1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Verekeskus ootab doonoreid vereloovutusele ka jõulude eel
Verekeskus ootab doonoreid vereloovutusele ka jõulude eel

Verekeskus ootab doonoreid vereloovutusele ka jõulude eel

Regionaalhaigla verekeskus kutsub kõiki terveid inimesi jõulude eel üles tegema kauneimat kingitust ja kinkima abivajajale elu. Laupäeval, 19. detsembril on nii Ülemiste doonorikeskus kui Ädala verekeskus doonoritele avatud kella 10-15.

Verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on 2020. aasta olnud Regionaalhaigla verekeskusele suur väljakutse – doonorite arv on langenud, kuid patsientide osakaal mitte: „Südamlik tänu kõigile doonoritele, kes ka piiranguteajastul on verepanka oma panuse andnud. Tänu teile on kõikidele haiglates viibivatele patsientidele tagatud just neile sobiv veri.“

Ave Lellep rõhutab, et sel aastal on jõulupühad pikad, mis tähendab, et vere kogumiseks on päevi märgatavalt vähem. Patsiente, kes vajavad erakorralist vereülekannet on aga palju – seetõttu on iga doonori panus oluline ja see võib päästa kellegi elu.

Pärast 19. detsembrit saab sel aastal verd loovutada veel 21. ja 22. detsembril toimuval doonoripäeval Kuressaares, 23. detsembril Keilas, 28. detsembril Raplas, 29. detsembril Haapsalus. Aasta viimane doonoripäev toimub 30. detsembril Kosel. Vereloovutuseks tuleks broneerida eelnevalt aeg verekeskuse kodulehel.

Meelespea doonorile:

· Külasta verekeskust, kui oled terve, söönud, puhanud, hea enesetundega ja nakkusriskita.

· Kui oled käinud reisil või olnud lähikontaktis koroonapositiivse inimesega, tuleb enne verekeskuse külastamist kaks nädalat oma tervist jälgida. Verd on lubatud loovutada juhul, kui doonoril ei ole 14 päeva jooksul haigustunnuseid ilmnenud.

· Kui oled Covid-19 läbi põdenud ja terve, võid verd loovutada 14 päeva pärast negatiivset RNA-testi või 28 päeva pärast sümptomite kadumist.

· Kui pärast vereloovutamist ilmnevad haigustunnused, anna sellest koheselt verekeskusele telefoni või e-posti teel teada.

· Küsimuste korral võta alati julgelt verekeskusega ühendust telefoni või e-posti teel.

· Täpsemaid piiranguid ja soovitusi doonoritele vaata verekeskuse kodulehelt.

Head Uudised GoodNews