1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Eesti aitab Iraagi pagulaste olukorda leevendada
Eesti aitab Iraagi pagulaste olukorda leevendada

Eesti aitab Iraagi pagulaste olukorda leevendada

Eesti lipugaVälisministeerium toetab 200 000 euroga ÜRO humanitaarasjade koordineerimisameti (OCHA) kaudu Iraagi pagulaste humanitaarolukorra leevendamist. ÜRO on kuulutanud Iraagis välja kõrgema – kolmanda astme hädaolukorra, mis nõuab kriisile laiaulatuslikku reageeringut ÜRO humanitaarkriisidega tegelevate agentuuride ja abiorganisatsioonide poolt.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on terroristlikku liikumise ISILi ja teiste äärmusrühmituste vägivald toonud endaga kaasa kolm suuremat pagulastelainet Iraagis Anbari, Mosuli ja Sinjari linnade vallutamisega. „Eesti mõistab karmilt hukka ISILi vägivalla Iraagis ning sellega kaasnevad massilised inimõigusrikkumised,“ rõhutas Paet, toonitades, et see on seadnud ohtu terve piirkonna julgeoleku ja stabiilsuse.

Keerulise julgeolekuolukorra tõttu on hinnanguliselt ligi kaks miljonit inimest pidanud oma kodudest pagema väga lühikese aja jooksul. Ebastabiilse julgeolekuolukorra kestmine toob suure tõenäosusega kaasa sisepõgenike arvu kasvu jätkumise.

Iraagi pagulaste suurimad probleemid on elektrienergiakatkestused, veevarustuse laiaulatuslikud katkemised ja kütuse puudus. Seoses läheneva talvega on üha kriitilisem toiduga varustamise ja peavarju probleem. Suur osa pagulasi elab avalikes hoonetes, sealhulgas koolimajades, kirikutes, kogukonnakeskustes, ning paljud on ilma peavarjuta. Suur osa pagulastest on naised ja lapsed.

ÜRO ja Iraagi valitsus leppisid oktoobri keskel kokku strateegilises kavas, mis on aluseks pagulaste olukorra leevendamisel. Pagulaste olukorra leevendamiseks on ÜRO hinnangul vaja 9,5 miljonit dollarit.

Kriisi tõsidust arvestades, avati Iraagis ajutised OCHA esindused Erbilis, Dahukis ja Suaymaniyah’s, mille tegevuse toetamiseks küsitakse doonoritelt abi. OCHA esinduste ülesanne on koostöös valitsuse ja kohalike omavalitsustega hinnata ja kaardistada pagulaste vajadusi, koordineerida abiagentuuride ühist vastust vajadustest lähtuvalt, teha olukorrast analüütilisi ülevaateid ning raporteerida erinevatest kohapealsetest arengutest ÜROsse.

Varasemalt on Eesti toetanud Iraagi sisepagulasi 70 000 euroga ÜRO ülemvoliniku ameti (UNHCR) kaudu ning on abistanud ka Süüria põgenikke Iraagis.

Head Uudised GoodNews