1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. IGA ELU LOEB! Iga vereloovutus aitab päästa kellegi elu
IGA ELU LOEB! Iga vereloovutus aitab päästa kellegi elu

IGA ELU LOEB! Iga vereloovutus aitab päästa kellegi elu

doonoriksVereloovutus on lihtsaim võimalus teha head. Doonoriks tulek ei nõua palju aega ja vaeva, kuid annab meile võimaluse teha kõige väärtuslikuma kingituse – päästa kellegi elu.

Iga päev vajavad kümned patsiendid Eesti haiglates doonorverd. Abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu.

Verd ei ole võimalik tööstuslikult toota – selle ainus allikas on vabatahtlik doonor. Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetustest ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud.

Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel ning patsientide raviks vähi- ja maksahaiguste, verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Eestis on doonorlus vabatahtlik ja tasustamata. Doonorite kavatsused peavad verd andma tulles olema omakasupüüdmatud ning tulenema siirast soovist teisi aidata. Vereloovutus annab hindamatu enesetunde kellegi abistamisest.

Ka doonor on riigikaitsja, sest doonorlus on lihtsaim viis anda enda panus riigi julgeoleku tagamisel

Doonoritelgid liiguvad suviti mööda Eestimaad ja peatuvad suuremates linnades kahel-kolmel järjestikusel päeval. Telgituur aitab ennetada suvist doonorvere nappust ja pakub doonoritele teistmoodi võimaluse teha head.

Hüüdlause „Ka doonor on riigikaitsja“ kannab endas ettevõtmise juhtmõtet: doonorlus on lihtsaim viis anda enda panus riigi julgeoleku tagamisel. Inimesed ei vaja kaitset mitte ainult sõjas ja katastroofides, vaid samamoodi ka Eesti haiglates. Tänu doonoriverele päästetakse riigis kümneid inimelusid iga päev.

Verekeskuste telke kohtab tavaliselt linna keskplatsidel maist kuni septembrini ja rõõmus õhkkond ning silmatorkav kollane telgikuub meelitab enda juurde palju rõõmsaid ja abivalmis inimesi. Ühel telgipäeval loovutab tavaliselt verd sadakond või enam doonorit. Lisaks sellele loositakse ka kingitusi, mängitakse mänge ja külalisi lõbustab pelikan Dona.

Doonoritelkide projekt saab teoks tänu koostööle Päästeameti, Kaitseväe, Sotsiaalministeeriumi, Kaitseministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, Maanteeameti, Kaitseväe Värbamiskeskuse, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste, Kaitseliidu ja Eesti Punase Ristiga.

Esimest korda püstitas Regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid 2007. aastal Keilas. 2016. aastal reisivad telgid mööda Eestit kümnendat korda.

doonoritelgid2016

Hakka doonoriks – Sina saad aidata! Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews