1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Toidupank
  4. KIIRE KASV I Toidupangaga liitunud Maxima kauplustest said esimestel kuudel abi 3000 peret
KIIRE KASV I Toidupangaga liitunud Maxima kauplustest said esimestel kuudel abi 3000 peret

KIIRE KASV I Toidupangaga liitunud Maxima kauplustest said esimestel kuudel abi 3000 peret

Kui mullu novembris alustas Toidupangaga koostööd 14 Maxima kauplust, siis lähikuudel kasvab eestimaalastele iganädalaselt toitu annetavate poodide arv 54-ni. Eelmisel aastal annetas ettevõte 31 400 kilo toiduaineid, millest sai söönuks 3000 peret.

„Arvestades, mis ühiskonnas toimub, on just praegu rohkem kui kunagi varem oluline aidata neid, kel on vähem võimalusi. Mul on hea meel näha, et lühikese aja jooksul on Toidupangaga liitunud Maxima kaupluste nii kiiresti kasvanud. Selle abil saame iganädalaselt aidata üha rohkem Eesti peresid,“ rääkis Maxima Eesti tegevjuht Edvinas Volkas.

Jaanuari lõpu seisuga annetab Toidupangale 21 Maxima kauplust. Lähinädalail liitub n-ö teise laienemise laine käigus veel 26 kauplust. Paari kuu jooksul kasvab Eesti peredele iganädalaselt toitu annetavate Maxima kaupluste arv 54-ni.

„Toidu raiskamine on väga suur probleem kogu maailmas, tänapäeval pole enam ühtegi jaeketti, kes ei mõtleks oma ökoloogilise jalajälje vähendamisele. Nii ka meie. Koostöö Toidupangaga on samm õiges suunas, võimaldades meilgi vähendada iganädalast toidukao hulka,“ lisas Volkas. Tema kinnitusel otsib ettevõte praegu võimalusi, et liita Toidupanga annetajateringiga ka oma logistikakeskus ja tootmine.

Eesti Toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni sõnul annetasid Maxima kauplused eelmise aasta novembri keskpaigast kuni aasta lõpuni 31 400 kilo toiduaineid, millega Toidupangal oli võimalik aidata 3000 peret. „See on meie jaoks suur abi – koroona ja kiire energiahinna tõusu tõttu vajab toiduabi järjest rohkem inimesi,“ sõnas Boerefijn. Seetõttu on Toidupangal hea meel, et lähiajal kasvab toitu annetavate Maxima kaupluste arv veelgi.

Esimestel kuudel on Maxima annetanud Toidupangale selliseid igapäevaseid toiduaineid nagu sai-leib ning teised pagaritooted, värske puu- ja juurvili, kuivained, aga ka liha-, kala- ja piimatooted, maiustused ning pähklid. Väikesel määral on Toidupangale tehtud annetuste nimekirja jõudnud ka tööstuskaupa, nagu lambipirnid, pesu ja köögitarbed.

Eestis elab umbes 300 000 inimest, kes elavad absoluutses või suhtelises vaesuses ning vajaksid toiduabi, rääkimata inimestest, kes soovivad tarbida toiduaineid mõistliku hinnaga. Üle Eesti saavad praegu Toidupanga kaudu toiduabi ligikaudu 14 000 inimest nädalas. Suurema osa jagatavast toidust moodustab poekettidest päästetud toit, sellele lisanduvad annetatud toit ning Euroopa Liidu toiduabi.

Eestis visatakse iga-aastaselt ära umbes 84 000 tonni toidujäätmeid, neist 34 000 tonni tuleb kodumajapidamisest ja 20 000 kaubandusest. Toidujäätmed on suuruselt kolmandad CO2-heitgaaside tekitajad maailmas. Igal aastal läheb maailmas kogu ahela lõikes raisku ligi 30% inimeste tarbeks toodetud toidust. Praegu suudetakse päästa vaid 25% toidukaost.

Praegu teeb Maxima Toidupangaga koostööd 17 Eesti linnas. Nende hulgas on Tallinn, Tartu, Pärnu, Jõgeva, Haapsalu, Põltsamaa, Viljandi, Võru ja Valga.

Head Uudised GoodNews