1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Eesti tippkokad aitavad raha koguda supiköögi ehitamiseks
Eesti tippkokad aitavad raha koguda supiköögi ehitamiseks

Eesti tippkokad aitavad raha koguda supiköögi ehitamiseks

Inflatsioon, kerkinud toidu- ja energiahinnad ning põgenikevool on suurendanud toiduabi vajajate arvu neljandiku võrra. Samal ajal visatakse Eestis ära ligi 100 miljoni euro eest toitu aastas. Toidupank soovib olukorda lahendada supiköögi rajamisega, kus abivajajatele pakutakse sooja toitu seitse päeva nädalas.  

Foto: Shutterstock.com

“Abivajajate arv on viimaste aastate kriiside keerises oluliselt kasvanud, millest ajendatuna toimub Eesti Toidupanga toetuseks juba neljandat korda heategevuslik õhtusöök “Lapsed söönuks”. 2023. aasta heategevusliku õhtusöögi eesmärk on koguda vähemalt 40 000 eurot, mille abil luua Eesti Toidupanga supiköök, kus on võimalik Toidupangal ära hoida toidu riknemist, valmistades sellest suppi,” rääkis “Lapsed söönuks” ellukutsuja ja Lee restorani peremees Kristjan Peäske.  

Peäske sõnul elab Eestis tuhandeid peresid, kus lastele mitmekülgse toidulaua tagamine nõuab igapäevast pingutust. “Tänuväärset tööd täisväärtusliku toidu puuduse ja vaesuse leevendamiseks teeb üleriigiline heategevusorganisatsioon Toidupank, kelle abisaajatest 2/3 on lapsed. Paraku annetatakse palju ära just sellist toitu, mida oleks vaja koheselt realiseerida – supiköök täidaks selle vajaduse kõige efektiivsemalt, võimaldades sooja söögi pakkumist abivajajatele,” selgitas Peäske.  

Foto: Shutterstock.com

Ka Eesti Toidupanga juhataja Piet Boerefijn nõustus, et suure inflatsiooni ja põgenike kriisi tõttu on toiduabi vaja rohkem kui kunagi varem. “Abivajajate hulk hakkas kasvama eelmise aasta jaanuaris ning on olnud kasvutrendis, sest paljud inimesed ei saa oma sissetuleku või pensioniga enam hakkama. Toidupanga plaan on abivajajatele sooja sööki jagada seitse päeva nädalas, kuid selleks on vajalik professionaalse köögi olemasolu, kus suppi, pilaffi või muud käepärast toitu valmistada,” ütles Boerefijn.  

“Eelnevatel heategevuslikel õhtusöökidel on abistatud toidupankasid üle Eesti ning tugevdatud struktuure seal, kus vaesuse määr on kõrgem. Sel aastal suunatakse 100% tulust supiköögi ehitamisse, mida on praegustel aegadel kõige rohkem vaja,” nentis Toidupanga juhataja.  

  • “Lapsed söönuks” heategevuslik õhtusöök toimub 30. märtsil Kose vallas asuvas Siidrifarmis.  
  • 100% heategevuslikul õhtusöögil osalevad Eesti tipprestoranid ja -kokad nagu Lee, Moon, Soome tippkokk Kim Mikkola (Inari) ja külalisi võõrustav Siidrifarm. Samuti aitavad Toidupangal missiooni täita oma aja, ametioskuste ja hea tahtega Prike, Carmen, Fruitxpress, Silberauto, Heleri Rande, Optimist, Ellington, In Deco.  
  • Kogu piletitulu suunatakse 100% Toidupanga toetuseks ja kõik sündmusesse panustajad teevad seda heategevusena. Lisainfo ja piletid: SIIT!
Head Uudised GoodNews