1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Viimsi neiu Miia Varik palub abi unistuse täitumiseks vahetusaastal Saksamaal
Viimsi neiu Miia Varik palub abi unistuse täitumiseks vahetusaastal Saksamaal

Viimsi neiu Miia Varik palub abi unistuse täitumiseks vahetusaastal Saksamaal

Miia Varik
Miia Varik

Heade uudiste portaali GoodNews poole pöördus 17-aastane Viimsi Keskkooli neiu, kes õpib majandus- ja sotsiaalkallakuga 11. klassis. Tema plaan on astuda 2017. aasta augustis lennukile, et suunduda YFU haridusprogrammiga Saksamaale vahetusõpilaseks, selleks aga on tal vaja kokku saada osalustasu summas 6800 eurot ning ta pöördub heade inimeste poole abipalvega, et abi ja toetust saada.

Vajaminevast summast on tal koos juba 2280 eurot. “Loodan, et järgmisel õppeaasta olen juba õppimas saksa keelt ja kultuuri kohalikus keskkonnas,” ütleb ta. “Olen suure unistusega tütarlaps Haabneemest. Pöördun teie poole sooviga saada teilt jõukohane summa või pakkumine, mis viib mu vahetusaastale.”

Miia soovib keeli õppida

Kuidas põhjendab neiu oma soovi ja valikut? “Saksamaale lähen ma esiteks keele pärast. Olen võõrkeelte koguja. Tahan saada selgeks nii palju keeli kui õppida jaksan. Mitte lihtsalt osata paari lauset, vaid jõuda välja suhtlemise tasemeni,” selgitab Miia, kelle inglise keel on tasemel C, hispaania ja vene keel tasemel A. “Olen elanud vahetusperes nädala nii Lätis kui Taanis. See kogemus on asendamatu. Mulle tohutult meeldiks kogeda seda Saksamaal, saada osaks selles kultuuris ja ühiskonnas. Tahan saada iseseisvaks ja olla valmis terveks edaspidiseks eluks. Viimaseks tooksin välja selle, et vahetusaasta rikastab õpilast. Vahetusaasta arendab noortes loovust, efektiivset ja mõtestatud tegutsemist eesmärkide nimel ning oskust jääda rahulikuks stressirohketes olukordades.”

Neiu juhib õpilasfirmat ja loeb palju

Miia ütleb, et Viimsi kooli majanduskallakuga klass toob temas sel aastal välja ärinaise poole. “Alustame see õppeaasta oma õpilasfirmaga Tooreke, kus mina olen tegev- ja finantsjuht. Firma hakkab tootma batoone. Sihime kaugele ja loodame, et ka kohale jõuame. Õpilasfirma kasumi jagame kolme inimese vahel ära ning summa, mis mulle jääb, suundub koheselt YFU arvelduskontole,” kirjeldab tüdruk, kes on töötanud klienditeenindajana kolmes asutuses. “Lugeda armastan ma tohutult. Kodus istub mul riiulil suurel hulgal raamatuid, millest osad on loetud ja veel suurem osa ootab lugemist. Selle põhjal võib öelda, et mul on väikest moodi raamatukogumise hullus. Ühel päeval ma jõuan nende kõigi teoste viimase leheküljeni ka, sest lugemine avardab silmaringi.”

Tüdruk on sportlane ja tantsija

Miia peres on 6 liiget ja vabal ajal tegeleb ta enamasti spordiga. “Terve elu on mind saatnud sport. Algas see kõik tantsimisega, kuid ühel hetkel avastasin ennast basseinis ujumas. Miski viis mind siiski lõpuks tantsuni tagasi ning sedaviisi tantsu saatel jätkasin ma oma elukest, kuni avastasin 2015. aasta lõpus jõusaali. Teekond algas mul seal rahulikult. Järsku aga kargas mulle pähe veidi hullumeelne idee, et tahaksin minna Bikini Fitnessi võistlusele. Nüüd olen augusti algusest saati treeneri käe all treeninud, et olla valmis kevadhooajaks, oma esimeseks tuleprooviks sellel alal,” jutustab tüdruk.

Neiu on osalenud mitmetel ujumisvõistlustel: kooli- ja klubisisestel ning käinud kooli esindamas. Tantsimisega on ta esinenud mitmetel lavadel ja grupiga üles astunud ka Koolitantsul. “Olen saanud võimaluse oskusi näidata matemaatika olümpiaadil, kõnepidamise konkursil ja sudoku võistlusel. Tean, et vahetusaasta aitab mul oma oskusi ja teadmisi veelgi arendada,” usub ta.

Õpetaja toetab neiu pürgimusi

Miia soovituskirjale on alla kirjutanud Viimsi Keskkooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kirsi Rannaste, kes ütleb, et neiu on end tõestanud võimeka õppurina. Gümnaasiumiklassides õpitud aja jooksul on ta näidanud ennast kohusetundliku ja eesmärkide saavutamisele suunatud õpilasena. Miia Varik on õpetaja sõnul võrdselt tugev nii humanitaar- kui ka reaalainetes. Tulemusi erinevates ainetes on tal aidanud saavutada loogiline mõtlemine ja eesmärgikindlus püstitatud sihtide saavutamisel. Põhikoolis said alguse inglise ja vene keele õpingud ning gümnaasiumis valis Miia kolmandaks keeleks hispaania keele. Keeleoskuse arendamiseks on Miia osalenud vene keele laagris Lätis ning rahvusvahelises projektis, milles osalesid Viimsi Kool ja koolid Taanist, Soomest ja Saksamaalt, ning mille eesmärk oli uurida erinevate Euroopa koolides õppivate õpilaste lugemisharjumusi.

YFU Eesti annab kinnituse

YFU Eesti MTÜ kinnitab, et Miia Varik on sõlminud nendega lepingu nr. 25/17, osalemaks õpilasvahetusprogrammis 17/18 õppeaastal Saksamaal (keelelaagri eriprogrammiga). Tema poolt valitud sihtriigi programmi osalemistasu on 6800 eurot, mis sisaldab sõidu-, kindlustuse-, väljaõppe- ja YFU seminaride ning intensiivkeelekursuse kulu. Mittetulundusühing YFU ehk Youth For Understanding Eesti vabatahtlik ühendus, mille põhieesmärk on õpilasvahetuse korraldamine Eesti ja teiste riikide vahel vastavalt YFU poolt kehtestatud standarditele.

Kui soovite Miiat toetada, saab ülekande teha YFU Eesti MTÜ arvelduskontole: Swedbank EE042200221001141378. Selgituseks märkige: Miia Varik Saksamaale.

Head Uudised GoodNews