1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HEA TEGU I Kauaoodatud kõnnirobot aitab nüüd ka Pärnu Haiglas väikesed jalad liikuma
HEA TEGU I Kauaoodatud kõnnirobot aitab nüüd ka Pärnu Haiglas väikesed jalad liikuma

HEA TEGU I Kauaoodatud kõnnirobot aitab nüüd ka Pärnu Haiglas väikesed jalad liikuma

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi heade annetajate toel on nüüd ka Pärnumaa ning osaliselt Lääne-, Saare- ja Hiiumaa väikestel patsientidel võimalik saada innovaatilist ja kaasaegset taastusravi oma kodukoha raviasutuses. Lastefond toetas mobiilse kõnniroboti ostu Pärnu haiglasse 40 protsendi ulatuses seadme maksumusest ehk 55 tuhande euroga.

Kõnnirobot aitab parandada või taastada nende laste kõnnimustrit, kes ei saa sünnitrauma, insuldi või mõne muu haiguse tõttu kõndida või kelle liikumine on oluliselt raskendatud. Kõnnirobot on kaasaegne taastusravi abivahend, mis aitab muuta füsioteraapia tunnid vaheldusrikkamaks ning intensiivsemaks, liigutades patsiendi jalgu ja jäljendades korrektset kõnnimustrit sadu kordi. Terapeut masina abita sellist intensiivsust tagada ei suuda. Nii aitab kõnnirobot koos füsioteraapia, ujumise ja muude taastusravivõimalustega saavutada parima võimaliku tulemuse.

Pärnu Haigla on Pärnumaa ja osaliselt ka Lääne- , Saare– ja Hiiumaa elanikke teenindav keskhaigla. Lapsi, kes selles piirkonnas kõnniroboti teenust vajavad, on vähemalt paarkümmend. Siiani tuli neil, raske ja sügava liikumispuudega lastel, komplekse taastusravi saamiseks sõita kas Tallinnasse, Haapsallu või Tartusse, ning pika vahemaa tõttu said abivajajad neid seadmeid kasutada vaid periooditi.

Pärnu Haiga juhi Urmas Sule väitel on erivajadustega laste ravimine väga kulukas, kuid väga hea on, et pidevalt lisandub uusi tehnoloogiaid, mida kasutada. Haigekassal puudub kahjuks võimalus kõiki vajalikke teenuseid rahastada. Lastefond teeb väga tänuväärset tööd aidates lapsi, kes vajavad tavapärasest erilisemat lähenemist.

Soetatud kõnnirobot Prodrobot on mõeldud lastele – see sobib kasutamiseks juba siis, kui pikkust on vaid 106 sentimeetrit ning ka siis, kui pikkust on juba 150 sentimeetrit. Üks füsioteraapiatund kestab tavaliselt ligi tund, kuid alati arvesatakse programmi seadistamisel konkreetse patsiendi vajaduste ja võimalustega.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi toetusjuhi Eveli Ilvese sõnul on suurim tänu headele annetajatele see, mis peegeldub abi vajavate laste silmades: ”Nähes millist rõõmu ja rahulolu pakub kõnnirobotil treenimine haruldase Ohtahara sündroomiga Kellile, on siiralt hea meel, et võlg Pärnumaa laste ees sai tasutud. Nüüd on tehnikale toetuvat innovaatilist taastusravi võimalik lastel saada pea kõikjal Eestis ning rõõm on ka selle üle, et Lastefond on saanud teraapiaseadmete ja kõnnirobotite hankimisel abiks olla nii Tartus, Haapsalus kui Pärnus ”, lisas Ilves.

Oma panuse Pärnu kõnniroboti soetamiseks andsid Pärnu jõuluturgudel käinud inimesed, Silueti poe töötaks kollektiiv, Pärnu Hotell, Pärnu Postimees, Saarefood ja Kikas OÜ, The Barger Shop, Pärnu Haigla vahva meeskond, Lastefondi vabatahtlikud ning veel väga paljud head inimesed.

Head Uudised GoodNews