1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. AITAME ÜHESKOOS! Toetame üksinda kolme raskelt haiget lapselast kasvatava vanaema Heldilat
AITAME ÜHESKOOS! Toetame üksinda kolme raskelt haiget lapselast kasvatava vanaema Heldilat

AITAME ÜHESKOOS! Toetame üksinda kolme raskelt haiget lapselast kasvatava vanaema Heldilat

AITA SINAGI_Lastefond_Toeta üksinda kolme raskelt haiget lapselast kasvatava vanaema HeldilatLastefond käivitas 22. detsembril sooduspakkumiste ostukeskkonnas niihea.ee annetuskampaania, mille raames on võimalik heategevusliku vautšeri soetamisega toetada üksinda kolme raskelt haiget lapselast kasvatava vanaema Heldilat.

Heategevuslik vautšer maksab 2 eurot ning seda saab soetada kuni 31. detsembrini. Kogu kampaania käigus kogutud annetussumma suunab SA TÜ Kliinikumi Lastefond vanaema Heldila kasvatada olevate lapselaste toetuseks.

81-aastane Heldila on oma elus pidanud palju üle elama, olles lühikese aja jooksul pidanud matma kolm lähedast inimest: poja, mehe ning pojapoja naise. Seitse aastat tagasi surnud pojast jäid maha kolm last – Helina (11), Janek (18) ja Siim (17). Kuna laste ema maadleb alkoholismiga, siis on praeguseks temalt vanemlikud õigused ära võetud ning lapsed elavad Heldila järelevalve ja eestkoste all.

Lisaks lapselastele aitab Heldila kasvatada ka oma pojapoja Jaanuse kahte last, kelle ema kaotas oma elu teist last sünnitades. Praegu elabki Heldila majas koos kaks põlvkonda: ülakorrusel pojapoeg Jaanus koos oma kahe lapsega ning alumisel korrusel Heldila koos lapselastega.

Kahjuks aga on vanaema kasvatada jäänud lapselastel suured tervisemured: Helinal on diagnoositud mitteorgaaniline enurees ja une ärkveloleku häire ning obstruktiivne uneapnoe; Janek sattus pärast isa surma 7-aastasena ema hooletuse tagajärjel tugeva alajahtumise tõttu haiglasse, kus vaevu suudeti päästa lapse käed ja jalad ning millest tulenevalt on poisil hiljem olnud probleeme jalgadega ning tehtud ka operatsioon. Siim on raske puudega ning ei suuda iseseisvalt kõige lihtsamategi toimetustega hakkama saada.

Kuna perel on majanduslikult keeruline laste haigustest tulenevate lisaväljaminekutega toime tulla, on lastefond neid sealjuures toetanud 2013. aasta algusest, kattes igakuiselt lastelaste ravimi- ja transpordikulusid kuni 300 euro ulatuses.

Lastefond ja sooduspakkumiste ostukeskkond niihea.ee viivad iga-aastast annetuskampaaniat läbi juba kuuendat korda. Varasemate ühiskampaaniatega on kogutud annetusi haruldase nahahaigusega Laura ja üliharuldase eluohtliku ainevahetushaigusega Albiina toetuseks. Viimastel kordadel on heade inimeste abiga sellisel viisil kogunenud 3000-4000 eurot.

Heldila loost ja karmist saatusest lähemalt 

Heldila on 81-aastane äraütlemata tubli Eesti naine, kelle saatus on pehmelt öeldes väga raske.

Heldila Kolmrist on 81-aastane vanaema, kes on oma elus pidanud uskumatult palju üle elama. Heldila on matnud lühikese aja jooksul kolm lähedast inimest: poja, mehe ning poja-poja naise.

Heldila poeg Rein suri seitse aastat tagasi insuldi tagajärjel. Pojast jäid maha kolm last: Helina (11), Janek (18) ja Siim (17). Kuna laste ema maadleb alkoholismiga, siis on tänaseks temalt vanemlikud õigused ära võetud ning lapsed elavad Heldila järelevalve ja eestkoste all. Peale isa Reinu surma elasid lapsed küll mõnda aega oma ema Anneli juures, kuid peale ema hooletuse tõttu traagiliselt lõppeda võinud lugu Janekiga (laps oleks külmumise tagajärjel peaaegu oma käed ja jalad kaotanud) oli Heldila valiku ees, kas võtta lapsed enda hoole alla või anda lastekodusse. Reaalselt muidugi Heldila jaoks mingit dilemmat ei olnud – loomulikult võttis ta lapsed enda kasvatada.

Reinul oli esimesest abielust veel ka kaks täiskasvanud poega: Jaanus ja Margus. Laste ema hukkus traagiliselt rongi rataste all.

Kolm aastat peale poja surma mattis Heldila ka oma mehe, kes selleks ajaks oli üle elanud juba viis insulti ning jäänud nende tagajärjel voodihaigeks. Lõpus ei suutnud ta enam isegi rääkida.

Õige pea peale mehe surma kaotas Heldila pojapoja Jaanuse naine Kristel sünnitusel oma elu. Jaanus pidi edasi toimetama kahe väikese lapsega, kellest üks alles vastsündinu.

Täna elabki Heldila majas koos kaks põlvkonda: ülakorrusel pojapoeg Jaanus koos oma kahe lapsega, keda Heldila samuti kasvatada aitab ja kes teda mammaks (väiksem isegi emmeks) kutsuvad ning alumisel korrusel Heldila koos lapselaste Helina (11), Janeki (14) ja Siimuga (18). Lisaks elab Heldila juures ka Reinu teise abikaasa Anneli tütar Erika, kellel on juba endal väike laps.

Vanaema Heldila kasvatada jäänud lapselastel on aga suured tervisemured. Helinal on diagnoositud mitteorgaaniline enurees ja une ärkveloleku häire ning obstruktiivne uneapnoe. Vanavanaema sõnul on tüdruk kahel korral kokku kukkunud ning kiirabiga ära viidud. Täpset vastust, millest see on olnud tingitud, hetkel veel ei teata.

Janek elas väga raskesti üle isa surma. 7-aastasena sattus ta arusaamatuste tõttu emaga ning ema hooletuse tagajärjel tugeva alajahtumise tõttu haiglasse, kus vaevu suudeti päästa lapse käed ja jalad. Sellest tulenevalt on poisil hiljem olnud probleeme jalgadega ning tehtud ka operatsioon. Koolis edasijõudmine pole kõige parem, mistõttu käib madalama õppetasemega klassis.

Siim on raske puudega. Isa surm mõjus poisile šokeerivalt, vanaema sõnul sai Siim närvivaputuse ning ei suuda tänaseni iseseisvalt kõige lihtsamategi toimetustega hakkama saada. Ka Siim õpib madalama õppetasemega klassis. Hiljuti käidi murega neuroloogi vastuvõtul, kuid hetkel mingit vastust veel ei ole.

Kõige selle juures on Heldila ise äärmiselt positiivne, rahulik ja rõõmsameelne ning väga toimekas, hoolitsedes laste eest kogu südamega.

Kuidas sina saad aidata? 

Kui ka sina sooviksid kurva saatusega perekonda aidata, saad seda teha, soetades aasta lõpuni heategevusliku vautšeri niihea.ee keskkonnast.

Head Uudised GoodNews