1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HEA UUDIS I Uus lahendus toidu annetamises: nüüd saab annetada rohkem värskeid toiduaineid
HEA UUDIS I Uus lahendus toidu annetamises: nüüd saab annetada rohkem värskeid toiduaineid

HEA UUDIS I Uus lahendus toidu annetamises: nüüd saab annetada rohkem värskeid toiduaineid

Senini on värskete toiduainete annetamine olnud keeruline, sest kiirelt riknevaid tooteid ei jõua laiali jagada. Rimi töötas Põllumajandus- ja Toiduameti juhistel välja meetodi värskete toiduainete külmutamiseks, mis pikendab säilimisaega lausa mitme kuu võrra.

Uus meetod tähendab, et värske toidukaup nagu marjad, juustud, piim, värske ja töödeldud liha (välja arvatud hakkliha) ja kala ning pakendatud leiva- ja saiatooted jõuavad enamate puudust kannatavate inimesteni, kes muidu peavad leppima pigem kuivainete, konservide ja vähese värske kraamiga.

“Värske toidu sügavkülmutamine võimaldab meil transportida toitu teistesse Toidupankadesse üle Eesti, kus kohalikest poodidest sellist kaupa ei saa. Lisaks saame nüüd jagada abivajajatele rohkem toitu, see rikastab abisaajate toidulauda kindlasti,” räägib Tallinna Toidupanga juht Agnes Ojakivi.

Toidupanga asutaja Piet Boerefijn toob aga välja ka teise, määravalt olulise detaili: “Täna müüvad kauplused “kõlblik kuni” tüüpi toitu tööpäeva lõpuni. Müümata jäänud toidukaup annetatakse toidupankadele õhtul kell 19.00-20.00. Toidupank võib seda edasi jagada inimestele ja organisatsioonidele südaööni, kuid nii lühikese ajaga on see olnud üsna keeruline. Kui aga “kõlblik kuni” viimasel päeval toit sügavkülmutatakse, pikendab see toidu kasutamist kaks kuud. Nii saame tõeliselt toitu päästa ja aega juurde, et seda inimestele jagada.”

Sel suvel alustas Toidupank koostööd Rimiga, et leida viis värske toidukraami külmutamiseks ja võita niimoodi aega juurde. Koostöös Põllumajandus- ja Toiduametiga asuti esiti testima, mida üldse saab pikemalt külmutada ja mida mitte.

“Külmutame väljatöötatud meetodil vaid avamata müügipakendis toite, mille “kõlblik kuni” kuupäev pole möödas,” tutvustab protsessi Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa ja lisab: “Töötasime Põllumajandus- ja Toiduameti juhendi põhjal suvega välja protsessid erisugustele kaubagruppidele, lõpuks saab iga toode peale kleebise, kus kirjas, kelle poolt on see külmutatud ja mis kuupäeval. Toidupangale edastame kauba hetkel kolmest kauplusest, selleks on iga kauplus saanud Põllumajandus- ja Toiduametilt eraldi loa.”
Kahjuks ei saa külmutada hapendatud piimatooteid nagu pett ja jogurt, mune ja suure veesisaldusega puu- ja köögivilju nagu viinamarjad, õunad ja lehtsalat.

Lõppkokkuvõttes annab selline värske toidu külmutamine juurde keskmiselt 2 kuud säilivusaega, mistõttu ei pea toitu enam iga päev Toidupangale ära saatma ja Toidupanga vabatahtlikud ei pea kiirustades seda laiali jagama, vaid toidu saab kokku koguda ja korraga abivajajatele viia.

Eestis kasutab külmutamist Põllumajandus- ja Toiduameti loal hetkel ainsana Rimi.

Head Uudised GoodNews