avatud ka spetsiaalne arvelduskonto (Karmeli kogudus, EE242200221048126945, SWEDBANK, selgitus „Moldova“), millele tehtud annetused lähevad Criuleni rajooni lastele kaasaegse avaliku mänguväljaku rajamiseks. Eesmärgiks on võetud mänguväljak rajada käesoleva aasta suvel. Saabuvast aprillikuust alates hakatakse koguma Moldova raskustes perede tarbeks kasutuskõlblikku üleliigset kodutehnikat – pliite, külmkappe, pesumasinaid, mis võiksid leida endale Moldovas veel tänulikke kasutajaid. Oma kasutatud kodutehnikale saab anda uue võimaluse mugavalt läbi Kuusakoski kogumispunktide. Aprillis viiakse läbi ka Criuleni lasteaedadele mänguasjade kogumise kampaania Lääne-Virumaa koolides, soovi korral on oodatud liituma teisedki maakonnad. Rõõm uute mänguasjade üle jõuab Moldovasse käesoleva aasta rahvusvaheliseks lastekaitsepäevaks – 1. juuniks. Et head tegemise vastu on juba huvi üles näidanud mitmed organisatsioonid, jõuab kampaania käigus Moldova suurperedele ka erinevat toidukaupa – näiteks kuivaineid ja lastele komme.

Kampaania „Aitame Moldovat“ eestvedajad
Kampaania „Aitame Moldovat“ eestvedajad

Moldova on üks Euroopa vaesemaid riike. Keskmine palk jääb vahemikku 100-150 eurot, tööstuskaupade hinnatase ei erine palju Eestist. Ka uuringud kinnitavad, et kõige vähem saavad Euroopa inimesed palka Bulgaarias, Ukrainas ja Moldovas. Viimasel ajal põhjustab sotsiaalseid lisaprobleeme asjaolu, et laste üks või mõlemad vanemad töötavad välismaal, et raskustes peret toita. Lastel üle kogu riigi puuduvad tänapäevased, arendavad ja turvalised mänguväljakud. Moldova laste mänguväljakuks on sageli küla keskele kokku veetud autorehvid või puuduvad asulas lastele tegevust pakkuvad atraktsioonid sootuks. Paljudel peredel puudub meile iseenesestmõistetav igapäevane kodutehnika – pesumasinad, elektri- ja gaasipliidid, külmkapid. Criuleni maakond, mis on suuruse poolest võrreldav Lääne-Virumaaga, on riigi üks okupatsiooni tõttu majanduslikult ja sõjalistes kokkupõrgetes enim kannatanud piirkondi.

Heategevusliku aktsiooni eestvedajad soovivad tuua sõpradele Moldovas rõõmu, millest jätkub igapäevaelu rõõmustamiseks ja lihtsustamiseks aastaringselt. Kampaaniaga saab end kursis hoida kodulehe ja Facebooki lehekülje abil.

Lääne-Viru maakonna ja Criuleni rajooni vaheline koostööleping on sõlmitud 2011. aastal Moldova suursaadiku Eestis Victor Guzuni ja Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi eestvedamisel. Kokkulepe hõlmab koostööd hariduse, kultuuri, noorsootöö ja sotsiaalvaldkonnas. Moldova on üks Euroopa Liidu Idapartnerluse sihtriike ning on olnud üks Eesti arengukoostöö prioriteetriikidest alates 2006. aastast. Moldova on juba aastaid väljendanud kindlat sihti liituda Euroopa Liiduga.

Head Uudised GoodNews