1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Pelgulinna sünnitusmaja saab kauaoodatud simulatsioonibeebi enneaegsete laste ravi parandamiseks
Pelgulinna sünnitusmaja saab kauaoodatud simulatsioonibeebi enneaegsete laste ravi parandamiseks

Pelgulinna sünnitusmaja saab kauaoodatud simulatsioonibeebi enneaegsete laste ravi parandamiseks

Pelgulinna sünnitusmajja soetatakse Rocca al Mare ja Kristiine keskuste ühiselt kogutud jõuluannetuse toel kõrgtehnoloogiline simulaatorbeebi, mis aitab tõsta meditsiinimeeskonna võimekust ning harjutada keerulisi situatsioone enneaegsete laste ravis.

“Kuigi umbes 5% lastest sünnib täna enneaegsena, on vaja kogu haigla meeskonnal ka harvaesinevateks väljakutseteks valmis olla. Kõrgtehnoloogiline simulaatorbeebi võimaldab meditsiinipersonalil harjutada praktilisi oskusi, näiteks vastsündinule veenitee rajamist, pleuradreeni paigaldamist, samuti südametöö, vererõhu ja kehatemperatuuri mõõtmist ning palju muud,” lausus Pelgulinna sünnitusmaja naistekliiniku ülemarst dr Piret Veerus.

Situatsioonid enneaegse beebiga vajavad harjutamist

Ta selgitas, et koolitused ja treening enneaegsete laste ravis on äärmiselt olulised, sest enneaegse beebi ümber on uskumatult vähe ruumi terve meeskonnaga toimetamiseks. “Simulaatorbeebi imiteerib suurepäraselt reaalset vastsündinud patsienti ning selle abil saab harjutada nii meditsiinimeeskonna koostööd, rolle abi andmisel ja infovahetust kui ka testida töökeskkonna praktilisust ja juhendite toimivust. See on erakordne võimalus Pelgulinna sünnitusmaja jaoks, sest varem sellist võimalust meil pole olnud,” rõõmustas arst.

Simulaatornukku saab teha nii tüdrukuks kui poisiks ning monitorilt jälgida elulisi näitajaid, näiteks personali tegevuste efektiivsust. “Koolitust saavad kõik lastearstid, naistearstid, anestesiolooogid, ämmaemandad, vastsündinute osakonna õed, tehnikud ja hooldajad. Ootamatu kriitiline olukord enneaegse lapsega võib tulla ette nii kiirabiautos, operatsioonisaalis või palatis. Oluline on, et kõik oleksid valmis,” nentis dr Veerus.

Dr Veerus tõi välja, et harjutamisega ei testita ainult töötajaid, vaid kogu töökorraldust. “Positiivne ongi just see, et koolitused ei toimu klassiruumis, vaid selles kohas, kus olukorrad reaalselt juhtuvad ning samal ajal saab ka kontrollida, kas vajalikud vahendid, näiteks süstlad ja ravimid on leitavad ja olemas,” ütles arst.

Koostöö kogukonna organisatsioonidega on oluline

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juht Kristjan Maaroos rõõmustas, et Pelgulinna sünnitusmaja keskuste annetuse toel niivõrd olulise kõrgtehnoloogilise vahendi enda kasutusse sai. “Cityconi eesmärk on, et kaubanduskeskused toimiksid kui kogukonnakeskused ning seeläbi on ka meie roll ümberkaudseid kogukondi toetada – annetasime igalt detsembrikuul ostetud kinkekaardilt 5% Sünnitusmajade fondile, mille abil soetati vajalik simulatsiooninukk, mis aitab alustada uusi elusid,” sõnas Maaroos.

Ta tõi välja, et tervishoid muutub üha tähtsamaks ka keskuste töös ning tulevikus on oodata tervishoiuteenuste paremat kättesaadavust ja valikuringi ka Rocca al Mare ja Kristiine keskustes.

Sünnitusmajade Fondi juhatuse liikme Laine Randjärve sõnul on koostöö kogukonna organisatsioonidega väga olulisel kohal. “Umbes 50% Sünnitusmajade Fondi aastasest käibest moodustavad ettevõtete toetused, teine pool tuleb eraisikutelt nii püsiannetuste kui ühekordsete annetustena. Me soovime fondina kasvada ja kuigi täna on palju selliseid fonde, kes suudavad aastas kokku koguda miljoneid, oleme meie veel väikesed ning Cityconi annetus, mis oli ligi 18 000 eurot, on meie jaoks väga oluline toetus.

Üle Eestimaa tegutseb kokku 12 sünnitusmaja ning seega on väga teretulnud, kui ümbruskonnas tegutsevad ettevõtted toetavad meie fondi ja seeläbi aitavad alustada elu kodu lähedastes kogukondades terves Eestis,” lausus Randjärv.

Head Uudised GoodNews