1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. AITA LAPSED ELLU! Algas heategevuskampaania viljatusravi tulemuslikkuse tõstmiseks
AITA LAPSED ELLU! Algas heategevuskampaania viljatusravi tulemuslikkuse tõstmiseks

AITA LAPSED ELLU! Algas heategevuskampaania viljatusravi tulemuslikkuse tõstmiseks

Ida-Tallinna Keskhaigla Viljatusravikeskus koostöös Colonna Heategevusfondiga alustas heategevuskampaaniat „Aita lapsed ellu,“ mille käigus kogutakse raha kaasaegse embrüoskoobi (Time-Lapse Incubator) soetamiseks. Täna on kehavälise rasestumise õnnestumise määr Eestis keskmiselt 35-40%, uue embrüoskoobi abil on võimalik õnnestumise määra tõsta 50%-ni.

Eestis sarnast embrüoskoopi veel üheski viljatusravikeskuses ei ole, kuid vajadus selle järele on suur, sest keskmiselt iga kümnes perekond Eestis puutub viljatusega kokku. Tervise Arengu Instituudi andmetel teostati 2018. aastal Eestis 3011 viljatusravi tsüklit, mida on 5% enam kui aasta varem. 2018. aastal sündis kehavälise viljastamise tulemusel 444 last, mis moodustas 3,1% kõigist elussündidest – neist 209 last sündisid Ida-Tallinna Keskhaigla Viljatusravikeskuse abil.

Ida-Tallinna Keskhaigla Viljatusravikeskuse juhataja doktor Tiina Loogkinnitab, et uus seade oleks suureks abiks peredele, kellel loomulikul teel laste saamine on raskendatud, kuid kes lapsi väga soovivad: „Uue embrüoskoobi abil on võimalik rasestumise õnnestumise määra kehavälisel viljastamisel tõsta isegi 50%-ni. See tähendab, et iga teine embrüo siirdamine võib viia soovitud raseduseni. Kuna embrüoskoop võimaldab valida siirdamiseks välja kõige kvaliteetsemad embrüod, siis tagab see paremad tulemused ka vanematele ja korduvate ebaõnnestumistega patsientidele ning väheneb varases staadiumis peetunud raseduste arv.“

„Täna Eesti viljatusravikliinikutes kasutusel olevate inkubaatorite puhul peame embrüo arengu jälgimiseks ja hindamiseks selle vähemalt kord päevas inkubaatorist välja võtma ning mikroskoobi alla panema. Kuna embrüo on ülitundlik, siis võivad kõik keskkonnamuutused mõjutada negatiivselt selle arengut ja kvaliteeti. Uuel embrüoskoobil on sisse ehitatud spetsiaalne kaamera, mis registreerib kogu embrüote arenguprotsessi aegvõtte ehk time-lapse tehnoloogia abil ja neid ei pea jälgimiseks inkubaatorist eemaldama. Seega on embrüod stabiilses kasvukeskkonnas, mis sarnaneb loomulikule bioloogilisele keskkonnale naise emakas,“ selgitas dr Loog uue seadme vajalikkust.

Kampaania eestvedaja, Colonna Heategevusfondi nõukogu esimehe Roberto de Silvestri sõnul plaanitakse embrüoskoop soetada ja üle anda 2020. aasta kevadel. “Kõik pered väärivad võimalust, et neil sünniks terve ja väga oodatud laps. Kui varasematel aastatel oleme kogunud annetusi enneaegselt või vastsündinud laste abistamiseks, siis sel aastal otsustasime tähelepanu pöörata nende perede toetamisele, kellel lapse saamine on raskendatud,” ütles Silvestri.

2018. aastal loodud Colonna Heategevusfondi asutaja on kinnisvarainvesteerimisfirma Colonna, kes alates 2013. aastast on heategevuskampaaniate käigus kogunud vastsündinute ja ennetähtaegsete laste aitamiseks Ida-Tallinna Keskhaigla, Pelgulinna ja väiksematele Eesti sünnitusmajadele üle 210 000 euro. Soetatud on vastsündinute elustamislaud, kuvöös, vastsündinu ajumonitor, aju hapnikusisalduse mõõteseadmed, enneaegselt sündinud laste stabiliseerimislaud, kardiotokograafia aparaadid ning renoveeritud kaks peretuba.

Heategevuskampaania „Aita lapsed ellu“ kestab detsembri lõpuni, embrüoskoobi ostmiseks vajaminev summa on 80 736 eurot. Annetusi saab teha telefoni teel või pangaülekandega. Täpsemat infot kampaania kohta leiab SIIT.

Telefoni teel:

  • 900 1005 – 5 eurot
  • 900 1015 – 15 eurot

Pangaülekandega:

SEB Pank EE851010220025580016
Saaja: AS Ida-Tallinna Keskhaigla
Selgitus: Aita lapsed ellu

Head Uudised GoodNews