1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Haabersti päevakeskuses toimub doonoripäev
Haabersti päevakeskuses toimub doonoripäev

Haabersti päevakeskuses toimub doonoripäev

Neljapäeval, 2. veebruaril toimub Haabersti päevakeskuses (Õismäe tee 24) doonoripäev. Regionaalhaigla verekeskus ootab päevakeskuses kõiki heategijaid alates kell 14.30 kuni 18.00.

Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov sõnas, et  vereloovutus on lihtne võimalus teha head ja päästa kellegi elu. „Iga vereloovutus on hindamatu väärtusega kingitus, millega päästetakse kuni kolme abivajaja elu,“ ütles linnaosavanem ning kutsus kõiki heategijaid Haabersti päevakeskusesse.

„Verd ei ole võimalik tööstuslikult toota – selle ainus allikas on vabatahtlik doonor. Ainult loovutades verd saame olla kindlad, et Eestis on olemas kõikide abivajajate jaoks piisavad varud. Keegi meist ei ole kaitstud selliste õnnetuste ja muude ootamatute saatusekäänakute eest, mille puhul inimelu võib päästa üksnes vereülekanne,“ rääkis Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep.

Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel ning patsientide raviks vähi- ja maksahaiguste, verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Kes sobib doonoriks? Veredoonor on 18-60-aastane inimene, kelle kehakaal on üle 50kg ning kes on terve, puhanud ja söönud. Doonoripäevale tulles peab olemas kaasas isikut tõendav dokument.

Milline on vereloovutamise protseduur? Esmalt täidab iga doonor ankeedi, kus vastab erinevatele tervist puudutavatele küsimustele. Seejärel vaadatakse see meditsiinilise ülevaatuse käigus koos verekeskuse õega üle ning kinnitatakse doonori sobivus vere loovutamiseks: kontrollitakse vererõhku, hemoglobiini ja üldist terviseseisundit. Doonorilt kogutakse 450ml verd – see protseduur võtab aega vaid 5-10 minutit. Seejärel ootab doonorit taastumiseks kohvi- ja küpsiselaud ja tänutäheks meene verekeskuselt. Kokku võiks doonoripäevale tulles arvestada ca 45-60 minutiga.

Aja vereloovutusele saab broneerida ja rohkem infot doonorluse nõuete ning vereloovutuse piirangute kohta leiab: SIIT!

Head Uudised GoodNews