1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Müopaatiaga poiss saab Lastefondi toel ravi
Müopaatiaga poiss saab Lastefondi toel ravi

Müopaatiaga poiss saab Lastefondi toel ravi

Kaheaastane Robin on hääldamispuude ja raske liikumispuudega laps, kellel on diagnoositud selgumata põhjusega haruldane haigus nimega müopaatia.

Tervisliku seisundi leevendamiseks ja arenguks on poisile näidustatud ratsutamisteraapia ja müofunktsionaalne teraapia, mida riiklikud vahendid ei kata ja mille võimaldamiseks ulatas abikäe TÜ Kliinikumi Lastefond.

Robini kehatüvi on nõrk, lihasjõudlus madal ja liigesed ülepainduvad ning seistes ta kõigub. Lihasnõrkus esineb ka näopiirkonnas. Eelnevast tulenevalt on Robinil ka motoorikanõrkus ja logopeedilised probleemid. Laps kõnnib iseseisvalt, kuid tal on probleeme koordinatsiooni ja tasakaaluga ning suure kukkumisohu tõttu vajab ta pidevat turvamist. Haigusest tulenevalt on laps ealisest arengust maas ning vajab ööpäevaringset järelevalvet, abistamist ja juhendamist.

Robin käib füsioteraapias, ujumas, tegevusteraapias, logopeedi, eripedagoogi ja psühholoogi juures, kuid tervisliku seisundi parandamiseks ja arenguks on lapsele raviarstide ja spetsialistide sõnul vajalikud ka ratsutamisteraapia ja müofunktsionaalne teraapia.

Kui esialgu oli kartus, et Robin ei suuda ennast hobusel hoida, siis tulemus on hoopis vastupidine. Ta on väga püüdlik ja soovib väga hobusega sõita. Ratsutamisterapeudi hinnangul võib selle teraapiavormi süsteemne rakendamine anda häid tulemusi lapse rühi, lihaskonna, koordinatsiooni ja emotsioonide arengul.

Müofunktsionaalne teraapia on teaduspõhine meetod, mida teostavad selleks spetsiaalse väljaõppe saanud logopeedia- ja füsioteraapiaspetsialistid. Müofunktsionaalsed terapeudid aitavad erinevate teraapiavõtete abil parandada näo- ja suupiirkonna lihaskonna tööd ja normaliseerida häirunud lihaskonna toonust.

Kuna riiklikud vahendid on lapsele vajalike teraapiate tagamisel piiratud, toetab Lastefond heade annetajate abiga Robinile vajalikku ratsutamisteraapiat ja müofunktsionaalset teraapiat aasta vältel kuni 1000 euroga. Sellele lisab 200-eurose panuse kohalik omavalitsus.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves toob välja, et Robin on esimene laps, kes jõudis Lastefondini müofunktsionaalse teraapia vajadusega. “Kui siiani oli meil kogemus mitmete teiste teraapiate toetamisel, siis müofunktsionaalne teraapia oli meie jaoks uus,” nendib Ilves ja kinnitab, et Lastefond on väga avatud uutele ravivõimalustele. “Oleme arstidelt saanud tagasisidet, et müofunktsionaalsete häiretega laste pöördumised on sagenenud ja teaduspõhine müofunktsionaalne teraapia on neile lastele suureks abiks. Kuna teraapia on aga tasuline ja kallis, siis peredele käib lapsele järjepidev teraapia võimaldamine üle jõu,” ilmestab ta probleemi ja avaldab südamest head meelt, et fond saab heade annetajate toel abiks olla.

Head Uudised GoodNews