1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Verekeskus kutsub saarlasi kevadistele doonoripäevadele!
Verekeskus kutsub saarlasi kevadistele doonoripäevadele!

Verekeskus kutsub saarlasi kevadistele doonoripäevadele!

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus läheb taas kaheks päevaks Saaremaale ning ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 15. mail kl 13-18 ja 16. mail kl 10-15 Kuressaare Kultuurikeskuses (Tallinna 6) toimuvatele doonoripäevadele.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp sedastab: „Veebruaris Tallinna Raekojas toimunud doonorite tänuüritusel andsime Suure Doonorikruusi parimale doonorlust toetavale omavalitsusele, kelleks seekord oli Kuressaare linn.

Valik langes Kuressaarele, sest Kuressaare linn on olnud pikaaegne ja aktiivne doonorluse toetaja. Kuressaare Kultuurikeskuses on väga head tingimused meie väljasõidubrigaadile. Saarlased on vastutulelikud ja suure südamega inimesed, kes on alati usinalt meie doonoripäevi küllastunud. Siin on tublid vabatahtlikud, kaitseliitlased ja Punase Risti inimesed, samuti aktiivsed noored koolides.“ põhjendas valikut Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

Johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus olnud 0 ja A reesusnegatiivse ning A reesuspositiivse vere järgi, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud. Lomp on lootusrikas: „Loodame, et päike on päikesepealinnas Kuressaares viimasegi lume sulatanud ning kõik endast ja teistest hoolivad inimesed pääsevad rõõmsasti verd loovutama.“

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Kuressaares 27. ja 28. veebruaril ning siis külastas Kuressaare kahte doonoripäeva kogunisti 229inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 194 doonoril ning kokku saime ligi 80 liitrit hinnalist nestet.  „Täname südamest kõiki suure südamega saarlasi, kes on meie verevarusid jõudsalt täiendanud. Oleme kindlad, et ka seekordsel väljasõidul külastab meid palju saarlastest doonoreid, et anda hindamatu panus abivajajate päästmisele.“ toonitas Ülo Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Head Uudised GoodNews