1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Verekeskus kutsub rakverelasi doonorina head tegema!
Verekeskus kutsub rakverelasi doonorina head tegema!

Verekeskus kutsub rakverelasi doonorina head tegema!

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama teisipäeval, 30. mail kella 10-14 Rakvere Kultuurikeskuses (Kreutzwaldi 2) toimuvale doonoripäevale. Eriti oodatud on 0 ja A reesusnegatiivsete ning A reesuspositiivsete doonorite veri, kuid kutsume ka teiste veregruppide doonoreid ja esmaseid vereloovutajaid head tegema!

„Verekeskus käib maikuus Rakverre suisa kahel korral, 9. ja 30. mail, et kõik virumaalased saaksid endale sobilikul ajal võimalikult väikse ajakuluga verd loovutada. Siinsed doonorid on selline tore ja ühtehoidev arvukas kogukond, kes eriti usinalt on meie suviseid doonoritelke väisanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud, tõestades, et viru veri ei värise. Heameelt teeb, et seekord on lubanud tõhusa panuse meie verevarudesse anda ka Rakvere Teatri rahvas!“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

Alanud on ka meie kauaoodatud rõõmsate kollaste doonoritelkide suvi. Ka tänavu tuuritavad doonoritelgid egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ mööda Eestit mai lõpust septembri keskpaigani, peatudes üheksas Eesti linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Telgituur kestab 28 päeva. Doonoritelkide tuuri avalöök oli 23. ja 24. mail Pärnus, kus Pärnu Haigla veretalituse eestvõtmisel loovutasid 191 pärnakat doonoritelkides enam kui 85 liitrit hinnalist verd. Edasi jõuavad telgid 12.-13. juunil Tallinna, mil Regionaalhaigla verekeskus paneb telgid püsti Vabaduse väljakule. Pärast Tallinna jõuavad telgid Rakverre, Keilasse, Haapsallu, Paidesse, Viljandisse ja Raplasse ning telgisuvi lõppeb 13. ja 14. septembril Tartus. Rakvere linna keskväljakul on telgid püsti 19. juunil kl 12-18 ning 20. ja 21. juunil kl 11-17. Doonoritelkide tuuriga aitab kursis olla kampaanialeht www.doonoritelgid.ee

Rakvere Kultuurikeskuses olime viimati 9. mail ning siis külastas meie doonoripäeva 64 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 59 doonoril ning kogusime ligi 27 liitrit verd. „Meie verevarud said siis väga tõhusa täienduse, kuid loodame südamest, et seekord on rakverelaste aktiivsus veelgi suurem,“ lisas Ülo Lomp

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Head Uudised GoodNews