1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. KODUMAISED ÕUNAD I Õunastop jätkab tänavu koostöös Toidupangaga
KODUMAISED ÕUNAD I Õunastop jätkab tänavu koostöös Toidupangaga

KODUMAISED ÕUNAD I Õunastop jätkab tänavu koostöös Toidupangaga

Eelmisel aastal alustati projektiga Õunastop, mille raames said aiaomanikud anda üleliigsed õunad neile, kellel endal kodumaistele õuntele ligipääs puudub. Tallinna kesklinna parkidesse ja lasteaedadesse paigaldati vahvad õunakastid. Huvi tasuta kodumaiste õunte vastu oli suur, seega kastid tühjenesid kiiresti ja õuntest oli tihtilugu puudus. Sellel aastal loodetakse, et osaleb rohkem aiaomanikke, kes ei jõua ise enda saaki ära tarbida.

Kui eelmisel aastal olid Õunastopi peatused üksnes Tallinnas ja Paides, siis tänavu laieneb projekt koostöös Toidupangaga üle Eesti. Võimalus on tuua üleliigsed õunad piirkondlikku Toidupanka (Eesti Toidupank), mis on olemas kõikides maakondades, v.a Raplamaal.

Kui õunu on väga palju (vähemalt 200 kg), saab Tallinnas ja selle lähiümbruses neile järele tellida Toidupanga auto. „Kui tavapäraselt annetatakse Toidupankadele pigem kauem säilivat toidukraami, nagu kuivained ja muu sarnane, siis sügisesel ajal ootame väga ka Eesti aedade ja põldude saadusi. Meie toiduabisaajad on Eesti puu- ja juurviljade üle rõõmsad. Õunastop on ülilahe ettevõtmine ja kutsume kõiki ka omalt poolt annetama seda, mida ise tarbida ei jõua. Et väärt kraam ei läheks raisku,“ ütles Toidupanga kommunikatsiooni- ja projektijuht Liina Peäske.

Tänu Pakendikeskusele on ka sel aastal kasutusel mugavad kastid, mille sisse õunad kallata ja mille sees neid mugavalt transportida. Aiaomanikud ei pea vaeva nägema õunte pakendamisega, vaid saavad tuua õunad kas või kilekotiga lähimasse Toidupanka. „Kutsume üles ka vabatahtlikke, kes on nõus õunu korjama. Eelmisel aastal oli üpris palju neid, kes vajasid õunte korjamisel abikäsi,“ ütles Õunastopi projekti algataja Marika Juusu.

Sel aastal on võimalus kogukondadel ja asutustel üle Eesti tellida enda piirkonda Õunastopi peatus. Nii nagu eelmisel, valmivad ka sel aastal puidust õunapeatused koostöös Pirrukastide ja EstinWoodiga. Õunastopi kaste saab tellida kodulehe kaudu.

Head Uudised GoodNews