1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Lastefond toetas 2017. aastal ligi 56 000 euroga 26 ravitoitu vajavat last
Lastefond toetas 2017. aastal ligi 56 000 euroga 26 ravitoitu vajavat last

Lastefond toetas 2017. aastal ligi 56 000 euroga 26 ravitoitu vajavat last

Foto: Silver Tõnisson

TÜ Kliinikumi Lastefond tõstis oma 2017. aasta põhikampaaniaga esile raskelt haigetele lastele vajalike spetsiaalsete ravitoidusegude probleemi, mida Eesti Haigekassa ei hüvita ja mille igakuised kulud on enamusele Eesti peredest üle jõu käivad.

TÜK Lastefond võttis möödunud aastal oma põhikampaania Üleannetus raames fookusesse raskelt haigetele lastele vajalike spetsiaalsete ravitoidusegude rahastamise probleemi. Nimelt peavad mitmed lapsed haigusest tulenevalt saama ainuüksi või tavatoidule lisaks ravitoitu, mis tagab neile vajalikud toitained ja vitamiinid, et olla normaalses kehakaalus ning koguda jõudu haigusega toimetulekuks. Eesti Haigekassa ravitoidukulusid ning toidusegu manustamiseks vajalike abivahendite renti või ostu, mis võivad ühe pere jaoks ulatuda kuni 600-700 euroni kuus, aga ei hüvita.

Üleannetuse kampaania raames kogus Lastefond möödunud aastal annetusi üle 75 000 euro ning ravitoidu jaoks kokku üle 112 000 euro. Suurima ehk 24 000 euro suuruse annetuse tegi Üleannetuse kampaania suursponsor Salvest, kes kogub ka tänavusel aastal iga Põnn lastetoidu toote müügilt ühe sendi haigete laste ravitoidusegude ostuks.

Aasta jooksul abistas fond 26 last, kattes ligi 56 000 euro väärtuses nende ravitoidusegude ja toitmissüsteemide maksumuse. Kampaania tulemusena lisandus ravitoitu vajavate laste hulka 10 uut last. Annetuste kogumine ja uute abisaajate lisandumine Lastefondi toetusesaajate hulka aga jätkub. Lisaks jätkab Lastefond ka riigi survestamist, et ravitoit saaks Eesti Haigekassa poolt rahastatud.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar nentis, et fond on tihedas kontaktis Eesti Kliinilise Toitmise Seltsiga. Seltsi juhatuse liikme ja kliinilise toitmise spetsialisti Hanna-Liis Lepa eestvedamisel on haigekassale esitatud taotlus teatud ravitoidusegude nimekirja lisamiseks. “Protsess on olnud pikk ja vaevaline ning tulemust kahjuks veel täna ei paista,” nentis Saar. Ta lisas, et Lastefond on kontaktis ka ravitoidusegusid maale toova ettevõttega ja ka nende poolt on haigekassale esitatud ettepanek mõningate ravitoitude lisamisega nimekirja, kuid kahjuks ei ole olnud ka seal tulemust.

“Töötame jätkuvalt selle nimel, et ravitoidud saaksid haigekassa nimekirja, kuid paraku on riigisüsteemis iga muudatus aeganõudev,” tõdes Saar. “Lastefond toetab neid lapsi edasi igal juhul ning tõstatame probleemi avalikult nii palju kui võimalik. Samal ajal teevad ka erialaselts ja maaletooja omalt poolt kõik, mis võimalik,” kinnitas ta. Saar avaldas lootust, et üksteise toetamine ja koostöö kulmineerub loodetavasti sellega, et ravitoitu ei pea enam kompenseerima annetajate vahenditest.

“Kokkuvõtteks võime öelda, et kampaania oli edukas: oleme kogunud aastavaru annetusi ravitoitu vajavatele lastele, et neid edasi toetada; oleme leidnud üles veelgi rohkem abivajajaid; oleme avalikult juhtinud tähelepanu ravitoidu temaatikale ning püüdnud survestada Eesti Haigekassat teemat käsitlema,” analüüsis Saar möödunud aastat. Ta kinnitas, et Lastefond jätkab seda tööd ka edaspidi kuni probleem leiab riikliku lahenduse. “Täname kõiki koostööpartnereid ja annetajaid, kes on andnud panuse selle niivõrd olulise temaatikaga kampaaniasse,” avaldas Saar tänu.

Head Uudised GoodNews