1. Avaleht
  2. Heategu
  3. AITÄH TERVISHOIU VABATAHTLIKELE I Ettevõtted pidasid meeles koroonakriisis abiks olnud tervishoiu vabatahtlikke
AITÄH TERVISHOIU VABATAHTLIKELE I Ettevõtted pidasid meeles koroonakriisis abiks olnud tervishoiu vabatahtlikke

AITÄH TERVISHOIU VABATAHTLIKELE I Ettevõtted pidasid meeles koroonakriisis abiks olnud tervishoiu vabatahtlikke

Eriolukord näitas, et ametlikes tervisehoiuteenuseid osutavates institutsioonides on puudu väljaõppe omandanud abikätest. Seetõttu loodi COVID-19 kriisi hakul MTÜ VAAB ehk vabatahtlike andmebaas, mis koondab riigi tasandil kokku tervishoiu ja sotsiaalvaldkonna väljaõppega inimesed, kes on valmis väljakutsetele reageerima ning võimaluse korral appi tulema.

Tänaseks on VAABi andmebaasi registreerunud üle 1000 tervishoiu töötaja, kellest enamus on arstid, residendid, õed, abiarstid, abiõed. Lisaks 400 vaimse tervise spetsialisti. Vabatahtlikke on kaasanud Terviseamet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, Kuressaare Haigla, Ida-Viru Keskhaigla, Rakvere Haigla ja Eesti Perearstide Selts.

Tänu vabatahtlike kiirele reageerimisvõimele on täna suutnud organisatsioonidele abi pakkuda juba ligi 300 oma eriala spetsialisti. Näiteks suudeti PERHile leida Saaremaa välihaiglasse personali. Kokku kaardistati 40 arsti, residenti ja õde, mis moodustas ligi 70% meditsiiniharidusega vajalikust abipersonalist. Samuti on süsteemi kaudu leitud Tartu Ülikooli Kliinikumile 50 ja Ida-Virumaa Keskhaiglale 20 vabatahtlikku, õdesid Kuressaarde ja perearste Terviseametile. Lisaks näitas vaid paari päeva jooksul üle 120 vaimse tervise spetsialisti üles abivalmidust alustada kriisinõustamise läbiviimisega.

VAABi kommunikatsioonijuhi Maret Martsepa sõnul on vabatahtlike näol tegemist imetlusväärsete indiviididega, kes näevad suuremat pilti. „VAAB ei toimiks ilma vaprate ja tublide vabatahtlikuteta. Soovisime tiimiga neid pea 300 aktiivset inimest kuidagi tänada. Kuna MTÜ-na on meie ressursid üsna piiratud, siis seda enam oleme tänulikud sponsoritele, tänu kellele paki idee reaalsuseks sai- Meveda Mesi, Pähklinäpp, Orkla Eesti (Kalev), Pakendikeskus, Koopia Niini & Rauam ning DPD,” sõnas Martsepp.

VAAB on kommunikatsiooniplatvorm, mis viib kokku tervishoiu ja sotsiaalvaldkonna väljaõppega inimesed ja organisatsioonid. Platvormil vahendatakse nii vabatahtlikke üleskutseid kui ka tasulisi abipakkumisi.

Head Uudised GoodNews